Gheorghe Flutur le-a explicat mureşenilor reforma în agricultură Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Gheorghe Flutur le-a explicat mureşenilor reforma în agricultură

455_GheorghF.gifMajoritatea vizitelor în jude-ţul Mureş ale noilor miniştri din guvernul Tăriceanu au avut loc la Sighişoara, nu la Târgu Mu-reş. După ce Mona Muscă, mi-nistrul Culturii, a participat a-cum două săptămâni la un seminar organizat pentru tinerii parlamentari liberali, ministrul A-griculturii, Gheorghe Flutur, a ales şi el Cetatea de pe Târnava Mare pentru a se întâlni cu prefectul Ciprian Dobre şi cu şefi ai instituţiilor descentralizate.
Scopul vizitei lui Gheorghe Flutur a fost o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai structurilor descentralizate ale Ministerului Agriculturii. Au fost convocaţi în acest sens în sala festivă a Primăriei Sighişoara reprezen-tanţi din Direcţia Agricolă Mu-reş, Direcţia Silvică şi din alte structuri subordonate Ministe-rului Agriculturii, Pădurilor şi Gospodăririi Apelor.

Mureşul cu probleme "de forţă"

"Judeţul Mureş este un judeţ în care avem câteva probleme de forţă", şi-a început ministrul Gheorghe Flutur discursul, refe-rindu-se, în principal, la problema crescătorilor de animale şi la faptul că Mureşul se situează pe locul al doilea în ţară în ce priveşte creşterea taurinelor şi producţia de lapte. În momentul de faţă, politica Ministerului Agriculturii se axează pe creş-terea animalelor, în special a taurinelor, pentru atingerea până la 1 ianuarie 2007 a cotelor de lap-te negociate cu Uniunea Euro-peană. "Când spun asta, mă refer atât la elaborarea unor proiecte de legi – Legea laptelui sau Le-gea creditului agricol pentru in-vestiţii -, cât şi la SAPARD, pentru că avem noi măsuri SAPARD, avem fonduri suplimentare pentru ferme şi pentru unităţi de procesare", a precizat ministrul Flutur. Întâlnirea cu reprezentanţii Direcţiei Silvice a fost prilejuită de declanşarea, în zilele următoare, a acţiunilor de împădurire, în cazul în care to-pirea zăpezii va permite acest lucru.

Priorităţile agriculturii

Despre priorităţile guvernului Tăriceanu în ceea ce priveşte agricultura, Gheorghe Flutur a vorbit atât în calitate de ministru cât şi ca vicepreşedinte al PNL. O noutate este modificarea concepţiei ministerului în privinţa subvenţionării agriculturii: sprijinirea cu 5.000 lei pe litru de motorină a tuturor producăto-rilor care-şi lucrează pământul şi bonurile valorice acordate celor care lucrează până la 5 ha de pământ, pentru a-şi putea procura seminţe, îngrăşăminte şi pesticide. Aceste forme de sprijin au intrat în vigoare chiar în aceste zile, iar cei vizaţi trebuie să se prezinte la primării pentru a le fi explicat modul în care pot intra în posesia bonurilor valorice.
În prezent, după cum a precizat ministrul Agriculturii, se urmăreşte finanţarea cu precădere a investiţiilor în domeniul agriculturii şi al dezvoltării ru-rale, pentru a echilibra balanţa dintre importuri şi exporturi, în acest moment defavorabilă. "A-ceastă pomană cu caracter electoral pe care a dat-o PSD nu a produs efecte pentru masa mare de oameni şi, când spun efecte, mă refer la faptul că orice subvenţie ar fi însemnat să se ief-tinească mâncarea pe piaţă, produsele agroalimentare, iar Ro-mânia este dependentă de im-porturi. Deficitul balanţei co-merciale de anul trecut este de peste un miliard în defavoarea României, am importat de două ori mai mult decât am exportat", a explicat Flutur efectul politicilor de subvenţionare practicate de foştii guvernanţi.

Credite pentru tinerii fermieri

În plus, potrivit ministrului Agriculturii, o parte din bani nu au ajuns anii trecuţi în agricultură, auditul ministerului de-monstrând că unii edili au oprit abuziv banii, pentru a acoperi datoriile ţăranilor la primării. Altă parte din bani s-a evaporat pentru alte priorităţi pe care gospodăria ţărănească le-a avut şi nicidecum pentru lucrările agricole.
Concomitent cu apriţia Legii privind creditul pentru investiţii, Ministerul Agriculturii va de-clanşa programul "Fermierul", care va prevedea finaţarea unor ferme de familie.
Tot pe viitor se are în vedere acordarea unor facilităţi pentru tineri, sub formă de împrumuturi la care se va adăuga şi o primă de succes de până la 15.000 de euro pe fermă, pentru a încuraja apariţia fermelor în mediul rural şi, implicit, consolidarea clasei de mijloc de la ţară.

Proiecte ambiţoase

Alte proiecte aflate în pre-gătire sunt o lege privind renta viageră pentru oamenii în vârstă care hotărăsc să dea terenuri în folosinţă sau în proprietate tine-rilor, modificarea legilor fondului funciar (circulaţia juridică a terenurilor, modificarea legii ca-dastrului, înfiinţarea tribunalelor specializate pentru judecarea în procedură de urgenţă a proceselor funciare), înfiinţarea no-tariatelor în mediul rural ş.a.
În cazul Legii 10, modifi-cările propuse vor avea în ve-dere restituirile cât mai mult în natură. "Când eram senator de opoziţie făceam un calcul: exista posibilitatea de a plăti circa 7 miliarde de euro despăgubiri, pentru că Legea 10 nu forţa să dăm mai mult în natură. Şi ajungeam să avem cam o mie de dolari pe familie în România,
să-i suportăm noi, pentru că un anumit guvern nu a avut chef să dea în natură aceste bunuri", a explicat ministrul necesitatea modificării acestei legi.
Ministrul Gheorghe Flutur a mai acuzat modul în care guvernul anterior a construit bugetul, apreciind că alocaţiile pentru agricultură sunt mult mai mici decât fondurile necesare mo-dernizării accelerate pe care o presupune necesitatea alinierii la standardele europene, dar a a-mintit şi datoriile pentru anul trecut pe care acelaşi guvern "a uitat să le achite", rămânând să fie acoperite din bugetul anului 2005.

Florentina CĂLUGĂR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE