Vești bune pentru unii fermieri din Mureș! Fermele mici, exceptate de la unele controale și sancțiuni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

Vești bune pentru unii fermieri din Mureș! Fermele mici, exceptate de la unele controale și sancțiuni

Vești bune pentru fermierii din Mureș care dețin ferme de mici dimensiuni. Acestea vor fi exceptate de controalele și eventualele sancțiuni pentru nerespectarea anumitor norme, anunță eurodeputații.

A fost dată „undă verde” unei revizuiri a politicii agricole comune (PAC) pentru a ușura sarcina administrativă pentru fermierii din UE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Conform acestei reviziuri, „condiţionalităţile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Astfel, vor fi mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiţii meteorologice extreme, iar fermele mai mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme. În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE şi va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiţionalităţile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.

Parlamentul European a aprobat miercuri, 24 aprilie, o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal PAC, potrivit economedia.ro. Așadar, a fost adoptat proiectul de lege cu modificările tehnice propuse de Consiliu UE şi aprobate de Comisia Europeană pentru agricultură a Parlamentului European la 15 aprilie 2024, conform comunicatului de presă al instituţiei. Regulamentul trebuie acum aprobat şi de Consiliu. În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE şi va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiţionalităţile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.

Care sunt normele modificate de revizuirea PAC

Revizuirea PAC modifică normele pentru trei condiţionalităţi de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanţare. Aceasta oferă, de asemenea, mai multă flexibilitate ţărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor şi probleme cauzate de condiţii meteorologice extreme. Fermele mici cu o suprafaţă mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale şi sancţiuni dacă nu respectă anumite norme PAC.Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în aşa-numita sa procedură de urgenţă, mai arată sursa citată.

Parlamentul a decis marţi să nu se opună propunerii Comisiei de completare a pachetului de simplificare a PAC. Conform textului, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate atunci când aplică o altă condiţie PAC: cerinţa de a menţine proporţia dintre păşunile permanente şi suprafaţa agricolă peste 5% în comparaţie cu 2018 (GAEC 1).

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE