Leon Orza intră la apă din cauza procurorului Sandu Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Leon Orza intră la apă din cauza procurorului Sandu

304_cotoara.gifArticolul nostru de săptămâna trecută referitor la dosarul luat cu japca de procurorul Marin Sandu direct de la Serviciul Cercetări Penale al IPJ Mureş a avut efect. Şeful de la Cercetări Penale, Leon Orza, riscă sancţiuni disciplinare pentru încălcarea Codului de Procedură Penală şi a unui ordin comun dat de MAI
şi Ministerul Public. Aceasta pentru că şeful IPJ Mureş, chestorul Vasile Cotoară, a dispus o anchetă internă în Inspectorat şi promite că se va lăsa cu sancţiuni.

Şeful Serviciului Cercetări Penale din cadrul IPJ Mureş, comisarul-şef Leon Orza, este acuzat că a încălcat Codul de Procedură Penală şi un ordin comun al MAI şi al Ministerului Public, trimiţând în toamna anului 2003 spre PNA, la solicitarea expresă a procurorului Marin Sandu, dosarul care îi vizează pe cei doi foşti comisari ai Gărzii Financiare de la Târgu-Mureş, Cristian Aştelian şi Cristian Moldovan. Surprinzător este faptul că solicitarea PNA Târgu-Mureş nu a trecut prin corespondenţa şefului IPJ Mureş, chestorul Vasile Cotoară, ea ajungând direct pe biroul lui Orza. De asemenea, un lucru demn de remarcat este acela că Sandu ştia exact ce se întâmplă la CP, drept pentru care a solicitat clar dosarul care îl interesează, indicând în acest scop numărul cu care poliţiştii îl înregistraseră. Mai mult, pentru a demonstra o dată în plus prietenia dintre procuror şi poliţist, prietenie reclamată şi de fostul adjunct la IPJ Mureş, Adrian Pop, care susţine că este victima unui complot al celor doi, dosarul a fost expediat la PNA în aceeaşi zi în care a fost solicitat, comisarul-şef Leon Orza "uitând" că în Codul de Procedură Penală este stabilit clar circuitul dosarelor. Surprins de situaţia în care s-a ajuns – existând practic două dosare în momentul de faţă, cel din instanţă şi cel pe care îl are în supraveghere procurorul Dan Oltean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş -, şeful IPJ Mureş, chestorul Vasile Cotoară, a dispus o anchetă internă şi promite aplicarea sancţiunilor care se impun.

Încălcarea legii, cu bună ştiinţă?

"Era obligatoriu ca declinarea competenţei să se facă prin intermediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş sau cel puţin trebuia să fie înştiinţat procurorul care avea în supraveghere dosarul. Am declanşat o anchetă internă pentru că în sarcina şefului serviciului se reţine faptul că nu a comunicat Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş că s-a declinat competenţa în favoarea PNA", a declarat chestorul Vasile Cotoară, care a mai spus că "în măsura în care se vor stabili persoanele vinovate de nerespectarea dispoziţiilor legale prevăzute în Codul de Procedură penală şi în Ordinul comun al Ministerului Public şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor, vor fi luate măsuri disciplinare". Deşi Cotoară nu a dat nume, aşteptând finalizarea anchetei, este clar că vina o poartă în exclusivitate şeful CP, comisarul-şef Leon Orza, care ar fi avut obligaţia să trimită dosarul procurorului care îl avea în supraveghere, fiind sarcina acestuia din urmă să dispună declinarea competenţei, dacă era cazul.
Prin încălcarea CPP, atât de către poliţistul Leon Orza cât şi de şeful PNA Târgu-Mureş, procurorul Marin Sandu, s-a ajuns în situaţia în care instanţa ar putea retrimite pentru a doua oară dosarul cu care a fost investită şi în care Cristian Aştelian şi Cristian Moldovan, foşti comisari ai Gărzii Financiare Mureş, sunt acuzaţi de fapte conexe faptelor de corupţie, la procuror. Aceasta pentru că, după prima infirmare a rechizitoriului, magistraţii au trimis dosarul spre completarea cercetărilor la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, iar această instituţie nici până astăzi nu l-a mai prezentat judecătorilor şi nici nu şi-a declinat competenţa în favoarea PNA, dosarul figurând ca fiind în lucru aici, aspect speculat de apărătorul celor doi, avocatul Vasile Ghere.
Maria CĂLIN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE