Spectacole de zile mari Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 70 Vizualizări

Spectacole de zile mari

249_1Spectacol.gifLa sfârşit de săptămână, am avut ocazia să vedem două spectacole de zile mari: vineri, de la ora 18, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, spectacolul de dans şi cântec popular oferit de Ansamblul artistic “Mureşul” şi “Romafest” din Târgu Mureş, iar sâmbătă, de la ora 18, la Sala Mare a Palatului Culturii, “Şezătoarea moţească”, manifestare artistică aflată la cea de-a treia ediţie şi care a reunit formaţii artistice şi coruri bărbăteşti din cinci zone folclorice.

O caracteristică comună a celor două manifestări a fost prezenţa scăzută şi media de vârstă a publicului, destul de ridicată. Este probabil şi o consecinţă a perioadei actuale, dominată, din păcate, de kitsch-ul folcloric, în care maneaua este de departe port-drapelul prostului gust şi a culturii pe sponci.

“Căluşarii”

Spectacolul oferit vineri seara de Ansamblul folcloric “Mureşul” din Târgu Mureş, condus de Titi Boantă, a fost cu adevărat unul de excepţie. Am remarcat în mod deosebit măiestria, acurateţea şi perfecta sincronizare a celor 12 perechi de tineri care au interpretat “Căluşarii”, un dans emblematic pentru folclorul românesc, de fapt, unul dintre cele mai vechi dansuri româneşti, dans ale cărui origini se pierd undeva în negura timpului. Prezenţa scăzută, mai puţin de 200 de participanţi, într-o sală de 500 de locuri, sau permanentul dute-vino din sală, n-au putut să umbrească reuşita unei manifestări de folclor autentic.

"Şezătoarea moţească"

Cea de-a treia ediţie a acestei manifestări a reunit formaţiile "Iernuţana" din Iernut, condusă de Liviu Precup, "Junii Călimanilor" din Deda, condusă de Iosif Ghidiu, corul bărbătesc "Zimbrul Maramureşului" din Finteuşul Mare (Maramureş), condus de Andrei Dragoş, formaţia "La Portiţă" din Căpuşul Mare, condus de Mihai şi Lucia Stavilă şi grupul "Coroniţa" de la Solovăstru, conducători Silvia Georgică şi Ioan Baciu. A excelat prin calitatea şi diversitatea programului prezentat formaţia artistică de elevi "La Portiţă" din Căpuşul Mare. Mihai Stavilă, coordonator: "Am început în 1982 cu grupul Mini – La Portiţă", devenit apoi "La Portiţă" şi care, începând din acest an şi-a luat numele de "Avram Iancu", după numele gimnaziului de stat din Căpuşul Mare, pentru că dansatorii sunt cu toţii elevi la această şcoală. Ne-am propus să prezentăm în toate ocaziile care ni se oferă cântece, dansuri, jocuri şi obiceiuri specifice zonei. În 2004 am obţinut 6 premii şi menţiuni, iar pentru acest an ne pregătim să participăm la concursul "Flori de pe Mureş şi de pe Târnave" şi pentru manifestarea locală "Zilele căpuşene". În ceea ce priveşte cheltuielile pentru deplasare, hrană, costume naţionale şi alte cheltuieli ocazionate de concursurile la care am participat, am avut un sprijin deosebit – sperăm că şi în continuare – din partea primăriei din Inclănzel". Dincolo de discursul, uşor patetic, cu care a fost deschisă această manifestare, am reţinut calitatea excelentă a evoluţiilor. În fond tot ceea ce a contat şi a făcut impresie.
Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE