Testamentul principelui Bocskay Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Testamentul principelui Bocskay

229_2testament.gifÎnvăţăturile principelui Ardealului Bocskay Istvan către secuimea din Transilvania au fost scoase de la naftalină la aniversarea a 400 de ani de la înscăunarea acestuia.
Toţi cei invitaţi să participe la Miercurea Nirajului în perioada 19-26 februarie la "Zilele Bocskay" au avut ocazia să asculte, după patru secole, îndemnurile principelui la libertate şi unitate adresate secuilor şi ungurilor de aici. Aceasta în ciuda faptului că Bocskay lasă să se înţeleagă că secuii au fost doar slugi ale ungurilor. "Atenţionăm Ardealul ca o ţară sfântă şi nobilă că naţiunea secuiască trebuie să trăiască în continuare în libertăţile dobândite pe timpul domniei mele. Atenţionăm Secuimea, aşa ca pe slugile noastre dragi, să fie parte integrantă a naţiunii maghiare şi să-şi păstreze identitatea ca secui", se arată în testamentul lui Bocskay, tipărit parţial pe invitaţia trimisă celor care participă la eveniment.
Cu prilejul manifestărilor de la Miercurea Nirajului fostul protopop romano-catolic din localitate, Torok Erno – care din 1944, de la demolarea statuii, până în 1997, când a fost repus pe soclu, a păstrat bustul principelui Bocskay în biserică – a primit duminică o plachetă comemorativă. Cu această ocazie, liderul UDMR Mureş, Kelemen Attila, a făcut, la rândul său, un apel la unitatea maghiarilor din Transilvania şi de pretutindeni. (M.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE