Dezvoltarea Neuropatologiei în medicina mureșeană. Dr. Simona Gurzu „Avem aproximativ 300 de cazuri de tumori cerebrale în Târgu Mureș pe care le examinăm anual” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 336 Vizualizări

Dezvoltarea Neuropatologiei în medicina mureșeană. Dr. Simona Gurzu „Avem aproximativ 300 de cazuri de tumori cerebrale în Târgu Mureș pe care le examinăm anual”

Cursul „Teaching workshop of the ISN and a course in Neuropathology and Neuroscience”, organizat de Societatea Internațională de Neuropatologie (ISN) și găzduit de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie  (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș în perioada 22-23 aprilie, a fost gândit și organizat cu scopul de a constitui un suport teoretic calitativ privind patologia neuromusculară, o afecțiune tot mai prezentă în rândul pacienților, care creează inconveniențe conferite de deficitul medicilor cu experiență în interpretarea biopsiilor primite de clinicieni.

„Conferința care s-a desfășurat la UMFST în aceste două zile, este destinată, în primul rând, tinerilor pentru că s-a discutat foarte mult despre patologia neuromusculară, despre patologia creierului, o patologie greu abordabilă la microscop, de aceea pentru rezidenți și pentru tinerii medici fără experiență în interpretarea biopsiilor primite de la clinicieni, cursul a fost extrem de important. Trăim într-o perioadă în care numărul tumorilor cerebrale, dar și al leziunilor musculare pentru care nu avem explicații crește foarte mult, de aceea un diagnostic pus corect de către patolog este extrem de important pentru clinician. Am avut invitați din mai multe țări, au fost invitați din Austria, din Anglia, din Elveția, dar și din România, pentru că sunt puțini experți în țară anatomo-patologi care examinează la microscop zi de zi aceste patologii. Și în Târgu Mureș avem tumori cerebrale, avem aproximativ 300 de cazuri pe care le examinăm anual, provenite de la operații care se efectuează în Clinica de Neurochirurgie, condusă de domnul profesor Bălașa Adrian. Pe partea de tumori cerebrale avem cât de cât experiență, dar pe partea de biopsii musculare, majoritatea sunt văzute în București, fiind o patologie grea care necesită multe substanțe scumpe. De aceea, acest curs a fost foarte important pentru patologii tineri și pentru formarea lor, pentru că există o deschidere din partea centrelor și practic lucrul acesta ne unește. A  fost un curs destinat mai ales celor care se uită la microscop zi de zi și e vorba de niște patologii pe care le poți da doar în strânsă colaborare cu clinicianul, neurochirurgul  și neurologul. Deci, au fost cele trei specialități puse mână în mână, dar fără un ochi specializat al patologului, aceste diagnostice sunt greu de pus”, a declarat prof. Univ. dr. Simona Gurzu, prodecanul Facultății de Medicină în Limba Engleză a UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș.

Prima zi a conferinței internaționale a fost dedicată discuțiilor privind tumorile cerebrale, și leziunile degenerative, încheiată cu vizita lectorilor invitați la Laboratorul de Anatomie Patologică și de Genetică din Târgu Mureș, în timp ce a doua zi a fost dedicată dezvoltării subiectelor referitoare la epilepsie și encefalite, afecțiuni care duc adesea la deces și sunt greu diagnosticabile, finalul evenimentului fiind marcat printr-o vizită la UMFST și la Centrul de Cercetări Avansate subsumat instituției academice.

Centru de Excelență în Neuropatologie

Pentru a suplinii deficitul de medici specializați în neuropatologii în județul Mureș, UMFST a realizat o suită de colaborări cu medici specialiști din România, printre care și prof. Univ. dr. Roxana Cărare. De asemenea, conform informațiilor furnizate de Simona Gurzu, universitatea a început deja demersurile pentru dezvoltarea unui Centru de Excelență care vizează partea de tumori cerebrale și neuropatologie.

În același timp, prof. Univ. dr. Rodica Bălașa, șeful Departamentului de Neurologie în cadrul UMFST și șeful Clinicii de Chirurgie I, a afirmat faptul că în cadrul SCJU Târgu Mureș activează o echipă de medici morfopatologi foarte bine pregătiți, care urmează să se specializeze, treptat, și în domeniul neuropatologiei.  „Este foarte important acest curs deoarece în România nu există această specializare separată a morfopatologilor numită neuropatologie și e foarte păcat pentru că frecvența bolilor neurologice foarte grave, inclusiv a tumorilor cerebrale, ale problemelor neuropatologice, a crescut foarte mult și ar trebui, pentru a ajunge la un tratament personalizat, să știm exact cum arată microscopic țesutul la care ne adresăm și aici intervine neuropatologul. În Târgu Mureș avem norocul colaborării cu o echipă de morfopatologi foarte bine pregătiți din rândul cărora se specializează în neuropatologii. E clar că este nevoie de colegii supraspecializați pentru că patologia medicală devine tot mai vastă”, a arătat prof. Univ. dr. Rodica Bălașa.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE