În restaurante şi cluburi, Dragobete lipsă Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

În restaurante şi cluburi, Dragobete lipsă

273_1dragobete.gifAm urmărit cu atenţie oferta de Valentine’s Day. Am aşteptat-o şi pe cea de Dragobete. Care a întârziat să apară. Este probabil să nu fi observat chiar toate ofertele barurilor sau restaurantelor, dar, în majoritate, acestea s-au rezumat la a face oferte speciale pentru 14 februarie. Şi atât. Părearea noastră? Să le sărbatorim pe amândouă!

Dragobete înseamnă "beat de dragoste", iar pe 24 februarie se mai sărbătoreşte şi Sfântul Ion din primăvară, băiat al Babei Dochia. Ziua este cunoscută şi ca fiind cea în care se logodesc păsările, adică ziua Grangurului sau Logodnicul păsărilor. Legenda spune că astăzi păsările se împerechează şi încep să îşi construiască cuibul. În cazul în care până pe 24 februarie o pasăre nu îşi găseşte perechea, tradiţia spune că va rămâne singură tot anul. De aceea, obiceiul s-a trasferat şi la oameni. Dragobete este cupidonul românesc, un tânăr frumos şi cu inimă mare, spun bătrânii, şi este însoţit de Dragoste, zâne ale iubirii. În credinţa populară, ziua este sărbătorită pentru a feri oamenii de febră şi boală.
Obiceiurile de la sat se păstrează încă, deşi alte sărbători sunt mai atrăgătore pentru tineri. Ziua este considerată una de sărbătoare, deci se serbează ca atare, cu haine de sărbătoare şi distracţie. Aceasta este ziua în care fetele adună zăpada ca să o păstreze peste an. O folosesc pentru a se spăla cu apa respectivă, scopul fiind de a-şi păstra frumuseţea.
În Târgu Mureş comercianţii îşi amintesc de Dragobete, fiind o ocazie bună, din punct de vedere comercial. De aceea au păstrat în vitrine oferte speciale pentru îndrăgostiţi, dar şi accesorii decorative, care să întregească atmosfera. Totuşi, exemplul clar că sărbătoarea a fost dată uitării sunt rezervările la restaurant, înregistrate în număr mult mai mic decât în urmă cu o săptămână.
Laura IONESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE