Ziua Pământului- Istoric și semnificații Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Ziua Pământului- Istoric și semnificații

De peste jumătate de veac, data de 22 aprilie este recunoscută drept Ziua Pământului, fiind o sărbătoare globală a cărui țel este sensibilizarea oamenilor privind importanța protejării mediului înconjurător și a unei conduite civice favorabile asupra planetei, ceea ce presupune diminuarea acțiunilor poluante, reciclarea, reducerea consumului de resurse naturale, ecologizarea etc…

Scurt istoric

Ziua Pământului a fost inițiată de către senatorul american Gaylord Nelson, care a avut în vedere sensibilizarea publicului cu privire la problemele majore de mediu și mobilizarea acțiunilor la nivel global. Primul eveniment a avut loc la data de 22 aprilie 1970, când milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a solicita măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător.

Această sărbătoare a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite (ONU) abia în anul 2009, devenind un eveniment de anvergură mondială gândit în beneficiul mediului

Tema anului 2024

Tema anului 2024 pentru Ziua Pământului este „Planetă vs Plastic”. Fiecare an aduce cu el milioane de tone de plastic aruncate în sălbăticie, poluând oceanele, râurile și solurile și afectând grav biodiversitatea și sănătatea ecosistemelor. Impactul asupra mediului și vieții marine este devastator, deoarece milioane de animale marine suferă în fiecare an din cauza ingestiei de plastic sau prin prinderea în capcanele deșeurilor plastice. De asemenea, microplasticul, rezultat din descompunerea plasticului, are consecințe grave asupra lanțului trofic marin și poate pătrunde chiar și în lanțul alimentar uman.

Pentru a combate această poluare distructivă, este necesar să întreprindem acțiuni la nivel individual, comunitar, guvernamental și global. Reducerea consumului de plastic, reciclarea corectă, promovarea alternativei biodegradabile și adoptarea de politici și legi eficiente sunt toate aspecte esențiale în lupta împotriva poluării plastice.

De Ziua Pământului, fiecare dintre noi poate contribui minimalist la protejarea mediului înconjurător, prin acțiuni mici, dar cu impact major, precum plantarea de arbori, acțiuni de ecologizare, campanii de sensibilizare a publicului, proiecte ecologice etc…

M.R.

Sursa foto: Freepik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE