VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Muzeu al Comunității Evreiești, la Sinagoga Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Muzeu al Comunității Evreiești, la Sinagoga Târgu Mureș

Liderul Comunității Evreiești din Târgu Mureș, dr. ing. Vasile Dub, a participat miercuri, 8 mai, la emisiunea ”Zi tot, cu Alex Toth!”, realizată de către Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi.


Prezent în studioul Zi de Zi Live amenajat în proximitatea redacției cotidianului Zi de Zi, dr. ing. Vasile Dub a anunțat că în zilele următoare, cel mai probabil în data de 16 mai, comunitatea evreiască târgumureșeană va organiza un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului din Târgu Mureș.
Comemorare a victimelor Holocaustului
Data și ora exactă a evenimentului care va avea loc în Sinagoga Status Que Ante (Templul Mare) din Târgu Mureș va fi anunțată, din timp util, pe pagina web www.izraelsarokms.ro și pe pagina de Facebook intitulată ”Comunitatea evreilor din Târgu Mureș”. Deși va fi o comemorare considerată internă, aceasta nu va avea nicio restricție de participare, ușa Sinagogii Status Que Ante din Târgu Mureș fiind deschisă în acest sens tuturor celor interesați.
”Deportările din Târgu Mureș s-au făcut în luna mai, și atunci într-o zi din această lună, care ține seama și de calendar și de urgența unor alte activități, noi, în Sinagogă, pentru membrii comunității, ca să spunem așa, pentru evreii membri ai comunității, citim numele acelora care au plecat în acest drum fără întoarcere și ai căror urmași se află în Sinagogă. Fiecare își aude numele celui care nu mai este, merge și aprinde o lumânare și aceasta este să zicem comemorarea noastră care, normal, nu este interzisă celor care nu sunt membri ai comunității”, a afirmat dr. ing. Vasile Dub.
”Foarte probabil va avea loc în 16 mai, după-masa, noi o să anunțăm pe site-ul nostru și pe Facebook data acestei comemorări, ora exactă”, a adăugat liderul Comunității Evreiești din Târgu Mureș.
Muzeu despre comunitatea evreiască locală
În cadrul aceleiași emisiuni, dr. ing. Vasile Dub a dezvăluit că în incinta imobilului de lângă Sinagoga Status Que Ante din Târgu Mureș funcționează un muzeu despre comunitatea evreiască locală.
”Considerăm că este o realizare pe care am așteptat-o mult. Mulți vizitatori se interesează de acest muzeu, avem experiențe foarte pozitive privind atitudinea acestor vizitatori, punctul bun să zicem și care merită amintit este că de la anumite licee anumiți profesori vin cu clasele și copii sunt foarte interesați de ceea ce văd și aud acolo și prin aceasta noi vrem să îi obișnuim pe târgumureșeni cu ideea că da, aici este un subiect care poate interesa multă lume, având în vedere istoria Târgu Mureșului și în particular istoria comunității evreiești”, a subliniat liderul Comunității Evreiești din Târgu Mureș.
Marea Sinagogă de pe strada Aurel Filimon nr. 21 din Târgu Mureș este deschisă vizitatorilor de luni până vineri de la orele 9.00 la 12.30, cu anunțarea orei de sosire și a mărimii grupului cu cel puțin o zi înainte. Cei interesați își pot anunța intenția de a vizita la următoarele numere de telefon: 004-0745.00.847 sau 0040-265.261.810.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE