Ţărăniştii schimbă brandul Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Ţărăniştii schimbă brandul

357_taranistii.gifMâine vor avea loc la Bucureşti congresele PNŢCD şi URR, în care urmează să se ia decizia fuziunii dintre cele două partide, pentru ca duminică, în cadrul unui congres comun, să fie lansat la apă Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD).

După mai multe luni de tatonări şi ratări, acest sfârşit de săptămână poate să însemne lansarea, în sfârşit, a mult comentatului pol creştin-democrat român, prin fuziunea între PNŢCD şi URR. Partidul astfel constituit ar urma să beneficieze din start de afilierea la Partidul Popular European, pe care o aduc zestre ţărăniştii, dar şi de prezenţa în echipa de conducere a unor tineri deja formaţi într-ale politicii, cum sunt cei din URR.

Amânare controversată

Congresul de fuziune ar fi trebuit să aibă loc în 20 februarie, însă, cu o motivaţie de-a dreptul hilară (condiţii meteo nefavorabile), ţărăniştii au amânat cu două săptămâni semnarea pactului. Două săptămâni în care s-a negociat intens, pentru că, deşi ambele părţi se arătau încântate de perspectiva fuziunii, negocierile au fost destul de dure. Una dintre cele mai spinoase, dar şi hilare, dispute s-a dus în jurul unui preambul la statut, în care ţărăniştii doreau să se menţioneze istoria şi legătura dintre PNŢ şi evoluţia României. Pe de altă parte, această amânare a trezit suspiciuni din partea URR, care i-a bănuit pe ţărănişti că se folosesc de acest răgaz pentru a trata şi cu alte formaţiuni.

Abordarea pragmatică

Nu se îndoieşte nimeni că piesa de bază în aceasă uniune este PNŢCD, în jurul căruia se vor grupa, mai întâi URR, după care şi celelalte formaţiuni de sorginte creştin-democrată. Totuşi, prin însumarea procentelor pe care aceste partiduleţe le-au obţinut în alegerile generale, cristalizarea acestui pol nu ar fi reprezentat nici un câştig pentru ţărănişti dacă nu se lucra şi la imagine. În al doilea rând, cei din URR, după ce au ratat startul ca formaţiune politică şi lipsiţi de structuri cum sunt, nu aveau nici o şansă de afirmare dacă nu se apropiau de un partid mai cunoscut.

Brandul face totul

Astfel, în congresul ţărăniştilor de mâine urmează a fi aprobată rezoluţia adoptată de Consiliul Naţional de Conducere în urmă cu aproximativ o lună, care prevede schimbarea titulaturii partidului în Partidul Popular Creştin Democrat. Alte puncte de pe ordinea de zi vizează alegerea unui primvicepreşedinte, probabil Şerban Bubenek, şi desfiinţarea delegaţiei permanente, pentru constituirea, duminică, a unui forum operativ de lucru, format din membri BNC şi preşedinţii organizaţiilor judeţene. Tot mâine, URR va aproba la rându-i fuziunea cu PNŢCD, de fapt cu PPCD, pentru că duminică ţărăniştii îşi fi vor fi schimbat deja numele. O fuziune prin absorbţie, prin urmare.

Local e deja stabilit

La nivel local, conducerea noii formaţiuni va fi asigurată de un birou interimar în fruntea căruia va fi Eugen Crişan, preşedintele interimar al PNŢCD Mureş, urmând ca în termen de cel mult trei luni să se organizeze alegeri. La municipiu, se pare că lider va fi Cristi Avram, capul URR Mureş. De menţionat e faptul că la Mureş, ca şi în cazul tentativelor de fuziune cu AP, lucrurile au luat-o înainte, această echipă interimară fiind deja constituită.
Relu TĂTAR

"Transformarea din naţional-ţărănişti în populari, ca moment istoric, este aproape identică cu momentul unificării între Partidul Naţional Român şi Partidul Ţărănesc din vechiul Regat. Atunci România era într-un moment când se desăvârşea, atât politic cât şi juridic, unirea Transilvaniei cu România. Apariţia PNŢ a contribuit în mod decisiv, prin prestaţia lui Iuliu Maniu, la orientarea României spre lumea civilizată europeană. Revenind la momentul actual, relansarea PNŢ sub o nouă formă, în sensul denumirii şi a coagulării în jurul său a altor forţe interesate de acest demers, se produce tot într-un moment definitoriu pentru România. Momentul PPCD este în mod categoric excepţional şi absolut necesar. Este singura şansă prin care poate să se realizeze, concomitent, aprofundarea spiritului naţional cu revenirea în mod ferm, poate chiar spectaculos, în marea familie europeană."
Eugen Crişan, preşedinte interimar PNŢCD Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE