Riscurile excesului de medicamente și costurile uriașe pentru decontarea acestora de către CNAS Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 492 Vizualizări

Riscurile excesului de medicamente și costurile uriașe pentru decontarea acestora de către CNAS

În perioada 24-25 aprilie, Business Hotel Conference Center&Spa din Municipiul Târgu Mureș găzduiește evenimentul „Pharma Forum”, organizat de Pharma Business, sub patronajul Colegiului Farmaciștilor din România, în cadrul căruia sunt abordate subiectele de actualitate din lumea medicinei farmaceutice, provocările și îndatoririle medicului farmacist, rolul farmacovigilenței, frecvența afecțiunilor care necesită tratament medicamentos, costurile acestor medicamente și altele.

În prima zi a conferinței, prezidiul a fost alcătuit din: prof. Univ. dr. Farm. Dumitru Lupuleasa- președintele Colegiului Farmaciștilor din România și moderatorul evenimentului, farm. Spec. Nicoleta Logigan- președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, respectiv ec. Rodica Biro- director general al Casei Județene de Asigurări (CAS) Mureș.

Riscurile polimedicației

În cadrul prezentării sale intitulate „Ce se întâmplă când luăm prea multe medicamente? Rolul farmacistului în consilierea pacientului cronic”, farm. Spec. Nicoleta Logigan a punctat riscurile generate de administrarea concomitentă a mai multor medicamente de către pacienți, fenomen cunoscut în limbajul medical farmaceutic sub termenul de polipragmazie, și cum poate contribui un  managementul farmaceutic eficient la diminuarea acestor riscuri. De multe ori, administrarea de mai multe medicamente este necesară prin prisma faptului că oamenii pot avea simultan mai multe afecțiuni care necesită tratament, iar cum majoritatea medicamentelor au întrebuințări terapeutice singulare și tratează doar o  anumită afecțiune, este nevoie de un surplus de alte suplimente sau pastile pentru vindecarea celorlalte afecțiuni. „Datorită creșterii calității vieții în Uniunea Europeană și în România, speranța de viață a crescut și astfel avem o populație destul de numeroasă care de la o anumită vârstă, aș spune eu peste 65 de ani, concomitent are mai multe boli și trebuie să ia mai multe tratamente și aici vorbim despre polimedicație și polipragmazie. Pe lângă medicamentele pe care le prescrie medicul, pacientul este obișnuit, sub influența reclamelor de la televizor, sub influența sfaturilor, să își mai administreze singur, fără un consult, diferite suplimente sau medicamente”, a explicat farm. Spec. Nicoleta Logigan.  

În anul 2021, În Nomenclatorul de Servicii Farmaceutice a apărut un nou serviciu intitulat „Serviciul Evaluării și Monitorizării Polimedicației” care prevede și un ordin în care se precizează că polipragmazia începe de la administrarea concomitentă a mai mult de cinci medicamente, cu toate că alți specialiști afirmă că acest termen este pretabil doar pacienților care iau simultan peste zece medicamente.

În estomparea consecințelor negative ale polimedicației asupra sănătății pacientului, medicul farmacist trebuie să identifice afecțiunea primară a pacientului și să se concentreze asupra acesteia. Medicul farmacist poate, de asemenea, opta pentru înlocuirea acelor medicamente despre care se cunoaște că pot determina reacții adverse grave, cu medicamente care au același efect terapeutic, prin consultarea cu medicul prescriptor. Totodată, medicului farmacist îi reviine misiunea de a oferi consiliere adecvată pacienților, în cadrul căreia să surprindă informații precum: doza recomandată, durata tratamentului, administrarea corectă, contraindicațiile, efectele adverse, interacțiunile cu alte medicamente etc.

Reacții adverse ale medicamentelor

Un alt subiect al prezentării farm. Spec. Nicoleta Logigan a fost legat de reacțiile adverse psihiatrice care pot surveni în urma administrării anumitor medicamente. Conform acesteia, anumite antibiotice, precum: macrolidele, aminoglicozide, polimixinele, sulfonamidele, pot crea stări de disconfort psihic cum sunt tulburările de anxietate, depresia, delirul, confuzia, sau somnolență, dureri de cap și amețeli.

De asemenea, banalele antiinflamatoare nesteroidiene pe care pacienții le iau frecvent pentru a combate simptomele comune de durere, sunt și ele periculoase, pentru că pot genera insomnie, tulburări de dispoziție, psihoză, oboseală, delir, letargie, anxietate.

Cheltuieli uriașe pentru medicamente

„Sunt de părere că trebuie să gândim altfel tot ceea ce înseamnă finanțarea în sistem pe linia medicamentului și a farmaciei. Aș vrea să subliniez încă odată că într-adevăr activitatea din farmacie trebuie să fie finanțată de Casa de Asigurări de Sănătate într-un cu totul alt mod. Noi avem o arhivă foarte importantă de care încercăm să scăpăm, arhivă în care mai există rețetele depuse de dumneavoastră, de farmacii, la CAS și care înseamnă 156 de metri liniari. A fost o muncă titanică, am câștigat mult în sistem prin mecanismul rețetei electronice, dar probabil că ar mai fi loc și de alte îmbunătățiri”, a afirmat ec. Rodica Biro.

În cadrul conferinței, ec. Rodica Biro, directorul general al CAS Mureș a oferit un bilanț al cheltuielilor generate prin decontarea tratamentelor medicamentoase ale pacienților asigurați din județul Mureș. Potrivit statisticilor furnizate de către aceasta, în anul precedent s-au înregistrat nu mai puțin de 1.632.571 prescripții medicale care au necesitat decontare din partea CAS Mureș și care au totalizat peste 100 de milioane de lei în plus față de anul 2021. Tot aceasta a evidențiat faptul că cele mai multe prescripții medicale se încadrează în orizontul bolilor cronice.

Nu în ultimul rând, ec. Rodica Biro a arătat că în anul curent, reprezentanții Ministerului Finanțelor au emis un ordin privind o nouă regulă de decontare a serviciilor medicale prin care se va oferi o anumită sumă-limită lunar, nemodificabilă, către Casele Județene de Asigurări de Sănătate, care nu va acoperi nevoile reale de resurse financiare, fapt ce va crea noi întârzieri în decontarea de către CAS a serviciilor medicale către furnizori.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE