Război pentru Urgenţă Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 140 Vizualizări

Război pentru Urgenţă

179_cap-de-ziar.gifRaed Arafat, medicul coordonator al SMURD, este în conflict deschis cu Sorin Oprescu, directorului Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti * Motivul disputei îl constituie sistemul de Asistenţă Medicală Bazală de Urgenţă (AMBU), un proiect de parteneriat public-privat prin care Oprescu vrea să ducă banii CNAS în buzunare private * Arafat acuză ipocrizia celor de la Bucureşti şi intenţia lor de a distruge tot ce s-a construit în 15 ani la Mureş * Lipsit de eleganţă, Sorin Oprescu a făcut referiri xenofobe la adresa lui Raed Arafat.

Prezent la emisiunea “100%”, moderată de Robert Turcescu, medicul Raed Arafat a contestat iniţiativa Departmentului UPU din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, dr. Marius Filip, care face parte totodată şi din structura sistemului de Asistenţă Medicală Bazală de Urgenţă (AMBU), a dat publicităţii un comunicat conform căruia sistemul de urgenţă comunitară AMBU a fost prezentat la lucrările celui de-al III-lea Congres European de Medicină de Urgenţă, desfăşurat în perioada 9-13 februarie la Leuven, în Belgia. Arafat a demonstrat că organizatorii congresului nu i-au invitat pe cei de la AMBU la întrunire, dar şi că un singur membru al AMBU a fost prezent la Leuven, contra cost. În timp ce dr. Marius Filip a precizat că va organiza o conferinţă de presă pentru a lămuri acest subiect, Sorin Oprescu, directorul spitalului bucureştean a apelat la lovituri sub centură, făcând referiri rasiste, şi la acuzat pe Arafat că refuză competiţia. În plus, Oprescu, fost candidat al PSD la conducera Capitalei, l-a sfătuit pe Arafat să “stea în banca lui”. În încheierea emisiunii, Raed Arafat a primit de la Robert Turcescu bila albă, pentru sinceritate.

Conflict cu istorie

La începutul lunii noiembrie, medicul coordonator SMURD, Raed Arafat, acuza interesele puternice ale privaţilor, care aveau ca scop centralizarea serviciilor de urgenţă din ţară, conform unui proiect de lege iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii, Daniela Bartoş. Atunci se dorea trecerea SMURD sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv din punct de vedere medical. “Dacă se adoptă proiectul de lege, această măsură va fi împotriva oricărui spirit al UE”, declara pe atunci Raed Arafat. Proiectul a fost aprobat de comisia de sănătate, dar respins de Ministerul Sănătăţii, în fruntea căruia fusese deja numit Ovidiu Brânzan, şi de Ministerul de Interne. La acel moment, Raed Arafat acuza dur intervenţiile celor din sistemul privat, care au văzut şi în sistemul de urgenţă o afacere profitabilă. Cât despre cel care ar fi urmat să-l conducă – după ce a fost pus pe picioare într-o formă apropiată de cea europeană, în urmă cu 14 ani, la Târgu Mureş -, dr. Raed Arafat afirma că “o să fie cineva de la Bucureşti, care probabil habar n-are despre ce este vorba”. Surse din minister afirmau atunci că cel care va conduce noul sistem este deja cunoscut: “Un habarnist în domeniul medicinii de urgenţă. Un ortoped care este ratat în ortopedie şi vor să îi găsească un loc pentru el”. Domeniul de bază al doctorului Marius Filip? Ortopedia, bineînţeles.

Corespondenţă din Bruxelles?!

Sâmbătă, 12 februarie, a fost dat publicităţii un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt Marius Filip, în care se relatau detalii ale participării AMBU la al III-lea Congres European de Medicină de Urgenţă, organizat la Leuven în perioada 9-13 februarie. Cităm din “Corespondenţă Bruxelles”: “Organizatorii au invitat încă de anul trecut iniţiatorii sistemului de Asistenţă Medicală Bazală de Urgenţă (AMBU) (…) să-şi prezinte proiectul. O prezenţă remarcabilă, încă de la deschidere, a fost delegaţia României, prezentă şi cu un echipaj mobil de Medicină de Urgenţă Rutieră şi Comunitară -AMBU. (…) Cele peste 150 de pliante şi mini CD-uri cu prezentarea sistemului s-au epuizat încă din prima zi, făcând standul României un punct de atracţie maximă al Congresului”.

Surprize, surprize!

Prezent la Leuven, Raed Arafat a înaintat adrese Comitetului de organizare al Congresului, dar şi Societăţii Europene pentru Medicină de Urgenţă (EuSEM), pentru a le cere acestora să verifice veridicitatea spuselor AMBU. Surpriză, sau nu, secretarul EuSEM, dr. Francesco Della Corte, precizează că nu cunoaşte detaliile organizării întâlnirii, dar că, în ceea ce priveşte EuSEM, “pot confirma că Medicină de Urgenţă Rutieră şi Comunitară – AMBU şi realizările lor nu au fost vreodată prezentate, discutate sau luate la cunoştinţă în cadrul vreunei întâlniri a Comitetului Executiv sau a vreunei întâlniri de Consiliu, în ultimii cinci ani”. În ceea ce îi priveşte pe organizatorii evenimentului, aceştia au precizat: “Prin prezenta confirmăm că dr. Marius Filip şi colaborătorii săi nu au fost invitaţi de comitetul de organizare la reuniune. Ei au achitat costurile pentru o singură zi de congres, pentru o persoană, şi le-a fost permisă, datorită insistenţelor, să posteze un afiş în ziua înregistrării. Aceştia nu au făcut parte din programul oficial, iar afişul nu a fost inclus pe CD-ul manifestării. Nu au fost autorizaţi să ţină o prezentare orală”.

AMBU – parteneriat public-privat

Raed Arafat a ţinut să precizeze, în cadrul emisiunii realizate de Robert Turcescu, că nu luptă împotriva unor alte centre de urgenţă din ţară, dar că luptă împotriva investitorilor privaţi, care nu au ce căuta în sistemul de urgenţă. “CNAS dispune de un fond unic pentru furnizori şi nu este normal ca să beneficieze cei privaţi”. Arafat a explicat că acest sistem public este caracteristic UE şi că următorul pas sunt paramedicii, proiect al cărui baze au fost puse în patru centre de instruire ale pompierilor militari, centre finanţate de SUA. “Dacă s-ar veni cu un concept clar, trasparent, nu aş obiecta”, a afirmat Arafat, care a garantat că bătaia pe fondurile publice va duce la prăbuşirea totală a sistemului public de urgenţă. Totodată, coordonatorul SMURD a primit o bilă albă pentru sinceritatea de care a dat dovadă când a recunoscut că un cetăţean străin nu ar avea motive să se simtă în siguranţă pe teritoriul României, ţinând cont de sistemul sanitar existent.

Oprescu, şovin?

Contactat telefonic în timpul emisiunii, Sorin Oprescu, directorul Spitalului de Urgenţă Bucureşti, a precizat că proiectul este unul public-privat, funcţionând şi ca un sistem cu abonamente. “L-aş ruga să se abţină (n.r. pe Raed Arafat). Se crede Ayatollahul medicinei de urgenţă. Îl rog să stea în banca lui”, a afirmat categoric Sorin Oprescu. Apelativele acestuia nu l-au intimidat pe Arafat, care i-a ţinut piept şi lui Marius Filip. “Simte că i se face concurenţă. A încercat să mă denigreze personal. AMBU este un proiect cu caracter voluntar, realizat din donaţii şi cu ajutorul voluntarilor”, a conchis Filip, care nu a dorit să îşi explice poziţia, anunţând o conferinţă de presă.

Pro Europa reacţionează

Liga Pro Europa îşi exprimă consternarea şi indignarea faţă de “etichetările xenofobe” cu care a fost ridiculizată apartenenţa etnică a medicului coordonator SMURD. Pro Europa precizează că au fost încălcate astfel prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Liga cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să se sesizeze, aplicând sancţiunile legale.
Corina ALBOTA

"Vom continua discuţiile în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că trebuie văzute interesele. Se doreşte competiţie prin bani publici. Pierdem efectiv esenţa, pentru că datoria statului este să asigure protecţia omului de rând", Raed Arafat, medic coordonator SMURD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE