29 aprilie-Ziua Mondială a Dansului. Haideți să sărbătorim dansul, dansând! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 382 Vizualizări

29 aprilie-Ziua Mondială a Dansului. Haideți să sărbătorim dansul, dansând!

Comitetul de Dans al Institutului Internațional de Teatru din cadrul UNESCO a instituit la data de 29 aprilie 1982 Ziua Mondială a Dansului, o zi dedicată celebrării artei dansului și a comemorării fondatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la data de 29 aprilie 1727.

Institutul Internațional de Teatru a fost fondat în 1948 de UNESCO și de o comunitate teatrală internațională și are ca scop promovarea schimburilor de experiență artistică în peste 100 de țări în care acest institut a făurit centre naționale.

Evoluția dansului

Dansurile sunt o formă de expresie artistică care există încă de la începuturile umanității. Istoria epocii Paleoliticului ne vorbește despre oamenii străvechi care se strângeau în jurul focului și dansau, fiind o formă de manifestare a bucuriei, a instinctelor entuziastice ființiale. Totodată, în vremurile străvechi, dansul era și o modalitate de comunicare interumană, intercomunitară. Dansurile tribale și rituale erau adesea asociate cu evenimente importante precum vânătoarea, recoltele sau ritualurile religioase.

În lumea antică, dansul a jucat un rol semnificativ în culturile greacă și romană. În Grecia antică, dansurile erau parte integrantă a festivităților dedicate zeilor și evenimentelor sportive. În Roma antică, dansul era prezent în teatre, temple și chiar în băile publice.

În Evul Mediu european, dansul a evoluat sub influența bisericii și a culturii feudale. Dansurile populare și dansurile de curte erau populare printre nobili și aristocrați, iar dansurile de masă aduceau oamenii din comunități împreună în timpul sărbătorilor și festivităților.

Odată cu evoluția societății și cu schimbările culturale din epoca modernă, dansul a devenit din ce în ce mai divers și mai influent. De la dansurile de salon din secolul al XIX-lea, până la apariția jazz-ului și a dansului modern în secolul al XX-lea, dansul a continuat să se reinventeze și să se adapteze în funcție de schimbările sociale și culturale.

Noverre și baletul modern

Jean-Georges Noverre, maestru francez al dansului, recunoscut în accepțiunea culturală internațională drept părintele fondator al baletului modern, s-a născut la Paris și a trăit între anii 1727-1810.

Noverre a introdus conceptul de „ballet d’action” („balet de acțiune”), un gen de balet în care povestea și emoțiile sunt transmise prin mișcările și gesturile dansatorilor, în loc să fie spuse prin intermediul cuvintelor sau pantomimei.

Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Noverre este „Lettres sur la danse et les ballets” („Scrisori despre dans și balet”), publicată în 1760, în care și-a expus ideile revoluționare referitoare la balet și a criticat practicile învechite ale acestei arte. El a pledat pentru o abordare mai naturală și expresivă a dansului, bazată pe dramă și emoție, și a promovat ideea că dansul ar trebui să servească la transmiterea unei povești și a unor emoții, în loc să fie doar un spectacol formal și decorativ.

Ziua Mondială a Dansului este o ocazie de a sărbători frumusețea și diversitatea dansului, dar și un moment de reflecție și angajament pentru a îmbunătăți condițiile și oportunitățile pentru toți cei implicați în această artă minunată. În această zi cu o importantă semnificație culturală, vă invităm să dați frâu liber interiorității voastre prin dans, mișcându-vă în ritmurile inimii. Să ne amintim că în dans stă libertatea de a fi cu adevărat noi înșine.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Freepik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE