Apă potabilă la standarde europene Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 108 Vizualizări

Apă potabilă la standarde europene

372_apapotabila.gifÎn prezenţa reprezentanţilor Guvernului şi a Delegaţiei Comisiei Europene, ieri a fost prezentat proiectul reabilitării Uzinei de Apă din Târgu Mureş. Regia Aquaserv a fost felicitată pentru obţinerea celor 28 milioane de euro prin programul ISPA, fonduri ce reprezintă cea mai mare investiţie din judeţ până la acest moment. Peste doi ani mureşenii vor avea apă potabilă la standarde europene. Sarcina de a moderniza Uzina de Apă îi revine firmei spaniole Dytras.

Uniunea Europeană, prin programul de finanţare ISPA (Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare) va contribui la finanţarea proiectului "Reabilitarea alimentării cu apă potabilă şi a colectării şi epurării apelor uzate în oraşul Târgu Mureş. Obiectivele proiectului sunt îmbunătăţirea calităţii şi extinderea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă potabilă şi canalizare precum şi protecţia mediului. În acest an vor fi demarate lucrările de modernizare la Uzina de Apă. Semnarea la începutul acestui an a contractului de execuţie cu firma câştigătoare a licitaţiei reprezintă primul pas important în materializarea acestui proiect şi a fost sărbătorită ieri în Sala Mică a Palatului Culturii.

Cea mai mare investiţie din fonduri europene

Din valoarea totală a proiectului, 21 milioane Euro reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar 7 milioane Euro contribuţia comunităţii din Târgu Mureş. Cele 11,2 milioane Euro care vor fi investite în modernizarea Uzinei de apă vor duce la obţinerea unei Ape potabile în concordanţă cu standardele europene. Specialiştii consideră că astfel se vor îmbunătăţii condiţiile de viaţă din oraşul Târgu Mureş şi se va asigura un trai decent şi generaţiilor viitoare. Municipiul Târgu Mureş se va număra printre primele oraşe din România care, cu ajutorul Uniunii Europene, se va alinia la cerinţele şi standardele legislaţiei UE privitoare la protecţia mediului, la sănătatea oamenilor şi la utilizarea raţională a resurselor naturale.
La evenimentul de ieri au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, ai Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti şi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi conducerea R.A. Aquaserv Târgu Mureş.

Istoria unei victorii

Pregătirea dosarului pentru obţinerea acestor finanţări s-a făcut în 2003, acest fiind aprobat fără rezerve de către Delegaţia Comisiei Europene. Negocierea s-a finalizat cu victoria firmei Dytras din Spania, căreia i-a fost acordat contractul de lucrări. Dytras este specializată în proiectarea şi construirea staţiilor de tratare a apei potabile şi de epurare a apelor uzate. Având în vedere că este primul contract al acestei firme în Europa de Est, compania doreşte ca această lucrare să devină o lucrare de referinţă, anunţând prin directorul Manuel Flores Garcia, managerul general, că doreşte să depună tot efortul pentru succesul acestui proiect. Valoarea contractului destinat modernizării Uzinei de Apă este de aproape 11,2 milioane de euro. Data de începere a contractului este 15 martie 2005, la mijlocul lunii aprilie va fi depus proiectul detaliat, iar spre sfârşitul verii este prognozată demararea efectivă a lucrărilor.

Contextul programului

Măsura ISPA vine în contextul programului de mediu negociat cu U.E., capitolul de negociere nr. 22, beneficiarul final fiind Regia Autonomă AQUASERV Târgu-Mureş, iar beneficiarul local Consiliul Local Târgu Mureş. Valoarea totală a proiectului este de 27,9 mil. euro, din care 20,9 mil. euro finanţare nerambursabilă din partea UE prin ISPA, 7 milioane de euro au fost obţinuţi printr-un împrumut BERD. Obiectivele generale sunt îmbunătăţirea generală a infrastructurii de mediu în Târgu Mureş, reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate orăşeneşti.
Există patru componente: reabilitarea Uzinei de Apă, reabilitarea Staţiei de Epurare, extinderea reţelei de canalizare şi îmbunătăţirea managementului apelor pluviale şi asistenţa tehnică pentru management şi supervizare. Astfel, deversările de la Staţia de Epurare vor corespunde standardelor impuse de directivele europene, se va elimina poluarea apei râului Mureş şi a cursurilor de apă de pe raza municipiului, se va reuşi eliminarea poluării pânzei freatice, extinderea serviciului de canalizare, sau încărcarea hidraulică constantă a staţiei de epurare.

Reabilitarea Uzinei de Apă

Pentru reabilitarea Uzinei de Apă, obiectivele specifice stabilite sunt îmbunătăţirea calităţii apei tratate, reducerea capacităţii Uzinei de Apă cu o treime şi managementul nămolurilor.
Lucrări preconizate a fi efectuate sunt reabilitarea captării apei brute, construirea unei staţii noi de pompare a apei brute, construirea unui bazin nou de predecantare, construirea a două noi decantoare, reabilitarea filtrelor rapide de nisip, realizarea instalaţiei de ozonizare a apei sau reabilitarea staţiei de pompare a apei potabile. Contractul cu Dytras S.A. a fost semnat pe 22 februarie 2005 şi are o durată de doi ani.

„Ne place să credem că am gândit în perspectivă, vom face astfel paşi importanţi acum când devenim operator regional şi vom atinge standardele europene. În următorii doi ani investiţiile vor fi mai mari decât în ultimii 80 de ani", a declarat directorul Aquaserv, Daraban Otto.
„Noi sărbătorim apa potabilă, simbolul vieţii, şi vă felicit şi în numele meu şi în numele Guvernului pentru că aţi obţinut această finanţare într-un moment important, acum la apropierea termenului de semnarea a tratatului de aderare. Sper că astfel de evenimete vor fi din ce în ce mai multe", a declarat vicepremierul Marko Bela.

„Dezvoltarea oricărei localităţi are la bază gestionarea eficeintă a resurselor de apă, felicit toţi factorii implicaţi şi compania Dytras. Este cel mai important proiect al companiei în România, consider că experienţa unei ţări ca Spania poate fi extrem de utilă României în privinţa atragerii fondurilor europene", a declarat Rosa Maria Sanchez Consilierul Economic şi Comercial al Ambasadei Spaniei în România.

„Este clar că Aquaserv nu mai vorbeşte despre viitor decât ca o componentă a unui proiect fiind o regie înfiptă într-un prezent activ. Astăzi marcăm eliberarea unui nou certificat de urbanism pentru apa potabilă", a declarat Ciprian Dobre, prefectul judeţului Mureş.

„Am căutat mesajul cel mai potrivit pe care să-l promovăm şi am ales „cu apa nu e de glumă". Este motivaţia noastră ca speciaalişti în tratarea apelor. Este un poiect important pentru noi fiind primul câştigat în România şi intenţionăm să rămânem pe această piaţă", a declarat Manuel Flores Garcia, managerul general al companiei Dytras.

Importanţa accesării fondurilor europene momentului premergător integrării a fost subliniată şi de Carmen Roşu, director adjunct al Oficiului pentru Plăţi şi Contractare Phare din cadrul ministerului Finanţelor Publice, care a declarat "De astfel de fonduri depinde integrarea cu succes a ţării în Uniunea Europeană. Vreau să menţionez buna colaborare pe care am avut-o cu specialiştii Aquaserv. Am ambiţia să spun că este un exemplu, şi la sfârşit vom bea o apă la standarde europene".

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE