Maratonul Lecturii, experiență de neuitat pentru elevii de la ”Blaga” Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

Maratonul Lecturii, experiență de neuitat pentru elevii de la ”Blaga”

EPAS Blaga din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin  a bifat cu brio un nou proiect întins pe durata a 10 săptămâni. Este vorba de Maratonul Lecturii, demers la care au răspuns afirmativ 70 de iubitori ai cărții. Desfășurat sub sloganul „Never Stop Reading”, maratonul de lectură a reunit poeți, scriitori, actori, regizori, cântăreți, jurnaliști, moderatori, educatori, activiști, profesori universitari, oameni de știință, manageri care au oferit „o călătorie plină de descoperiri, întâlniri cu personalități remarcabile, lecturi captivante și momente de inspirație” cu ajutorul lecturii, o călătorie continuă de explorare și învățare, cum le place să spună cei din cadrul echipei EPAS Blaga.

„Am plecat de la ideea facilitării unui maraton de 6 săptămâni și am ajuns la 10 săptămâni la solicitarea și insistențele echipei și a fanilor noștri. Ce feedback mai bun am putea avea? Nu cred că trebuie să enumăr nici beneficiile lecturii, nici nevoia stringentă de educație culturală într-o societate tot mai tehnologizată și digitalizată. Prin prezenta, vă invit să urmăriți cele aproape 300 de minute de lectură (https://www.facebook.com/epasblagareghin). De asemenea, profit de această ocazie pentru a mulțumi echipei de organizare din cadrul EPAS Blaga și pentru a-mi exprima recunoștința față de deschiderea și dăruirea invitaților noștri. Cei 70 (poeți, scriitori, actori, regizori, cântăreți, jurnaliști, moderatori, educatori, activiști, profesori universitari, oameni de știință, manageri etc.) au dat citire unor pasaje atent alese în 6 limbi (română, maghiară, germană, engleză, franceză și greacă veche) și au creat tot atâtea pagini memorabile în acest demers cultural. Aș dori să mulțumesc și Comisiei Europene, Consiliului Autorilor Europeni, care au delegat o scriitoare din România să ne viziteze, să interacționeze cu liceenii noștri și să citească din propria operă. Mariana Gorczyca a captat din primul moment atenția elevilor, iar lectura din romanul „Parcurs” ne-a motivat să aflăm mai multe despre istoria recentă a României. Permiteți-mi să închei cu o dorință: Tinerii din România să ajungă pe podiumul cititorilor din UE (conform unui raport din 2021, doar în Franța se citește mai puțin, pe când cel mai mult se citește în Finlanda, Polonia și Estonia), a spus prof. Cristina Drescan, coordonatorul EPAS Blaga, coordonatorul Maratonului Lecturii.

Cititul, aproape de inimile și mințile tinerilor

„Cititul rămâne un pilon fundamental al dezvoltării noastre personale și intelectuale în societatea modernă. Într-o lume în care schimbările sunt rapide și informațiile sunt omniprezente, capacitatea de a citi și de a înțelege în profunzime devine o abilitate indispensabilă. A citi în zilele noastre este un privilegiu de care at trebui să ne bucurăm cu toții. Cititul devine mai valoros prin oamenii care desfășoară această activitate. Cărțile prind viață prin  imaginația, gândurile și trăirile cititorului care, la  Maratonul Lecturii, a devenit un mijlocitor între opera de artă-cartea și public. Salut ideea incredibilă a colegei mele, Cristina Drescan, de a aduce cititul aproape de inimile și mințile tinerilor.

Le mulțumesc elevilor voluntari, care s-au dedicat acestui proiect. Mai mult decât atât, mă înclin cu recunoștință celor care au răspuns afirmativ acestei invitații de a participa la această acțiune de conștientizarea. Atâția oameni din atâtea domenii cu suflete mari și minți luminate au arătat cât de important este să fim aproape de cărți și cărțile să fie prezente în viața fiecăruia dintre noi. ”,  a declarat prof. Andreea Dumitrache directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

Iulia Ababei: „A fost o experiență memorabilă”

La unison, membrii Echipei EPAS Blaga s-au declarat încântați de experiența trăită pe viu în cadrul proiectului organizat chiar de ei, întâlnirile cu Mariana Gorczyca și Lazăr Dănilă Gîrbuleț fiind elocvente în acest sens.

„Sub deviza „Cuvântul ne unește”, Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, in cadrul proiectului EPAS a găzduit un maraton literar de excepție, oferind elevilor și profesorilor ocazia de a se aventura în universul captivant al cărților. Evenimentul a cuprins trei momente cheie, unul online și două conferințe în persoana și maratonul reunind 70 de participanți entuziaști. Prima parte a maratonului a fost online, unde elevii și profesorii au discutat pasionați despre cărți clasice și contemporane alături de doamna Iren Arsene care a fost invitată să împărtășească poveștile ei și să răspundă întrebărilor participanților, oferindu-le acestora o perspectivă unică asupra creației literare.Momentul culminant al maratonului a fost întâlnirea în persoana cu autori de prestigiu care au fost invitați să împărtășească experiențele lor și să ofere inspirație tinerilor cititori: doamna Mariana Gorczyca și domnul Lazăr Dănilă Gîrbuleț. Atmosfera a fost una plină de emoție și entuziasm, iar participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu autorii.

Iulia Ababei

În concluzie, maratonul literar organizat de echipa EPAS a fost o experiență memorabilă, ce a demonstrat puterea cuvântului de a uni suflete și de a inspira generatii întregi de cititori”, a precizat Iulia Ababei, clasa  9-a D, ambasador junior EPAS Blaga, voluntar organizator al Maratonului Lecturii.

„Oportunitate de conectare și inspirație pentru întreaga comunitate”

„Echipa EPAS a liceului nostru a găzduit un maraton al lecturii de excepție, cu trei evenimente memorabile. Prima parte a constat într-o sesiune online, unde am explorat literatura contemporană și impactul său asupra societății cu ajutorul doamnei Irene Arsene. Apoi, am avut privilegiul să întâmpinăm doi autori de renume,doamna Mariana Gorczyca și domnul Lazăr Dănilă Gîrbuleț, pentru o discuție captivantă în persoană. Timp de 70 de zile,  am fost inspirați de 70 de speakeri, fiecare aducându-și contribuția prin lecturarea unor fragmente, cu un impact impresionant asupra ascultătorilor.

Bianca Panfile

În final, maratonul lecturii a fost nu doar o sărbătoare a literaturii, ci și o oportunitate de conectare și inspirație pentru întreaga comunitate. A fost un eveniment memorabil, care va rămâne în amintirea noastră pentru mult timp de acum înainte”, a spus Bianca Panfile, clasa  9-a D, voluntar EPAS Blaga, voluntar organizator al Maratonului Lecturii.

Elisa Chiverean: „Ne-a inspirat să continuăm să explorăm lumea minunată a cărților”

„Odată cu încheierea Maratonului Lecturii ne putem opri să reflectăm asupra impactului și semnificației acestui eveniment. Prin diversitatea invitaților și a subiectelor abordate, am creat o panoramă bogată și captivantă a lumii literare contemporane. Fiecare invitat a adus o contribuție unică și valoroasă, împărtășind din experiența, cunoștințele și pasiunea lor pentru literatură. Astfel, Maratonul Lecturii nu a fost doar o simplă serie de evenimente, ci o comunitate înfloritoare de iubitori ai cărților, un spațiu de inspirație și conexiune pentru toți cei implicați. Prin această experiență colectivă, am demonstrat că lectura nu doar ne îmbogățește cunoștințele, ci ne unește și ne definește ca o comunitate dedicată valorilor literare.

Elisa Chiverean

Cele 70 de zile ale Maratonului au zburat precum vântul, iar cele 10 săptămâni au trecut aproape neobservate, lăsându-ne în urmă cu suflete mai bogate. În cele aproape 300 de minute petrecute împreună, am transformat motto-ul „Never Stop Reading” într-un îndemn mai puternic: „Don’t Stop Reading”. Acest maraton nu doar că a alimentat pasiunea noastră pentru lectură, ci ne-a inspirat să continuăm să explorăm lumea minunată a cărților cu dedicare și curiozitate”, a declarat Elisa Chiverean, clasa  12-a C, ambasador junior, organizator al Maratonului Lecturii.

Ilinca Pășcan: „Am demonstrat că lectura nu doar ne îmbogățește cunoștințele, ci ne unește și ne definește ca o comunitate dedicată valorilor literare”

„Echipa EPAS din cadrul liceului nostru a organizat un festival literar de excepție, cu trei evenimente de neuitat. În prima fază, am desfășurat o sesiune online interactivă, unde am explorat diversele aspecte ale literaturii contemporane și impactul său asupra societății, sub îndrumarea experților în domeniu cum ar fi doamna Iren Arsene. Apoi, am avut privilegiul de a găzdui două evenimente în persoană, unde am avut onoarea să avem ca invitați un poet și un scriitor renumit din Europa. Doamna Mariana Gorczyca și domnul Lazăr Dănilă Gîrbuleț ne-au încântat cu poveștile și perspectivele lor captivante. Pe parcursul celor 70 de zile ale Maratonului Lecturii, am avut bucuria să primim 70 de invitați speciali, fiecare aducându-și propria contribuție prin lecturi și discuții inspiraționale.

Ilinca Pășcan

Acest festival literar nu a fost doar o simplă serie de evenimente, ci o comunitate bogată de iubitori ai cărților, un spațiu de inspirație și conexiune pentru toți participanții. Prin această experiență colectivă, am demonstrat că lectura nu doar ne îmbogățește cunoștințele, ci ne unește și ne definește ca o comunitate dedicată valorilor literare. Acest eveniment nu rămăne doar in istoria școlii, dar  rămâne și în inimile noastre”, a spus  Ilinca Pășcan, clasa 9-a D, voluntar EPAS Blaga, voluntar organizator al Maratonului Lecturii.

„O adevărată comunitate a pasionaților de cărți”

„Cu pasiunea pentru lectură, 70 de participanți au făcut parte din maratonul lecturii organizat de Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”. Într-o combinație inedită de evenimente online și întâlniri fizice, această experiență literară a fost cu adevărat specială. În prima parte a maratonului,invitații noștri au reușit , prin intermediul unor înregistrări, să transmită pasiunea și entuziasmul lor pentru lectură, îndemnându-i și pe ceilalți să descopere sau să redescopere magia cărților. În a doua parte a maratonului, elevii liceului nostru au avut ocazia de a lua parte și la o întâlnire online alături de stimata doamna Iren Arsene, care a reușit să pună în lumină o perspectivă unică a lumii literare. Apoi au urmat două întâlniri fizice, alături de doi scriitori de renume și nu numai, pe lângă stimatul scriitor Lazăr Dănilă Gîrbuleț care ne a încântat cu poeziile sale unice, am avut-o alături și pe o tânără scriitoare, elevă a liceului nostru, Maria Ștefănache. Ultima dar nu cea din urmă întâlnire fizică , a fost alături de doamna Maria Gorczyca. Aceasta întâlnire a oferit participanților oportunitatea de a interacționa direct cu dânsa și totodată să descopere secretele din spatele creațiilor sale literare.

Prin desfășurarea acestui maraton al lecturii, Liceul Teoretic Lucian Blaga a reușit să creeze nu doar un eveniment literar, ci o adevărată comunitate a pasionaților de cărți. Prin întâlnirile online și fizice, prin discuțiile aprinse și schimbul de idei, participanții au explorat universuri noi și au descoperit că lectura nu este doar o activitate solitară, ci poate fi și un mijloc de conectare și înțelegere între oameni”, a transmis Alexia Chirteș, clasa 9-a D, voluntar EPAS Blaga, voluntar organizator al Maratonului Lecturii.

Ioana Marian: „Maratonul lecturii încurajează interacțiunea socială și schimbul de experiențe între participanți”

„Maratonul lecturii, un eveniment ce încurajează pasiunea pentru cărți și lectură, aduce cu sine o serie de beneficii atât pentru individ, cât și pentru comunitatea în care acesta trăiește. voi explora importanța acestui eveniment în dezvoltarea personală și culturală a participanților.

Ioana Marian

În primul rând, maratonul lecturii oferă participanților oportunitatea de a se conecta cu lumea literară într-un mod profund și intens. Lectura continuă timp îndelungat nu doar sporește cunoștințele și imaginația, ci și îmbunătățește abilitățile de concentrare și rezistența mentală. Participanții sunt provocați să își testeze limitele și să descopere noi povești și idei într-un ritm alert, ceea ce contribuie la dezvoltarea lor intelectuală și emoțională. În al doilea rând, maratonul lecturii încurajează interacțiunea socială și schimbul de experiențe între participanți. Prin discuții, dezbateri și sesiuni de lectură în grup, aceștia pot împărtăși impresii, interpretări și reflecții personale asupra cărților citite. Această interacțiune stimulează gândirea critică și creativitatea, în timp ce promovează dialogul și înțelegerea între diferite perspective și culturi. Ceea ce am putut realiza doar cu ajutorul doamnelor profesoare cărora le mulțumim”, a precizat  Ioana Marian, clasa 9-a D, voluntar EPAS Blaga, voluntar organizator al Maratonului Lecturii.

Protagoniștii Maratonului Lecturii

Săptămâna  1 (05.02 – 11 februarie ):

Marcela German- jurnalistă, corespondentă la Radio România Actualități, Adriana Nedelea – jurnalistă în redacţia Europa Liberă România și trainer dicție, Șerban Borda, actor la Teatrul Regina Maria din Oradea, Mugurel Pușcaș, scriitor, poet, Radu Țuculescu, romancier, dramaturg, realizator TV și traducător din limba germană,  Ioan Potolea – scriitor, poet, Părintele Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Săptămâna 2 (12 -18 februarie)

Laurențiu Blaga – dramaturg, scenarist, regizor, poet, Anca Șerban – Poetă, eseistă și traducătoare, Angela Mariașiu – cantautor, interpretă de muzică folk, Doina Ruști – romancieră contemporană, Florin Bengean- director Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, Christel Ungar-Țopescu, producător TVR, coordonator și prezentatoare a emisiunii de limbă germană de la TVR, Cristian Presură –  fizician, inventator, autor și cercetător român.

Săptămâna  3 (19-25 februarie):

Roxana Maria Man, directorul Muzeului Etnografic. „Anton Badea”, Reghin, Alina Purcaru, scriitoare, poetă, redactor la revista Observator cultural, Alexandra Cotoi, educatoare, prezentatoare și director program la Ardeal TV, Anamaria Ionescu, prozator, Ilinca Rusu, scriitoare și consilier terapeutic, Elena Vlădăreanu, scriitoare, poetă și jurnalistă, Lucia Hossu-Longin, regizoare de televiziune și autoare română, cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR

Săptămâna 4 (26 februarie-3 martie):         

Dora Patron, realizator radio/TV la Radio Son Reghin și Ardeal TV, Alexandra Bujor, director al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, Marian Vultur, actor, profesor de teatru, Ana Maria Galea, solistă de jazz, compozitoare, profesoară și om de teatru , Mariana Gorczyca, scriitoare și jurnalistă, Carmen Ion – profesoară, fondatoarea BOOVIE (festival-concurs de book trailere, Medeea Marinescu -actriță de teatru și film.

Săptămâna 5 (4 -10 martie)

Alin Zaharie – jurnalist la Zi de Zi (cotidian mureșean), Lucian Dragoș Bogdan- scriitor, Ovidiu Șimonca- jurnalist la revista „Timpul”, colaborator al editurii Curtea Veche Publishing, Péter Demény – scriitor, poet, traducător și blogger, Vlad Cristache – editorul coordonator al revistei Matca și project manager la Curtea Veche Publishing, Iren Arsene- fondatoarea editurii Curtea Veche Publishing, Andreea Roșca – scriitor, jurnalist, fondator The Vast & The Curious.

Săptămâna 6 (11-17 martie)

Florin Irimia – prozator, lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, autor de cronică literară, Marietta Dobrin – scriitoare, Gidró Katalin- actriță la Teatrul Național din Budapesta, Ungaria (născută la Reghin), Bianca Gliga- actriță, cântăreață, scriitoare, Steve Teers – regizor, editor de filme documentare, muzician, Ștefan Colceriu – doctor în filologie clasică, cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan şi Al. Rosetti” din București (institut de lingvistică din subordinea Academiei Române), Paula Rusu – blogger, jurnalist, moderator evenimente publice, susținător al drepturilor pacienților.

Săptămâna 7 (18 – 24 martie):

Marius Chivu – scriitor, traducător și cronicar literar, Marosán Csaba – actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Alex Stoicescu – actor, Cristian China Birta – fondator al agenției Kooperativa 2.0, antreprenor, blogger, scriitor, Costina Cheyrouze – actriță de teatru, film, televiziune și radio, Ovidiu Nahoi – redactor șef al Radio France Internationale România, Nicu Alifantis – muzician, actor, poet, cântăreț și compozitor de muzică folk și muzică de teatru.

Săptămâna  8 ( 25 – 31 martie):

Maria Elena Onofrei – artistă, actriță, manager, Ducu Ilisan – jurnalist, corespondent Radio Europa FM, Gabriela Adameșteanu- scriitoare, jurnalistă și traducătoare. A fost redactor-șef al revistei de analiză politică și culturală 22, Smaranda Pușcaș – Profesor învățământ primar, prezentator la Ardeal TV, Anca Suciu – reporter de știri, realizatorul emisiunii „Studio Politic”de pe DIGI24, Lucian Mîndruță – jurnalist, lector universitar și prezentator de televiziune și de radio, Smaranda Enache – activistă pentru drepturile omului, fondatoare și co-președinte executiv al Ligii Pro Europa, membru în Grupul pentru Dialog Social

Săptămâna  9 (1 – 7 aprilie)

Lazăr Dănilă Gîrbuleţ (Dan Lăzărescu) – membru al Baroului Mureș, poet, Iulian Boldea- critic, istoric literar, eseist, poet, profesor universitar și cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, Ana Maria Sandu- scriitoare și jurnalistă, redactor la revista Dilema veche, Liliana Cora Foşalău – Profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, poetă, Tania Popa – actriță de teatru, film, televiziune și radio, Paul Bândilă- lutier, manager, Ruxandra-Mihaela Braga (Ruxandra Cesereanu)- poetă, prozatoare, publicist, eseistă, profesor universitar la UBB Cluj Napoca.

Săptămâna 10 (8 -14 aprilie)

Vizi Imre- muzician, solist, producător, finalist de la „Vocea României”, Nicoleta Arhiliuc – poetă, organizatoarea evenimentului cultural periodic ”Open Mic Poetry”, Klaus Birthler- architect, activist, fost Consilier al Secretarului de Stat pentru Patrimoniu la Ministerul Culturii, Emilia Lucia Cătană- Profesor univ. dr. habil. Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, Facultatea de Drept; profesor invitat și coordonator de doctorat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, Călin Crețu – formator la Eduspace, profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Cluj-Napoca, Andrea H. Hedeș – poetă, critic literar, fondatorul Editurii NEUMA, Cristina Drescan – profesoară la Liceul Teoretic Lucian Blaga, Reghin, coordonatoarea Maratonului Lecturii Never Stop Reading.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE