Stări, emoții pe ritmuri de tango cu Zeno Apostolache la RTM Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 249 Vizualizări

Stări, emoții pe ritmuri de tango cu Zeno Apostolache la RTM

DSC_2938Proiectul ”Seri de Jazz și Muzică Clasică” revine miercuri, 14 octombrie, ora 19:00 cu un nou moment muzical,  Zeno Apostolache Kiss & ”Placer de Tango”  găzduit de Sala de Concerte Radio Târgu-Mureș. Pentru a intra mai bine în atmosfera recitalului am stat la o poveste cu Zeno, despre ce mai face, pe unde a cântat, ce a mai compus, precum și despre esența recitalului de miercuri seara .

Reporter : Cum a început pasiunea ta pentru muzică ?

Zeno Apostolache Kiss : De mic copil; încă de la 2 anișori și ceva am fost îndrumat de către tatăl meu spre tainele pianului. Dar pasiunea pentru muzică, mai ales pentru compoziție muzicală, a început pe vremea când eram în clasa a VIII-a și am scris prima mea piesă pentru pian – un rock-n-roll.

Rep.: De ce muzică și nu altceva ?

Z. A.: Dacă ar fi să trăiesc din nou, tot muzică aș face. Dați-mi voie să-l citez pe Friedrich Nietzsche, pentru că sunt întru totul de acord cu el: „Fără muzică, viața ar fi o greșeală”. Nici nu-mi pot imagina făcând altceva.

Rep.: Cum ai ajuns să faci muzică pentru spectacolele de teatru ?

Z. A. : O poveste destul de lungă. Prin anul 1998 ajung la Facultatea de Muzică din Brașov (am ales Brașovul datorită munților din apropiere – sursa de inspirație din acea perioadă) și îl întâlnesc pe profesorul de muzică de cameră Filip Ignac. Din punct de vedere compozițional eram în perioada când făceam o sumedenie de transcripții, aranjări din repertoriul marelui compozitor J.S. Bach pentru diferite instrumente în stilul jazzului. Auzind la un moment dat profesorul că improvizam ceva după Bach pe jazz, mi-a zis că un regizor din Sfântu Gheorghe are nevoie de cineva care improvizează pe teme din baroc într-un spectacol care avea să fie Romeo și Julieta în regia lui Bocsárdi László. Și din această clipă a început pasiunea de a face muzică de teatru.

Rep.: Faci parte din familia Ariel. Care au fost cele mai plăcute momente petrecute în acest teatru ?

Z. A. : Datorită regizoarei Barabás Olga (angajata teatrului) sunt și eu la Ariel. M-a invitat să cânt într-un spectacol pentru adulți la acordeon (așa a trebuit să învăț să cânt la acest instrument minunat, pentru că nu știam deloc). Apoi, directorul teatrului Gavril Cadariu m-a invitat să dau concurs pentru ocuparea postului de referent muzical, ulterior am scris muzică pentru mai multe spectacole regizate de el, atât pentru copii, cât și pentru adulți; aici îmi amintesc cu mare drag de spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega. Cred că aș intra în cartea recordurilor la câte spectacole am semnat muzica la Ariel și toate au fost foarte, foarte productive, fiecare având momente unice și memorabile.

Rep.: Cum se diferențiază muzica dintr-un spectacol clasic, underground, de cea dintr-un spectacol de animație ?

Z. A. : Într-un spectacol de animație sau de păpuși muzica are un rol extrem de important, ea subliniind momentele psihologice sau pur și simplu trebuie să fascineze și să creeze feeria specifică fiecărei povești. Copiii sunt cei mai sinceri spectatori, dacă nu-i acaparezi cu imaginea-muzica și nu-i porți cu tine prin prisma poveștii îi apucă toți dracii. În schimb muzica pentru adulți este mai simplă, poți face ce vrei și cum vrei. Bineînțeles trebuie să se păstreze o unicitate stilistică în fiecare creație.

Rep.: A fost cândva o trupă pe nume Zakusca. Care a fost povestea ei ?

Z. A.: A fost și a fost frumos. Numele s-a născut într-o repetiție din fosta pivniță, sala Underground a Arielului, când repetam la o piesă toată lumea greșise, cânta fiecare în legea lui, iar rezultatul: „asta-i o zacuscă” – spuse toboșarul. Cuvântul are mai multe întelesuri: la ruși sunt castraveții murați pe care-i consumă după o beție cruntă, la armeni e mâncarea pe care o facem și noi etc. Ingredientele care fac zakusca delicoasă sunt sarea și piperul, vineta, paprika, fasolea și bineînțeles pâinea . Am participat la numeroase festivaluri atât în țară cât și în străinătate, feedback-ul fiind întotdeauna pozitiv.

Rep.: Cânți la pian, la acordeon, de ce nu și voce ?

Z. A..: Din păcate nu sunt înzestrat cu talentul de a cânta la voce.

Rep.: Ajungem în timpurile prezente. Cum a luat naștere acest proiect având la bază tangoul ?

DSC_2916Z. A. : Tangoul – muzica pasiunii – o muzică în care se regăsesc toate stările, emoțiile, acaparează toată ființa umană prin noblețe, grație, sublim, frumos, dragoste, pasiune, dar și tristețe, dor, chiar urât, demonic (aici mă refer cu precădere la tangou-rile lui Astor Piazzolla – inițiatorul stilului tango nuevo). Este o muzică puternică, cu un caracter inconfundabil. E un proiect la care lucrez de câțiva ani deoarece trebuia să ajung la un nivel de maturitate componistică ca să pot exprima diferitele stări prin care am trecut, trec și voi trece (urmând să scriu multe tango-uri de acum încolo). În momentul de față simt că tango-ul și în mod special tango nuevo mă reprezintă.

Rep.: Ce aduce el inedit ascultătorului?

Z. A.: Orchestrația este inedită: cvartet de coarde, contrabas, vibrafon și acordeon. Sunt instrumente care se completează, se îmbină perfect. Vibrafonul aduce o culoare în plus, cordarii au rolul de a mări intensitatea dramatismul muzicii ca la orchestra simfonică, iar acordeonul (defapt cel mai bine ar fi bandoneonul, dar încă nu știu să cânt la acest instrument) nu poate lipsi din această formulă, el reprezintă esența tango-ului. Nu s-a mai scris nicio lucrare pentru această formație.

Rep.: Cine vor fi alături de tine miercuri seara la Sala de Concerte RTM ?

DSC_2903 (1)Z. A. : Alături de mine vor interpreta instrumentiști de înaltă valoare artistică, toți fiind membrii ai Filarmonicii din Tg-Mureș. Cvartetul de coarde Grazioso (www.grazioso.ro) format din Fülöp Alajos la vioara I, Czegő Szilárd la vioara II, Mihalydeak Endre la violă, Kovács István la violoncel, apoi la contrabas va fi Fazakas Attila, iar la vibrafon Gombocz Avar.

Rep.: Într-o prezentare a concertului de miercuri seara se vorbește de armonii îndrăznețe, sonorități ample, nuanțe de jazz. La ce să se aștepte publicul și ascultătorul de la acest recital al vostru?

Z. A. : După cum am spus, tango-ul este o muzică a pasiunii, o muzică puternică care transmite stări dintre cele mai profunde și nu se pot realiza fără să se recurgă la sonorități ample, nuanțe de jazz (improvizația din dansul de tango, la fel și în muzică), armonii îndrăznețe (jazzistice introduse de Astor Piazzolla care era pasionat de acest stil – era numit și „stricătorul” tango-ului argentinian) care sunt redate cel mai bine, cred eu, în această formulă instrumentală redusă. Vom cânta câteva piese semnate de marele maestru Astor Piazzolla și piese proprii compuse în genul tango nuevo. Vă așteptăm în sala de concerte Radio Târgu-Mureș (intrarea liberă) sau ne puteți asculta on-air pe frecvențele Radio Târgu-Mureș sau ne puteți vedea on-line pe www.radiomures.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE