Garda – un “agent economic” profitabil Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Garda – un “agent economic” profitabil

Garda Financiară Mureş a obţinut anul trecut un “profit” de 31 de miliarde de lei, dacă ar fi să asemănăm instituţia cu o societate comercială

Astfel, comisarii Gărzii Financiare, în urma controalelor efectuate şi amenzilor aplicate, au atras la bugetul statului venituri de 36 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu salariile şi cheltuielile curente s-au ridicat la 5 miliarde de lei. Aceste date au fost comunicate în conferinţa de presă de ieri, prezidată de comisarul-şef Florin Mărcuş. De asemenea, din bilanţul activităţii GF pe 2004 ne-au mai reţinut atenţia următoarele date: au fost verificaţi 3433 de agenţi economici, constatându-se nereguli la 2178 dintre aceştia. Comercianţilor le-au afost aplicate un număr de 2743 de amenzi, din care mai mult de 70% persoanelor fizice, şi au fost dispuse confiscări în valoare de 16 miliarde de lei. Totodată, în cadrul conferinţei, au fost prezentate şi rezultatele controalelor din prima luna a anului. Astfel, în ianuarie, din cei 286 de agenţi economici verificaţi, 248 au fost prinşi în ofsaid, aplicându-se 296 de amenzi, în valoare de 2,65 miliarde de lei. Sumele totale încasate la buget s-au ridicat la 1,5 miliarde de lei.
Comisarul – şef Florin Mărcuş a precizat că au fost făcute 21 de sesizări penale în urma controalelor de anul trecut, şi doar 183 de agenţi au contestat conţinutul proceselor verbale de constatare a contravenţiilor. Din acestea până în prezent au fost soluţionate de instanţă jumătate, Garda Financiară având câştig de cauză în 75% din dosarele aflate pe rol.
Controalele efectuate au fost realizate cu un număr mediu de 10 comisari care au desfăşurat activitate operativă, numărul relativ mic refelectându-se şi în cele peste 5000 de ore suplimentare efectuate de comisarii GF.

Incertitudini în Gardă

După cum am mai menţionat, abia în urmă cu o săptămână a intrat în vigoare ordonanţa care reglementează revenirea Gărzii Financiare în cadrul Ministerului Finanţelor. Cât despre subordonarea, organizarea şi funcţionarea GF pe mai departe vom mai avea de aşteptat până la începutul lunii martie când vor fi adoptate normele metodologice. Până atunci, GF va rămâne subordonată Comisariatului Regional Braşov. Cât despre viitoarele schimbări ce vor fi operate, probabil, şi la nivelul conducerii GF Mureş, comisarul-şef Florin Mărcuş nu a dorit să facă nici o speculaţie, declarând că până în prezent nu a avut loc o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu. (L.V.)

În 2004, într-un singur dosar, început în urma sesizării GF, a fost decisă începerea urmăririi penale, şi anume împotriva Zborul Com SRL, societate care se aproviziona cu tablă de la Galaţi fără a dispune de documente de provenienţă. Ulterior, reprezentanţii firmei au pus la dispoziţie un set de astfel de acte, dar ale unei alte firme, pe deasupra şi fantomă. Dosarul este în continuare instrumentat de comisarii GF Galaţi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE