„Împreună salvăm suflete” la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 625 Vizualizări

„Împreună salvăm suflete” la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu

Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș cu sprijinul necondiționat al profesorului Popa Ioan Cornel, directorul unității de învățământ, sub coordonarea prof. Eperjesi Noémi, a găzduit marți, 23 aprilie, acțiunea „Împreună salvăm suflete”. Activitatea a fost inclusă în cadrul programului „Săptămâna verde”, cu participarea a aproximativ 100 de elevi din clasele V-VIII

Toți copiii îndrăgesc animalele, se conectează cu vietățile necuvântătoare cu atât de multă ușurință prin tandrețe și veselie, încât cei mari, de multe ori, ar avea de învățat. Creșterea unui copil alături de un animal de companie îl ajută pe acesta să învețe de la o vârstă fragedă ce înseamnă să fii umil, empatic și respectuos, îl duce departe de ego-centrism. Animalul este o responsabilitate. Prin împărțirea sarcinilor pentru îngrijirea lui, copilul devine mai responsabil și învață să aibă grijă de el, să fie atent la hrănirea lui, atunci când se îmbolnăvește sau când trebuie plimbat. Învățați copiii să respecte natura și să înțeleagă scopul fiecărei plante, copac, insecte, vietăți!

Un grup de cadre didactice de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș a acționat în acest sens, nu doar teoretic, ci și practic. În ziua de 23 aprilie, de la ora 09:00, au invitat în mijlocul elevilor, doi inspectori de la Biroul pentru Protecția Animalelor Mureș, inspector principal Sonia Florea și inspector principal Feldeorean Daniel, din cadrul IPJ Mureș. Biroul de Protecția a Animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș cu competență teritorială pe raza întregului județ în domeniul activității privind prevenirea faptelor de natură contravențională sau penală care au ca obiect animalele din deținerea sau proprietatea domestică personală, aflate într-o situație de pericol, dar și a animalelor sălbatice captive dacă deținătorii sunt autorizați de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș.

„Am inițiat acest proiect în cadrul Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu pentru a sensibiliza elevii și a le aduce la cunoștință ce prevede legea legat de animalele de companie, respectiv animalele abandonate. Este un fapt bine cunoscut că profesorii ajung modele pentru elevii lor. Reacția profesor-elev derivă și din capacitatea acestuia de a sensibiliza în elevi acea empatie față de orice animal care necesită ajutor, capacitatea de oferi acel ajutor, de a lua o atitudine corectă în situația în care văd agresiune asupra animalelor. Elevii vor avea ocazia să pună întrebări, iar la final să completeze un desen conceput de mine, să scrie ce au învățat și ce le-a plăcut mai mult în această activitate”, a menționat prof. Eperjesi Noémi.

Discuțiile cu inspectorii de poliție au tratat diferite aspecte ale situației câinilor cu și fără stăpân: importanța sterilizării, portretul unui proprietar ideal de câine, responsabilități legale și morale. Concluzia comună a fost că situația câinilor fără stăpân de pe străzile orașului trebuie rezolvată într-o manieră umană și durabilă. În județul Mureș sunt cinci adăposturi publice pentru câini, din care două sunt pline la capacitate maximă.

Au ajuns la Zoo, au ajuns acasă

Animale care făceau lucruri împotriva voinței lor, de foame sau de teamă că iau bătaie. Acesta era circul. Chinuite și stresate, departe de luminile reflectoarelor, acestea erau biciuite fără motiv şi tratate ca simple obiecte. Ore în șir de antrenamente în care ursul era forțat să meargă pe bicicletă sau te-miri-ce alte giumbușlucuri, multe animale au sfârșit tragic în corturile acelea prăfuite, pictate strident, ținute în căldură. În anul 2017, România a devenit cea de-a 25-a țară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. După aproape șase decenii de spectacole de circ autohtone, imaginile în care tigri, lei, urși, elefanți sau alte animale sălbatice forțate să execute acrobații pentru a distra publicul, au devenit istorie. Majoritatea statelor membre consideră că utilizarea animalelor sălbatice în circuri nu are nici o valoare educațională sau culturală și poate avea, de fapt, un impact negativ asupra percepției publicului și asupra respectului față de animalele sălbatice. Cu toate acestea, în unele țări se mai practică.

Știai că la Grădina Zoologică din Târgu Mureș există animale salvate din această situație?

Am primit o sesizare, potrivit căreia unul din elefanții de la Grădina Zoologică dă din cap în continuu și, da, așa e. A rămas cu sechele în urma unui astfel de tratament agresiv. Și nu e singurul animal salvat de la circuri”, ne spune inspector principal Feldeorean Daniel.

A fi responsabil cu animalele este un lucru de bun simț pe care trebuie să punem accentul într-o civilizație modernă. România mai are mult de învățat la acest capitol, însă ținând cont de vremurile de ascensiune pe care le trăim, avem speranțe că în viitor, și animalele vor fi respectate cu adevărat.

„Educarea începe de la vârste mici și vă propun o scurtă reflecție pe marginea unei parabole care datează încă din secolul XVIII. Mă plimbam. Văd la picioarele mele o frunză. Era pe jumătate uscată dar răspândea un miros foarte plăcut. O iau de jos și o miros cu mare plăcere.

  • Tu de ce miroși atât de plăcut, o întrebasem. Ești trandafir?
  • Nu, îmi răspunse. Nu sunt trandafir, dar am trăit cândva lângă un trandafir. De acolo vine mirosul ce-l răspândesc”, a concluzionat prof. Eperjesi Noémi.

„Împreună salvăm suflete” va avea loc și mâine, 24 aprilie, la Școala Gimnazială „Dr. Bernady Gyorgy” ·

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE