A opta ediție a Festivalului ”Lasă primăvara-n casă ” Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 300 Vizualizări

A opta ediție a Festivalului ”Lasă primăvara-n casă ”

Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” a găzduit astăzi, 24 aprilie, de la ora 13.00, a opta ediție a Festivalului „Lasă primăvara-n casă și spune Nu consumului de droguri”. La eveniment au participat Dumitrița Gliga (PSD), președinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, prof. Paula Dărăban, inspector școlar general al IPJ Mureș, prof. univ. dr. Mihaela Kardos, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Târgu Mureș, cadre didactice și elevi.

„Evenimentul de astăzi a încununat toate activitățile desfășurate în săptămâna 22-26 aprilie, activități organizate sub egida festivalului „Lasă primăvara-n casă și spune NU drogurilor”, aflându-se acum la cea de-a 8-a ediție. Dorim ca prin acest festival să arătăm tinerilor că se pot păstra obiceiurile și tradițiile zonei, deoarece scopul este de a-și cunoște rădăcinile, iar bucuria noastră cea mai mare este că în fiecare an, alături de noi sunt școli din Republica Moldova, Ucraina și Turcia, pe langă liceele din oraș și din județ”, a declarat prof. Rauca Antoaneta Maria, director al Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” Târgu Mureș.

Pe lângă elevii școlilor din străinătate, au participat și elevi ai Colegiului Agricol „Traian Săvulescu”, Colegiului Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceului Silvic din Gurghiu și ai Palatului Copiilor.

Termenul de droguri în cadrul acestui eveniment prezintă mai mult o metaforă, fiind vorba în special despre activitățile mai puțin educative sau recreative pe care tinerii le au.

„Ideea noastră a pornit de la faptul că elevii pot face și altceva sau se pot simți bine făcând și alte activități extrașcolare prin care ei să își bucure sufletul, renunțând la droguri. Noi nu numim droguri doar substanțele, ci inclusiv rețelele de socializare pe care ei le folosesc în exces”, a mai adăugat aceasta.

Cine a evoluat pe scenă

În deschiderea evenimentului, elevi de la Palatul Copiilor din Sighișoara au prezentat, printr-un dans atipic, toate stările prin care au trecut elevii participanți la festival și de asemenea, concepția lor despre ccea ce înseamnă spiritul liber, tineresc, de primăvară.

Povestea pusă în scenă de elevii Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” l-a amintit pe Pintea Viteazul împreună cu ceata sa de haiduci. Acest „Robin Hood” al Maramureșului, considerat erou mitic înzestrat cu puteri supranaturale, Pintea Haiducul a fost un om instruit, cunoscător a mai multor limbi străine și a tehnicilor militare. În dansul elevilor a fost surprins momentul în care Pintea, împreună cu haiducii săi, în urma trădării lui de către nobili ai cetății din Baia Mare, pentru a nu fi prinși de către armatele imperiului habsburgic, se sinucid, aruncându-se de pe stânci. Finalul, un joc de nuntă din zona Maramureșului este de fapt dansul nemuririi.

A urmat o serie de momente artistice cu tematică pascală, prin ilustrarea unor tradiții și obiceiuri specifice celei mai importante sărbători a creștinătății.

Liceul Silvic Gurghiu a prezentat obiceiul strigătului fetelor pentru târgul de fete de la Gurghiu.

Pe scenă au urcat și elevii Școlii Profesionale nr. 9 din Municipiul Chișinău, viitorii meseriași: sudori, mecanici, constructori și operatori la calculatoare. Și așa cum moldovenii sunt artiști din fire, copiii însoțiți de cadrele didactice Blanița Lidia și Ceban Serghei au prezentat un obicei vechi moldovenesc „Pețitul miresei”, interpretat într-o manieră modernă.

În prim plan, o familie de moldoveni cu două fete mari de măritat s-au pregătit la Sfintele Sărbători de Paști „așa cum o cere tradiția”. Au îmbrăcat cele mai frumoase straie, în stil național, au pregătit casa, au preparat bucate tradiționale și așteaptă oaspeți. Aceștia sunt 5 flăcăi buni de însurat, care sunt puși la încercare de tatăl fetelor „Cine la veselie e mai tare?” Astfel tinerii și-au arătat talentul, sperând că el va fi alesul. Coordonatoarea programului a fost Chetrean Lucia.

Elevele de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” au pus în scenă obiceiul Udatului tinerelor neveste: alegerea partenerilor, sfaturi de la femeile bătrâne, pregătirea colacilor de Rusalii, împodobirea nevestei și ritualul Udatului pentru cele care au născut și trebuie să rămână în casă.

Delegația ucraineană din orașul Balta a fost reprezentată de Liceul nr. 2 din Balta, director Liliya Doni, profesoarele Irina Grineva, Natalia Karasik și Natalia Kalinina, precum și de 10 elevi din clasa a VII-a. Aceștia au adus în atenția publicului tradiții de Paște din Ucraina. Din cele mai vechi timpuri, Paștele a fost principala sărbătoare religioasă a anului pentru poporul ucrainean. De-a lungul multor milenii, aceștia și-au format tradiții, ritualuri și credințe care au fost transmise din generație în generație, despre unele dintre ele au vorbit în scenariul lor.

Ritmurile au fost schimbate cu cele orientale prin reprezentația Suleiman Demirel Anatolian Hight School, din Ankara, Turcia. Primul dans al acestora a fost un dans modern despre Troia, una dintre cele mai vechi și cunoscute povești ale omenirii în care se amestecă visul cu adevărul, știința cu Utopia. Al doilea dans a fost un dans tradițional din Ankara animat, activ, ritmic, plin de viață, iar al treilea Halay, ceea ce desemnează mulți oameni, unitate și cooperare.

Elevii Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” au încins o suită de dansuri feciorești de pe Valea Mureșului. Aceste manifestări coregrafice de mare virtuozitate îmbină organic în desfășurarea lor plastică mișcărilor și ritmul în forme care ne vor încânta simțurile.

Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“ din Târgu Mureș a revenit în scenă cu o suită de dansuri populare maghiare.

„Grea-i iubirea, dar frumoasă” este sentimentul călăuzitor ce s-a reflectat în cântecele și dansurile populare specifice Câmpiei Transilvaniei. Profesor Orosz Reka a coordonat grupul format din 18 elevi, meritul pentru coregrafie revenindu-i elevului Nemeth Denisz Mark.

Spectacolul s-a încheiat într-o notă optimistă, cu energia și voia bună a dansului țigănesc prezentat de elevii Palatului Copiilor din Sighișoara.

Odată ce evoluția tehnologiei a luat o amploare deosebită, majoritatea tinerilor sunt prea ocupați să acceseze internetul, nemaifiind implicaţi în cunoaşterea adevăratelor comori ale poporului nostru. Tradiţiile populare româneşti rămân tezaurul nostru cel mai de preţ şi trebuie promovat, păstrat viu în mintea copiilor şi a oamenilor. Activităţile extraşcolare au cel mai larg caracter interdisciplinar, oferind cele mai eficiente şi oportune modalităţi de valorificare a tradiţiilor, obiceiurilor şi datinilor populare locale şi naţionale. Mai mult, deconectează tinerii de pe internet și le dezvoltă interesul pentru cunoaşterea, păstrarea şi transmiterea portului popular românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului nostru. La cea de-a opta ediție a Festivalului ”Lasă primăvara-n casă și spune NU consumului de droguri” a fost prezentată și o expoziție cu lucrări ale elevilor, precum și obiecte tradiționale din zonele și țările de unde provin participanții.

Diana CĂRBUREAN și Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE