Civicii răstoarnă politicienii UDMR Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Civicii răstoarnă politicienii UDMR

238_1ucmr.gifDupă ce, în 2004, Uniunea Civică Maghiară (UCM) a fost scoasă din cursa electorală prin invalidarea listelor cu semnături, radicalii au decis să-şi facă un partid separat, urmând ca UCM să funcţioneze mai departe ca organizaţie neguvernamentală. Întruniţi la Odorheiul Secuiesc, liderii maghiarilor nemulţumiţi de politica UDMR au decis că doresc să aibă propria formaţiune care să le reprezinte interesele. Fostul deputat de Bihor, Szilagy Zsolt, ar putea fi viitorul preşedinte al formaţiunii, iar Szasz Jeno, primarul de Odorhei ar deveni preşedinte de onoare sau preşedinte executiv. Potrivit lui Tokes Andras, episcopul Tokes Laszlo, cel care a determinat formarea aripii radicale din UDMR, nu va fi membru al acestul partid. Szilagy Zsolt a spus că noua formaţiune va fi sprijinită de mai multe partide europene, printre care şi FIDESZ, formaţiunea fostului premier ungar Victor Orban, şi speră să fie înregistrată cât mai repede, pentru a participa la alegerile anticipate care se prefigurează a avea loc.
Preşedintele UCM Mureş, Tokes Andras, a afirmat că, după strângerea semnăturilor care să permită înscrierea ca partid politic, va începe o acţiune de popularizare a proiectelor partidului pentru a câştiga cât mai mulţi simpatizanţi. “Noi mergem pe ideea că nu este important să ai mulţi membrii ci simpatizanţi care să te voteze”, a conchis Tokes. Iniţiatorii speră ca până la 1 martie să poată depune listele. Cât priveşte numele noii formaţiuni, acesta nu trebuie să fie foarte diferit de cel al UCM (Partidul Civic al Maghiarilor Ardeleni sau Partidul Civic Popular al Maghiarilor). Noul partid va milita pentru restituirea imobilelor bisericeşti, autonomia culturală şi diferitele forme de autonomii regionale.
Aceasta nu este prima încercare de a forma o alternativă la UDMR. Timp de 10 ani, la Târgu Mureş a funcţionat Partidul Liber Democrat al Maghiarilor, transformat nu demult în Uniunea Secuilor din România, care face demersuri pentru a înregistra secuii ca etnie separată de cea maghiară.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE