Conferința de încheiere a proiectului ”Îmbunătățirea serviciilor de sănătate la nivelul comunităților vulnerabile” Sanatate
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 664 Vizualizări

Conferința de încheiere a proiectului ”Îmbunătățirea serviciilor de sănătate la nivelul comunităților vulnerabile”

Sediul administrativ al Spitalului Clinic Județean Mureș a găzduit vineri, 26 aprilie, de la ora 10.00, conferința de încheiere a proiectului ”Îmbunătățirea serviciilor de sănătate la nivelul comunităților vulnerabile”. La eveniment au participat Răduț Ștefan, director Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă (ASPTMR), Nițoi Bianca, coordonator recrutare grup țintă ASPTMR, dr. Ianosi Edith Simona, director medical la Spitalul Clinic Județean Mureș, dr. Gărbovan Ovidiu, manager la Spitalul Clinic Județean Mureș, dr. Szasz Carmen, manager proiect.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea accesului populației vulnerabile, inclusiv rromii, la servicii medicale integrate pentru prevenirea și tratarea bolilor prioritare pentru sănătatea publică (COVID 19 și Tuberculoză) prin dezvoltarea și implementarea unui program integrat de prevenire, diagnostigare precoce, tratament și monitorizare la nivelul comunităților vulnerabile din județul Mureș. Proiectul a vizat  organizarea unei campanii de informare, educare și recrutare a grupului țintă având ca prioritate creșterea gradului de conștientizare a importanței serviciilor de sănătate de tip preventiv privind modul de răspândire, prevenire și tratamentul infecției cu SARS COV 2 și TBC.

”Beneficiarii sunt adulții, din mediul rural, oameni care se confruntă cu sărăcia extremă, persoane care beneficiază de asistență socială. Știm că, din cauza stigmatizării și discriminării pe bază de etnie, persoanele de etnie rromă se pot confrunta cu și mai multe dificultăți în a accesa servicii medicale. Așa că, 75% din beneficiarii proiectului au fost de etnie rroma. În campania de screening au fost investigate 1046 persoane din grupuri vulnerabile , inclusiv persoane de etnie roma, în scopul descoperirii bolii tuberculoase sau a infecției cu SARS-COV-2.  Dintre cele 1046 persoane testate au fost diagnosticate cu Covid-19 -13 persoane si cu tuberculoză 3 persoane. Cele din urmă au fost luate în evidența Dispensarelor Teritoriale de Tuberculoză din județ și beneficiază în continuare de tratamentul antituberculos”, a menționat Nițoi Bianca, coordonator recrutare grup țintă ASPTMR.

Activitatea de screening s-a  desfășurat, prin deplasarea directă a echipei medicale, în 24 dintre satele arondate Dispensarelor Teritoriale din județul Mureș. Echipele medicale, caravana, a ajuns în zone marginalizate, unde incidența bolilor pulmonare contagioase este mare si unde accesul la serviciile medicale este precar. Peste 40% din beneficiarii din proiect sunt nevoiți să străbată între 3 și 6 km până la cea mai apropiată unitate medicala, iar 34% dintre beneficiari au de mers mai mult de 7 km. Pe lângă comunitățile vulnerabile, echipa medicală a ajuns și în cadrul unui centru de îngrijiri și asistență și într-un alt centru de reabilitare si recuperare neuropsihiatrică.

Simultan cu desfășurarea campaniei de screening a avut loc și campania de informare și educare a grupului țintă, 2292 de persoane au fost informate.

Pentru a crește nivelul de pregătire profesională a cadrelor medicale implicate în proiect s-a organizat un program de instruire în prevenirea, diagnosticul precoce și tratamentul TB și Sars-Cov-2, adresat medicilor și asistenților medicali angajați în rețeaua TB și mediatorilor sanitari și asistentelor comunitare din Județul Mureș. La acest program de instruire desfășurat în luna octombrie 2023, pe perioada a 4 zile au participat un total de 95 de persoane: 8 medici pneumologi din Dispensarele TB din județ, 15 medici de familie, 18 asistenți medicali din Dispensarele TB și din cabinetele medicilor de familie, 10 mediatori sanitari și 44 de asistenți medicali comunitari. Partenerul norvegian a asigurat transferul de cunoștințe privind măsurile de prevenție și tratament ale bolilor contagio-infecțioase prin intermediul unui workshop organizat în luna martie. La acest workshop au participat 42 de persoane.

S-au realizat investiții în infrastructura de sănătate din județul Mureș care contribuie la reducerea inegalităților în starea de sănătate a grupurilor vulnerabile participante în proiect. S-a achiziționat o autoutilitară de 8+1 persoane pentru deplasarea directă la comunități sărace din județ, mai ales din zone rurale marginalizate fără transport în comun și fără acces la servicii medicale. S-a reabilitat Dispensarul TBC Târgu Mures, clădire destinată prevenirii, diagnosticării, tratării tuberculozei și dotarea cu aparat Rontgen.  S-a dezvoltat și implementat un program integrat socio-medical de prevenire, diagnostigare precoce, tratament și monitorizare la nivelul comunităților vulnerabile din județ, adaptat nevoilor populației din comunitățile vulnerabile, inclusiv romii, a bolilor COVID-19 și Tuberculoză.

Au fost testate minim 1000 persoane din GT, inclusiv 200 rromi, pentru depistarea tuberculozei, din care 3 teste au ieșit pozitive și 1000 persoane din GT, inclusiv 200 rromi, cu scopul prevenției infecției cu SARS COV-2, din care 13 teste au fost pozitive. 

S-a organizat un program de instruire a cadrelor medicale participante în proiect cu privire la prevenirea, diagnosticul precoce și monitorizarea evoluției situațiilor de risc epidemiologic și s-a organizat un workshop  cu participare internațională cu tematica prevenirea, diagnosticul precoce și monitorizarea TB în condițiile pandemiei COVID-19.

Proiectul a fost coordonat de Ministerul Sănătății, promotor de Proiect: Spitalul Clinic Județean Mureș, partener ONG: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză multi drog-rezistentă ASPTMR, partener donor de proiect: LHL’s International Tuberculosis Foundation (LHL International).

Apelul de proiect a fost  finanțat în cadrul programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, sursa principală de finanțare fiind „Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021”, cu un buget total de 4.820.848,64 RON, respectiv 988.932,60 euro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE