Sunt şomer, dar mă tratez Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 35 Vizualizări

Sunt şomer, dar mă tratez

214_somaj.gifMăsurile de stimulare prevăzute de legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă au contribuit la reducerea cu aproximativ 2% a ratei şomajului în judeţ. Rata scăzută a şomajului este puternic influenţată de numărul celor care preferă să meargă să lucreze în alte ţări, în baza unor contracte semnate cu diferite firme de acolo.

O diplomă de licenţiat… dă bine

Nelu are 22 de ani şi este în căutarea unui loc de muncă. A lucrat la un atelier de reparaţii auto, dar a renunţat pe motiv că salariul era prea mic şi nu compensa munca pe care trebuia să o facă. Şi-a depus o serie de CV-uri pe la diferite firme, dar nu îndeplinea multe din condiţiile de angajare, ceea ce l-a pus pe gânduri. “Mi-am dat seama că dacă ai o diplomă, ai totuşi o uşă de intrare mai larg deschisă. Nu-mi prea place şcoala, dar m-am înscris la o facultate particulară în alt oraş şi sper să mă pot ţine de ea. Sper să şi pot lua examenele, atât cât să obţin o diplomă”, spune el. A face o facultate în ziua de azi este la modă. Dacă arunci aiurea o piatră nu există să nu loveşti din greşeală trei licenţiaţi sau masteraţi în diferite domenii. Azi se merge pe concepţia că trebuie să ai o diplomă. Şi-atât. Nu contează că îţi ajută la ceva sau nu, că este aruncată într-un dosar pe raftul din debara, undeva sub cutia cu cuie, nu contează volumul de cunoştinţe acumulat de-a lungul anilor de cursuri, practica făcută în anii de studiu. Nicidecum. Trebuie doar să o ai, contează la aspectul unui CV.
În scopul reintegrării pe piaţa muncii, luna trecută AJOFM Mureş a cuprins în programe de formare profesională un număr de 45 de persoane care căutau un loc de muncă. Şomerii au fost înscrişi la cursuri de contabilitate, maseur, zidar, pentru dobândirea unor competenţe profesionale care îi vor ajuta să se reintegreze pe piaţa muncii. În luna februarie vor fi organizate alte cursuri gratuite pentru meseriile de măcelar, ospătar, bucătar, operator calculator.

Rata şomajului a scăzut cu 2 procente

Conform legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 2 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data acordării. Totodată, cei care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării. Angajatorii sunt stimulaţi să încadreze în muncă persoane care mai au cel mult trei ani până la îndeplinirea vârstei de pensionare.
Din bugetul asigurărilor pentru şomaj, se acordă o sumă egală cu un salariu minim brut pe ţară pe perioada încadrării, până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare. În aceste fel se realizează prelungirea vieţii active persoanelor care mai au trei ani până la îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei anticipate sau a pensiei pentru limita de vârstă.
“Măsurile de stimulare au contribuit la reducerea cu aproximativ 2% la reducerea ratei şomajului. O mare influenţă în scăderea ratei şomajului se datorează faptului că mulţi şomeri au preferat să plece în altă ţări pentru a lucra, în urma contractelor semnate cu firmele de acolo” spune Reghina Fărcaş, director AJOFM Mureş.

244 de şomeri într-o lună

La sfârşitul anului trecut, rata şomajului era de 4,1%, majoritatea femei. Tot în acea perioadă au fost subvenţionate de către agenţie locurile de muncă pentru 2.495 de persoane, iar alte 1.596 au avut parte de venituri de completare, ceea ce reprezintă 30% din indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care se angajează înainte de termen. Din luna decembrie anul trecut până la începutul acestui an, rândul şomerilor s-a îngroşat cu încă 244 de persoane. “Succesul muncii noastre este dat de satisfacerea cerinţelor acesteia. Noi muncim organizat cu standarde, controale, auto-control. Angajatul este considerat de către manager un partener. Organizaţia noastră nu are o cultură puternică, tradiţie sau istorie. Este puternic influenţată de factorii externi, dificil de controlat, astfel trebuie să ne adaptăm permanent la mediul social şi economic. Noi depunem tot efortul pentru creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi implicit scăderea ratei şomajului”, spune Reghina Fărcaş.
Trăim vremuri în care numai cine nu vrea nu are loc de muncă. Nu este o noutate faptul că multe persoane nu se obosesc să se ridice dimineaţa din pat pentru un salariu minim pe economie, preferând astfel să intre în şomaj. Cheful de muncă şi de responsabilităţi la români este asemănător cu rapiditatea cu care moluştele activează peste zi: şi melcul… ţuşti!
Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE