Economie pe sănătatea altora Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 33 Vizualizări

Economie pe sănătatea altora

104_spitale_main.gifSpitalul Clinic Judeţean a primit numeroase sesizări cu privire la calitatea necorespunzătoare a materialelor sanitare achiziţionate de minister. Şi asta după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, Ministerul Sănătăţii s-a lăudat că va economisi 400.000 euro, în urma licitaţiei naţionale pentru achiziţionarea, în spitale, a medicamentelor, materialelor sanitare şi reactivilor necesari. Sistemul de licitaţii la nivel naţional a fost introdus de acelaşi minister în 2004, ca mijloc de completare a sistemului de licitaţii electronice, deja existent. 600.000 euro este suma “economisită” la licitaţia de medicamente.

Calitatea este într-adevăr proporţională cu preţul, din moment ce, conducerea Spitalului Clinic Judeţean a primit numeroase sesizări cu privire la calitatea necorespunzătoare a materialelor sanitare achiziţionate de minister. “Am primit sesizări de la SMURD, secţia de chirugie şi de urologoie. Toţi reclamă acelaşi lucru, materiale sanitare de calitate prostă. Am înaintat aceste sesizări ministerului şi aşteptăm, de două săptămâni un răspuns”, a declarat Florin Buicu, directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş. Exemplele ilustrate de cadrele medicale şi asistente include mânuşile sterile, care sunt câte două pentru mâna dreaptă într-un pachet sau, mai rău, tăiate. În plus, ştampila cu numărul mânuşii nu corespunde sau nu există.

Bătaie de joc pe spatele pacienţilor

Tifonul este pus sub semnul întrebării de majoritatea cadrelor sanitare, fiind descris ca “perdea”: “Adresele arată că tifonul are o consistenţă rară, neputând absoarbe necesităţile pe care le impune o plagă deschisă”, a precizat Florin Buicu. O altă neregulă semnalată este calitatea slabă a perfuziilor, din această cauză fiind folosite câte 2-3 perfuzii o dată, în loc de una. Alte probleme grave au fost sesizate de şeful Clinii de Urologie, prof dr. Radu Boja: “Nu am primit încă instalaţia de filtrare şi sterilizare a apei. Aceasta este vitală pentru secţia noastră, deoarece avem nevoie de apă sterilă la toate operaţiile pe care le efectuăm. Altă problemă este cea cu sondele de urină, care ar trebui să adune lichidul. Pentru că sunt prost lipite, lichidul se scurge pe lângă”. Problemele au fost sesizate şi de asistenta-şef a clinicii, Lacrima Pătraşcu. Aceasta mărturiseşte că sună din două în două zile la departamentul de aprovizionare al Spitalului: “Aşteptăm să vină toate materialele pe care le-am solicitat. Am anunţat direcţia de problemele pe care le avem. De exemplu, aşteptăm seringi, ace şi perfuzii, pentru că am primit o cantitate insuficientă. Ştim că sunt probleme la nivelul întregului spital, dar avem noroc că au mai rămas de anul trecut”.

Firmele refuză dialogul

Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmelelor aflate în discuţie au dat răspunsuri evazive. Raluca Brişca de la Farmacom Italia, firmă care a câştigat licitaţia naţională la capitolul truse de perfuzat, a declarat: “Nu poate fi vorba de aşa ceva. Există o cerere foarte mare pe piaţă şi, de aceea, onorarea comenzilor mai întârzie. Nu am auzit de acele memorii depuse la Minister.”
Reprezentanţii fimei Pansiprod ne-au îndrumat către administratorul firmei, Dumitru Marian, care, la rândul său ne-a recomndat să-l contactăm pe “domnul Miron”. Acesta nu a răspuns la telefon în decursul zilei de ieri. Până când ministerul se va autosesiza şi până ce reprezentanţii firmelor vor reuşi, măcar, să îşi respecte termenul de aprovizionare, bolnavii aşteaptă.
Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE