Raed Arafat vrea ore de prim ajutor în şcoli Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Raed Arafat vrea ore de prim ajutor în şcoli

Asociaţia React şi Vodafone România, în parteneriat cu Ministerul Săătăţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au lansat campania „O viaţă poate depinde de tine”, prin care se doreşte educarea publică privind folosirea numărului de urgenţă 112, precum şi acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă. Fondatorul SMURD, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat, ne-a oferit mai multe detalii despre campanie.
Reporter: Care sunt obiectivele campaniei „O viaţă poate depinde de tine”?
Dr. Raed Arafat: Campania are două capete ca să zic aşa, unul destinat populaţiei care trebuie să înţeleagă că abuzul prin apelarea falsă la 112 poate să ucidă şi al doilea constă în învăţarea populaţiei noţiuni de prim ajutor. Ambele sunt extrem de importante, iar pentru primul obiectiv suntem în parteneriat şi cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care răspunde de 112.
Rep.: Ce repercursiuni pot avea aceste apeluri false?
R.A.: Apelurile false şi mobilizarea inutilă a resurselor duc la întârzierea acordării asistenţei de urgenţă corectă unor oameni nevinovaţi care au nevoie de ea şi care poate duce la decesul acestora.
Rep.: Cât de important este ca populaţia să cunoască ce trebuie să facă în caz de urgenţă?
R.A.: Populaţia nu este instruită în acordarea primului ajutor. Astfel, cu cât reuşim să acordăm primul ajutor mai repede, cu atât şansa de supravieţuire a pacientului este mai mare: opreşti o hemoragie, realizezi o resuscitare, mai ales că acum există defibrilatoare pe pereţi în locuri publice, cum ar fi de exemplu gările. Populaţia are un rol major în acordarea primului ajutor, care e organizată pe niveluri şi cel mai important nivel este omul de rând.
Rep.: Elevii învaţă foarte multe materii la şcoală, deşi o parte din ele nu folosesc ulterior aproape la nimic. Sunteţi de acord să se predea ore de acordare a primului ajutor în şcoli?
R.A.: Sunt de părere că trebuie să existe câteva module pe care elevii să le înveţe pe parcursul anului începând cu apelarea numărului 112 şi terminând cu acordarea primului ajutor corect, de bază, în diferite situaţii. Şi asta poate să înceapă e când copilul a intrat la şcoală şi învaţă cum să apeleze 112 şi până în clasa a XII-a când este instruit ce să facă în cazul unor situaţii specifice. Cred că e un lucru normal ca acest lucru să se întâmple într-o zi.
Rep.: Şi de cine depinde să se întâmple asta?
R.A.: Au fost şi sunt discuţii pe această temă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei trebuie să lucreze împreună. Ministerul Educaţiei nu cred să fie împotriva la a demara astfel de cursuri.
Rep.: Trei din patru apeluri la 112 sunt false. Din punctul dumneavoastră de vedere este îngrijorător?
R.A.: Foarte îngrijorător, deşi înainte procentul era şi mai mare, de până la 90%. Acum suntem pe la 73-74% apeluri false. Nu e suficient, trebuie să coborâm şi mai mult, iar acest obiectiv nu poate fi atins decât prin educarea populaţiei şi luarea unor măsuri coercitive împotriva celor care nu ascultă şi continuă să facă abuzuri asupra numărului 112. În opinia mea, aceste abuzuri trebuie pedepsite aspru şi chiar trebuie să existe modalităţi prin care 112 să se protezeje împotriva celor care abuzează de el.
Rep.: Care ar fi aceste modalităţi?
R.A.: În lume sunt soluţii diferite pe această temă: să se blocheze numărul sau să se redirijeze către 112 astfel încât orice număr formezi eşti redirecţionat către 112 şi rămâi aşa timp de şase ore. Desigur, mai este şi metoda „bombardării” cu SMS-uri până la blocarea cartelei. Ceea ce este cert este că e necesar să rezolvi educarea populaţiei astfel încăt aceasta să înţeleagă să nu mai apeleze fals numărul 112.
Reporter: Există voci care militează pentru o privatizare a SMURD. Ce părere aveţi de acest curent de opinie?
Dr. Raed Arafat: N-am auzit de privatizarea SMURD, anumite aspecte cu privatizarea au existat într-o propunere legislativă care la Senat a fost respinsă şi acum este la Camera Deputaţilor şi nu cred să aibă şanse.
Rep.: În ce ar consta aşa zisa privatizare a SMURD?
R.A.: În liberalizarea modului de lucru în sistemul de urgenţă în sensul ca sectorul public cu cel privat să fie în competiţie, pe bază de licitaţii câştigate de cine e mai bun, care ar fi dus într-adevăr la distrugerea sectorului public. La noi, vrând nevrând, sistemul de urgenţă totuşi şi-a dovedit eficienţa şi funcţionează chiar la parametri mai buni decât în alte ţări din zona noastră. Deci aici nu vedem un motiv pentru acest lucru şi mai ales că este un sistem în evoluţie, nu putem să spunem că e un sistem care nu mai evoluează, care s-a blocat sau aşa ceva. În fiecare zi există câte un lucru nou pe care îl facem, deci astfel de abordare s-ar putea într-adevăr să ne ducă înapoi faţă de unde suntem acum şi faţă de evoluţia pe care am făcut-o şi nu cred că va fi cazul. Iar voci o să fie tot timpul, sunt foarte multe interese, dar asta nu înseamnă că o să fie ascultate. În plus, SMURD face parte din Ministerul de Interne şi e foarte greu să faci aşa ceva, este parte din Pompieri şi asta ar însemna să privatizezi Pompierii. Deci nici vorbă…
Rep.: Aţi luat recent cuvântul în plenul ONU. Despre ce aţi vorbit?
R.A.: Am reprezentat oficial Ministerul Sănătăţii, mai exact România, şi tema întâlnirii era bolile netransmisibile printre care şi bolile cardiovasculare. Au fost prezentate trei programe din România dintre care două de prevenire. Unul din acestea a dus într-un an la o reducere semnificativă a mortalităţii în cazurile de infarct.
Rep.: Cu cât s-a redus mortalitatea în cazurile de infarct din România?
R.A.: În centrele cum este Târgu-Mureş unde se face cateterismul în programul de infarct care e finanţat de Ministerul Sănătăţii, mortalitatea s-a redus de la 11% cât era înainte, la 6,7 – 6,8%, ceea ce înseamnă o reducere de aproape 50% în acest tip de cazuri.
Rep.: Comparativ cu alte ţări unde ne situăm pe acest segment?
R.A.: Per global, România încă nu stă foarte strălucit. A avansat mult într-un an pe tratamentul infarctului, dar încă mai avem multe de făcut. Acum suntem aproape de ţări cum e Bulgaria, Croaţia, faţă de care înainte eram cu mult în spatele lor. Sperăm şi să putem avansa mai departe să ajungem ca alte ţări care sunt bine puse la punct din acest punct de vedere al tratamentului infractului.
MEDALION
„Ne aşteptăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie, sau dacă vor fi întârzieri în decembrie, colegii să se mute în Unitatea de Primiri Urgenţe şi să înceapă activitatea”
Rep.: Urmăriţi de la Bucureşti ce se întâmplă cu noul sediu al SMURD Târgu-Mureş?
R.A.: Da, chiar astăzi (sâmbătă, 1 octombrie – n.r.) am avut o şedinţă de şantier de câteva ore. Cam din două în două săptămâni reuşesc să am şedinţă de şantier cu colegii. Au participat doctorul Cristian Boeriu, asistentele şefe, managerul spitalului şi constructorul. Faza actuală a Unităţii de Primire Urgenţe este cea de finisaje. Deja compartimentarea este aproape gata, chiar dacă astăzi (sâmbătă, 1 octombrie – n.r.) am mai „inventat” un spaţiu unde trebui puşi doi pereţi…
Rep.: Ce dotări noi veţi avea în noua Unitate de Primiri Urgenţe?
R.A.: A fost licitat prin Banca Mondială un computer tomograf foarte modern şi un aparat Roentgen pentru camera de resuscitare. Va fi o cameră de resuscitare chiar după standardele cele mai avansate în lume pentru cazurile critice când ajung acolo. Computerul tomograful propriu al Unităţii de Primiri Urgenţe o să reducă foarte mult timpii de aşteptare pentru cazurile grave, timp care până acum era mare pentru că era competiţia cu cazurile cronice la computerul tomograf al Spitalului. Acum şi Spitalul va avea computer tomograf pentru cazurile cronice şi Unitatea de Primiri Urgenţe va avea unul pentru cazurile acute, ceea ce e normal pentru o unitate regională unde un elicopter aduce tot timpul cazuri critice.
Rep.: Când va deveni funcţională noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Târgu-Mureş?
R.A.: Restul dotărilor vor veni până la jumătatea lunii noiembrie, deci noi ne aşteptăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie, sau dacă vor fi întârzieri în decembrie, colegii să se mute în Unitatea de Primiri Urgenţe şi să înceapă activitatea. Nu cred că vom trece în anul 2012 fără să ne mutăm în Unitatea de Primiri Urgenţe. Ceea ce este un lucru foarte bun, datorat sprijinului Ministerului Sănătăţii. Atât fostul ministru Cseke Attila, cât şi noul ministru Ritli Ladislau au sprijinit acest proiect şi au aprobat finanţările necesare.
Rep.: Ce alte proiecte mai aveţi în perspectivă?
R.A.: Mai este un proiect propus de Spital, sper să-l reuşim să îl realizăm, este vorba despre sălile de operaţie pentru traumă care va fi la parterul Spitalului şi atunci cazurile grave de la Unitatea de Primiri Urgenţe să poată să fie transferate în sala de operaţie unde să fie primite. Mai sunt încă vreo câteva aspecte care trebuie să fie rezolvate pe urgenţele vasculare şi cardiovasculare şi cred că în cursul anului viitor vor fi rezolvate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE