FOTO – Ce s-a întâmplat cu pacienții găsiți în azilul de la Bărdești? Povestea Alinei, fata „salvată” din azilul groazei și „uitată” șapte luni într-un spital Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 719 Vizualizări

FOTO – Ce s-a întâmplat cu pacienții găsiți în azilul de la Bărdești? Povestea Alinei, fata „salvată” din azilul groazei și „uitată” șapte luni într-un spital

În vara anului 2023, apărea în mass-media cazul cutremurător al unor pacienți internați la un azil din municipiul Târgu Mureș. Azilul din Bărdești, dacă vă sună cunoscut, a fost un pumn în coaste societății moderne în care trăim, într-un oraș care se vrea a fi prosper, la curent cu noutățile europene și, cel mai important, sigur. Săptămâni la rând jurnaliștii locali, dar și cei din întreaga țară, au defalcat subiectul pentru a afla mai multe detalii despre ororile suferite de pacienții găsiți în urma unui control într-o stare deplorabilă, ba chiar inumană.

Citește și: Dosarul “Azilul groazei” din Bărdești, zi cu zi. De la descinderi la arestări. Șapte persoane ținute în condiții inumane într-un subsol insalubru

S-au descoperit atunci zeci, dacă nu chiar sute de nereguli, autoritățile făcând tot posibilul să găsească vinovații și să îi salveze pe cei torturați luni, ani de-a rândul, într-un azil menit, de fapt, să îi ajute. Sau cel puțin așa am crezut noi. După luni de „roială” în jurul subiectului, zarva s-a estompat ușor, jurnaliștii s-au oprit din a săpa după adevăr, autoritățile au mușamalizat cazul, iar pacienții au fost mutați care cum „pe unde s-a putut”, făcându-se nevăzuți.

Păcăliți de un sistem ignorant

Recent, însă, jurnaliștii de la Digi24 au redeschis cutia Pandorei în speranța că vor da peste rezultate benefice, pacienți tratați corespunzător, cei vinovați în spatele gratiilor și azilul groazei închis pentru totdeauna, exact ca în poveștile Disney. Dar, nu mare le-a fost mirarea când au descoperit că ceea ce s-a întâmplat după tărăboiul mediatic din vara anului trecut nici măcar nu se apropie de un „final fericit”, ba din contră, pare a fi partea a doua dintr-un film de groază regizat în totalitate de autorități.

Într-un reportaj cutremurător, jurnaliștii de la Digi24 au expus situația unei tinere chinuite în azilul groazei din Târgu Mureș, o poveste tristă, fără final fericit, în care statul român pare să fie complice prin ignoranță. Autoritățile pare că nu sunt conștiente de traumele și abuzurile suferite de acești oameni, altfel nu ne putem explica faptul că după mai bine de șapte luni de la mediatizarea cazului, nimeni nu știe ce se întâmplă cu oamenii chinuiți în azilul de la Bărdești.

În articolul detaliat al celor de la Digi24 se menționează cazul unei fete, Alina, care a fost mutată dintr-un centru în altul fără să primească tratament adecvat, fiind „uitată” la Spitalul de Psihiatrie Obregia timp de 7 luni. Autoritățile implicate, precum Direcția de Asistență Socială Sector 6 și Primăria Sectorului 6, refuză să abordeze problema. În ciuda scandalului public și a controalelor efectuate de stat, traumele și condițiile mizere din centrele de acest gen persistă. Există promisiuni de îmbunătățire a legislației în domeniul asistenței sociale, dar în realitate, binele și dorințele acestor oameni sunt ignorate. Unii dintre cei implicați în gestionarea acestor aziluri au fost reținuți, dar problemele continuă și în ziua de astăzi.

Povestea Alinei, fata „salvată” din azilul de la Bărdești și „uitată” în spitalele din România

Alina, în vârstă de 19 ani, se numără printre pacienții găsiți acum opt luni în subsolul centrului azilului groazei din Mureș, trăind în condiții infernale, neîngrijită, subnutrită, legată de un pat infect aflat într-o încăpere fără aer curat sau o rază de lumină. După marea descoperire a inspectorilor, a fost transferată de către DGASPC Sector 6 la un alt centru din Ialomița, conform înregistrărilor. Însă, o lună mai târziu, inspectorii Consiliului de Monitorizare au descoperit-o pe tânără într-o altă situație de coșmar.
Jurnaliștii Digi24 au discutat cu reprezentanții instituțiilor care trebuiau să se ocupe de cazul Alinei, descoperind că, nu numai că fata nu se află într-un centru medical specializat pentru problemele de care suferă, ci că autoritățile nici măcar nu știau unde se află tânăra cu adevărat. Au descoperit într-un final că pacienta se află într-un centru din Ialomița, unde era tratată ca un câine fiind legată de pat, cu un tratament medicamentos aproape inexistent și cu viața scurgându-i-se ușor, dar sigur, din trupul maltratat.
După transferul de la centrul din Ialomița, Alina a fost adusă la Spitalul de Psihiatrie Obregia, unde ar fi trebuit să primească tratament pentru o perioadă. Cu toate acestea, nimeni nu a venit să o ia de acolo până în prezent. „DGASPC ne spune că nu sunt locuri. Din septembrie (2023) până în prezent s-a derulat o continuă corespondență cu Direcția de asistență socială a sectorului. Pare din hârtiile pe care le avem noi că ei continuă să caute și în acest moment o soluție pentru pacienta aceasta”, le-a transmis jurnaliștilor o asistentă socială de la Obreiga.

Director al DGASPC Sector 6: „Nu am nimic să vă declar!

La aflarea veștii, cei de la Digi24 au investigat această poveste revoltătoare pentru a înțelege cum este posibil ca statul să nu găsească un loc într-un centru unde Alina să primească ajutor. DGASPC Sector 6, instituția responsabilă pentru gestionarea cazului, s-a dovedit a fi ca o fortăreață. Timp îndelungat, nimeni nu a răspuns la apelurile telefonice. După mult efort jurnaliștii au reușit să vorbească cu directoarea instituției care s-a fofilat fără să dea răspunsuri clare. Cu toate acestea, în timpul convorbirii, jurnaliștii și-au dat seama că a pierdut complet urma acestei tinere.

Gabriela Schmutzer, director al DGASPC Sector 6 – Eu atât pot să vă spun: sunt bine toți, nu e niciun fel de problemă cu ei.
ReporterE o persoană la Obregia, care a rămas în spital din luna septembrie, o fată de 19 ani.
Gabriela SchmutzerNu este în spital din luna septembrie.
ReporterDumneavoastră îmi spuneți că nu mai este nimeni în spital, iar eu vă spun că mai este cineva în spital și a rămas în spital. Și astăzi este în spital.
Gabriela SchmutzerNu am nimic să vă declar!

Din punctul acesta, jurnaliștii au încercat să afle informații de la primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, care după evitarea totală a subiectului s-a decis să vorbească „ca să nu bată la ochi”, vorba românului. „Rapoartele arătau că sunt în condiții optime acei oameni, ceea ce am aflat că contravine realității din teren. Îmi pare rău că am aflat atât de târziu de caz și de acum nu pot să iau măsurile care se impun”, a explicat acesta.
În centrul din Ialomița, unde Alina a fost descoperită legată, mai sunt internate și alte persoane care provin din azilul groazei din Târgu Mureș. Unii dintre pacienții aflați acolo cer să fie lăsați să plece, însă nimeni nu îi ascultă. DGASPC Sector 6 plătește lunar 8.000 de lei pentru fiecare beneficiar, inclusiv pentru Alina, care a fost descoperită în condiții inumane, din nou, într-un centru în care ar fi trebuit tratată corespunzător și pusă pe picioare. Cu toate acestea, în realitate, binele și dorințele acestor oameni chinuiți de boli și adesea lăsați în urmă de familie nu sunt luate în considerare de nimeni. Dacă angajații din centre ar avea grijă de acești oameni, viața lor ar fi complet diferită.

Schimbări inexistente într-un sistem corupt

Este alarmant faptul că astfel de traume nu rămân în trecut, în ciuda scandalului public enorm și a controalelor extinse efectuate de stat. „Mergem în foarte multe centre și îi găsim foarte, foarte rău în continuare. Îi găsim în condiții foarte mizere, gândaci”, a dezvăluit Clara Mica, inspector la Consiliul de Monitorizare.
Potrivit autorităților, urmează să fie implementate noi modificări legislative în domeniul asistenței sociale, care promit să ofere protecție persoanelor internate în aceste centre. „În acest pachet legislativ se stabilește înființarea unui registru național electronic de evidență a beneficiarilor, vor fi introduse date despre beneficiar, despre serviciile primite, despre membrii familiei, despre managerul de caz”, a explicat secretarul de stat la Ministerul Muncii, Florin Dobrescu.
Reamintim că în scandalul azilelor groazei din Târgu Mureș au fost reținute trei persoane timp de șase luni, și anume fondatorul asociației și alți doi angajați. Acum toate aceste persoane se află sub control judiciar.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: digi24.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE