3000 de salariaţi vor îngroşa rândurile şomerilor Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

3000 de salariaţi vor îngroşa rândurile şomerilor

463_salarOK.gifAZOMUREŞ, între a fi şi a nu a fi l Astăzi, în cadrul şedinţei AGA extraordinare se decide soarta celor peste 3.000 de salariaţi ai Combinatului Chimic l La sfârşitul lunii februarie, acţionarul majoritar – Transworld Fertilizers Holding a adus în discuţie, oficial, problema închiderii AZO l Motivul ar fi în primul rând creşterea preţului la gaz metan cu 20-25% de la 1 aprilie l Această majorare ar determina pierderi uriaşe pentru AZO, patronatul fiind nevoit să crească preţul îngrăşămintelor * Preţuri mai mari = pierderea pieţei de desfacere atât internă cât mai ales externă

Începând cu ora 10, va începe astăzi, la sediul AZOMUREŞ, şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Extraordinară a societăţii, cu o ordine de zi de importanţă capitală privind viitorul combinatului, respectiv a celor peste 3.000 de salariaţi. Cele două puncte înscrise pe ordinea de zi vizează dezbaterea consecinţelor grave asupra activităţii AZO generate de creşterea preţului la gaz metan (20-25% de la 1 aprilie), respectiv discutarea şi luarea hotărârii privind închiderea combinatului şi concedierea salariaţilor.

Motivul – preţul gazului

Vă reamintim că închiderea AZO, dacă se va hotărî acest lucru în şedinţa AGAE, este justificată de costurile imense generate de achiziţionarea gazului metan. Astfel, dacă în 2002, AZO a plătit către ROMGAZ 35,9 milioane USD, anul trecut facturile de gaz au însumat 95,6 milioane de dolari, adică peste 2.500 de miliarde de lei. Fapt ce înseamnă o creştere cu 271% a acestor cheltuieli. Iar în perspectivă, aceste cheltuieli se vor majora prin ajustarea cu 20-25% a preţului gazului metan. Dincolo de aceste cifre comparative, este interesant de stabilit ce consumator se pregăteşte în culise pentru gazul livrat de ROMGAZ sau dacă această strategie care are drept scop scoaterea în decor a patronatului turc, este doar una temporară, în opinia noastră, până la preluarea AZO de către un alt investitor strategic. Noul investitor va trebui însă, dacă se confirmă ipoteza noastră, să fie agreat atât de UDMR, care aşa cum anticipam acum câteva săptămâni, va deţine şefia principalului furnizor de gaze naturale, prin desemnarea lui Jakab Elek în funcţia de director general al companiei, cât şi de Virgil Măgureanu, ex-director SRI, apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, care a deţinut prin holdingul Eurocolumna, pe care îl conducea din umbră, controlul asupra AZO.

3.000 de şomeri – consecinţe catastrofale

Consecinţele imediate ale închiderii combinatului sunt: peste 3.000 de salariaţi concediaţi, 12.000 de persoane – incluzând angajaţii AZO şi familiile lor, familiile furnizorilor AZO, familiile distribuitorilor produselor AZO – care vor fi văduvite de venituri importante. De asemenea, nu trebuie să uităm că şi agricultorii vor fii în impas, pentru că vor forţaţi să cumpere îngrăşăminte chimice de la alţi producători, dar la preţuri mai mari, prin eliminarea concurentului AZO. Nu putem să nu remarcăm că potenţiala întrerupere a activităţii AZO va avea un efect negativ şi asupra bugetului municipiului Târgu Mureş, care va fi diminuat din cauza lipsei taxelor şi impozitelor pe care combinatul le varsă lunar. Tot urbea noastră va avea de rezolvat o altă problemă, şi anume absorbţia unui mare număr de şomeri – într-un oraş în care nu străluceşte la capitolul investiţii deci nici al locurilor de muncă, dar şi a unui număr foarte mare de pensionari, ce vor trebui plătiţi din fondurile Casei de Pensii.
Până atunci să aşteptăm decizia AGAE de astăzi, iar în caz că acţionarii nu se vor întruni în procent de 75%, şedinţa se amână pentru a doua zi, de la aceeaşi oră.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE