VIDEO: Valea Mureșului Superior și Dealurile Târnavelor, front comun pentru promovarea tradițiilor Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 411 Vizualizări

VIDEO: Valea Mureșului Superior și Dealurile Târnavelor, front comun pentru promovarea tradițiilor

Sediul GAL Defileul Muresului Superior din comuna  Deda, județul Mureș  a găzduit marți, 23 aprilie, evenimentul de lansarea al proiectului „Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural din teritoriile GAL Dealurile Târnavelor și GAL Defileul Mureșului Superior”. Proiectul este implementat în parteneriat de Asociația Grupul de Acțiune Locală Dealurile Tarnavelor și Asociația Grupul de Acțiune Locală Defileul Mureșului Superior cu finanțare din PNDR 2014-2020, Măsura 19- LEADER, Submăsura 19.3, comp. b – Implementarea activităților de cooperare ale GAL-urilor selectate.

„Este vorba de un proiect prin care ne dorim să promovăm tradițiile și obiceiurile locale. Este un proiect care se implementează pe o perioadă de 16 luni, începând cu octombrie 2023 și până în februarie 2025. Valoarea proiectului este de 146.558 lei. Ne-am propus prin acest proiect trei obiective, facilitarea revitalizării tradițiilor și obiceiurilor locale, asigurare a accesului la cultură și a comunităților locale din GAL și promovare a elementelor de patrimoniul local”, a precizat Alexandra Andreea Cîmpeanu, manager GAL Defileul Mureșului Superior.

Potrivit proiectului, grupul țintă din teritoriul GAL Defileul Mureșului Superior va fi format din 20 persoane care locuiesc în comunele membre în cadrul GAL-ului, păstrători și/sau promotori ai tradițiilor, obiceiurilor locale. Aceștia vor participa gratuit, în cursul anului 2024, la șezători, workshop-uri și sărbători locale dedicate promovării patrimoniului cultural imaterial.

„Scopul întâlnirii noastre a fost acela de a cunoaște ceea ce avem de realizat în perioada imediat următoare prin acest parteneriat între cele două GAL-uri. Este important să facem activități, să împărtășim experiențe și tradițiile specifice unei zone de munte cum este Valea Mureșului Superior cu alte zone zone geografice cum este cea a Sighișoarei, respectiv Podișul Târnavelor. Acest proiect nu face altceva decât să promoveze datinile, obiceiurile și folclorul nostru românesc. Partea interesantă a proiectului este că sunt zone diferite din punct geografic dar care au un scop comun, de promovare a frumosului, tradiționalul. O națiune dăinuie prin astfel de valori pe care acest proiect dorește să le promoveze”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, președintele GAL Defileul Mureșului Superior.

Ineditul proiectului este dat de modul în care două regiuni geografice diferite ca și cultură, vor face front comun în ce privește promovarea tradițiilor și obiceiurilor specifice fiecărei zone în parte.

„Partea de inedit vine tocmai din cooperarea între două regiuni din zone diferite, deși poate nu chiar atât de diferite, în condițiile în care și noi suntem zonă de deal, înspre munte, doar că altitudinea ceva mai mică. Bineînțeles, vorbim de tradiții și obiceiuri diferite, fiind zone etnografice distincte. De aceea este frumoasă această întâlnire într-un proiect de cooperare, prin schimburile de experiență pe care le facem, schimburile de bune practici, inclusiv partea de socializare între oameni din regiuni diferite ale județului Mureș. Importanța acestui proiect derivă din faptul că scoatem de la naftalină cumva unele obiceiuri și tradiții locale și le facem din nou cunoscute, le înregistrăm și le dăm mai departe, în speranța că generațiile de copii care sunt acum sau cele care o să vină o să vrea la un moment dat să le reînvie”, a declarat Florentina Călugăr, reprezentantul GAL Dealurile Târnavelor.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE