FOTO: Arta încondeierii ouălor, ilustrată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 546 Vizualizări

FOTO: Arta încondeierii ouălor, ilustrată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Târgu Mureș

În cutumă românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al vieții, al regenerării și al purificării, dar și un protector al animalelor gospodărești. Tradiția încondeierii ouălor datează încă din cele mai vechi timpuri ale umanității. Odată cu răspândirea creștinismului, tradiția încondeierii ouălor a fost încorporată în sărbătoarea Paștelui, simbolizând învierea lui Iisus Hristos.

Tradiție astrală

Această tradiție îmbină armonios religia cu arta, cu talentul și imaginația creatoare. În prezent, încondeierea ouălor a devenit o artă în adevăratul sens al cuvântului, cu tehnici și stiluri variate care reflectă diversitatea culturală a diferitelor regiuni ale lumii. În România, această practică este destinată exclusiv femeilor, iar în satul tradițional încondeierea ouălor se efectua în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. „Femeile vopseau aceste ouă cu pigmenți obținuți din diferite plante sau chiar din cojile de ceapă roșie sau galbenă. Cele mai vrednice le și încondeiau cu chișița și cu ceara de la albine. Chișița este un instrument, un condei cu care scriau pe suprafața oului. Cu ceară topită desenau motivele pe care le alegeau să fie reprezentate pe ou. În general, în ceară se zdrobea cărbune astfel încât să se vadă mai bine motivul desenat pe coaja oului. Și cu chișița, având în vedere că se lucrează cu ceara topită, ai nevoie de îndemânare și de atenție pentru că în momentul în care se picură ceara pe ou, vopseaua nu se mai prinde pe suprafața respectivă”, a explicat Livia Marc, muzeograf la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș, în cadrul atelierului intitulat: „Învierea: Lumina Renașterii și Desăvârșirea Credinței”, organizat de Departamentul de Tineret și Biroul de Cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, la biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii al Municipiului Târgu Mureș, care s-a desfășurat joi, 25 aprilie.

Aceasta a arătat că motivele care pot fi întipărite pe ouăle încondeiate pot să fie de natură creștină: crucea, floarea Paștelui, astrale: soarele, luna, stelele, motive vegetale sau din regnul animal.

Ouă îmbrăcate într-o husă de mărgele

În cadrul workshop-ului despre încondeierea ouălor, a fost prezentă și mureșeanca Maria Culcea, meșter popular, care a dezvoltat o tehnică inovatoare de împodobire a ouălor, inspirată din practicile bucovinene. „Am văzut în Bucovina ouăle acelea de lemn pe care sunt lipite cu ceară mărgelele, dar cu gaura înafară. M-am gândit să fac altceva și atunci am inventat o husă, să învelesc oul în așa fel încât să se vadă frumos mărgelele. Am făcut atât de multe încercări. Nu le pot face la fel pentru că ouăle acestea de lemn sunt de diferite dimensiuni. Atunci, adaptez husa la forma fiecărui ou. Mă inspir din gând, din imaginație, nu am șablon. Unele chiar au interpretare. Simbolul vieții este oul și când se naște o viață, după prezicerile nașterii lui Iisus, apare o stea, și eu cred că pentru fiecare om care se naște, apare o stea. Apoi, ne ducem crucea vieții și la final steaua se stinge, se transformă într-o Nebuloasă și pleacă de unde a venit”.

Artista explică că are această ocupație de peste 12 ani și că numărul total al ouălor împodobite întrece 200 de exemplare. Timpul pe care îl alocă pentru decorarea unui ou este de o zi. Adesea, aceasta participă la ateliere destinate copiilor, pentru a-i învăța îndeletnicirea ei.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE