Patriciu, între audieri şi vorbitor Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 90 Vizualizări

Patriciu, între audieri şi vorbitor

620_Patriciu.gifDupă scandalul RAFO Oneşti, o afacere controlată de către PSD, procurorii au deschis un alt dosar al unui baron al petrolului, şi anume al lui Dinu Patriciu, fără să ţină cont de filiaţia sa la familia liberală. Dinu Patriciu, deşi a respins că ar fi anchetat în dosarul Petromidia, a fost dat în consemn la frontieră semn că nu a avut doar o conversaţie amicală cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai mult, Patriciu a arătat că acuzaţiile aduse de către magistraţi sunt nefondate şi tendenţioase.

Dinu Patriciu, baronul liberal al petrolului, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompterol, este cercetat în dosarul privind privatizarea rafinăriei Petromidia. Lui Patriciu i se impută neîndeplinirea obligaţiilor investiţionale, din primul an după privatizarea rafinăriei, împrumuturile dintre rafinării sau neînregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni financiare, acuzaţii demontate de preşedintele CA al Rompetrol. Acesta a arătat că rafinăria este profitabilă, împrumuturile sunt o cutumă cvasi-legală, iar referitor la neevidenţierea contabilă a unor operaţiuni financiare – 971 de miliarde de lei, constatată în urma unui raport al Gărzii Financiare, acest raport a fost desfiinţat în instanţă.
Dinu Patriciu a venit, din proprie iniţiativă, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi era citat două zile mai târziu. El a declarat că va mai reveni la audieri în 12 aprilie. Tot marţi dimineaţă, Alexandru Nicolcioiu – preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia), Florin Eric Chiş (fost director general la Petromidia, actual vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi director general al Rompetrol Petrochemicals) şi Constantin Adrian Volintiru (director financiar al rafinăriei Petromidia) s-au prezentat la Parchetul instanţei supreme, pentru a li se prezenta acuzaţiile ce li se aduc şi pentru a li se solicita lămuriri. Vom aştepta viitorul termen stabilit de Parchet pentru audierea baronului liberal al petrolului cu o singură remarcă, însuşi preşedintele Traian Băsescu avea un dinte împotriva lui Patriciu. Mai jos inserăm în rezumat traseul profesional şi politic sinuos al liberalului, năşirea unor afaceri dubioase, în care a colaborat inclusiv cu reprezentanţi din PSD, PUR, la acea vreme adversari declaraţi ai PNL.

Edy MĂRCUŞ

PUR, la guvernare prin Patriciu

PUR este susţinut la putere de nimeni altul decât de liderul liberal Dinu Patriciu, inamicul din PNL al preşedintelui Traian Băsescu, în acelaşi timp partenerul de afaceri al liderului umanist în domeniul petrolului. De altfel, cei doi capi politici, Patriciu şi Voiculescu şi-au propus să ajungă la putere, într-o formulă sau alta, ceea ce au şi reuşit, pentru început. Mai mult, Patriciu are în vedere nu doar deţinerea în mod indirect a unor posturi ministeriale prin oameni din gruparea liberală pe care o patronează, dar şi impunerea în alte funcţii cheie, secretari de stat, subsecretari de stat, prefecţi, subprefecţi, şefi de servicii deconcertate. Scopurile politice şi financiare ale liderul PUR, Dan Voiculescu, şi ale unuia dintre capii de decizie liberali, Dinu Patriciu, s-au întâlnit deseori. Pentru că, aşa cum s-a dovedit în repetate rânduri, legătura dintre PSD şi PNL pe de o parte, dar şi dintre PNL şi PUR poartă numele de petrol, cea mai profitabilă afacere din România, cu atât mai mult cu cât este susţinută de pârgii politice. Liderul umanist, Dan Voiculescu, prin compania la care este acţionar majoritar, Grivco, distribuie aproximativ 30 la sută din produsele Rompetrol, deţinută de liberalul Dinu Patriciu, şi şi-a manifestat dorinţa de a-şi extindere afacerilor sale în domeniu.
Exemplele ar putea continua, dar nu ar face decât să întărească faptul că Patriciu a jucat întotdeauna în politică la două capete pentru a-şi proteja afacerile.

Petrol contra hrană

Numele companiei Rompetrol, patronată de liberalul Dinu Patriciu, apare în Anexa Raportului CIA cu privire la armele de distrugere în masă ale regimului Saddam Hussein, după cum s-a arătat, de-a lungul vremii, în mai multe articole din presa naţională şi internaţională. Raportul sugerează ca liderul irakian a mituit o parte a celor care figurează pe liste, în scopul de a influenţa Consiliul de Securitate în vederea ridicării sancţiunilor economice în vigoare din 1991.
Cu toate că a declarat că Rompetrol a cumpărat legal ţitei din Irak – 2 milioane de barili – pe vremea lui Saddam Hussein, cert este că, cu sprijinul Guvernului de la Bucureşti care trebuia să ofere companiei o clauză de bonitate, Patriciu si-a rotunjit conturile în mod spectaculos în urma derulării programului "Petrol contra hrană".

În retragerea lui Stolojan din cursa prezidenţială – aport important. El ar fi fost cel care a cerut înlocuirea candidatului la preşedinţie cu Traian Băsescu. Mişcare mascată ulterior de votul negativ dat de Patriciu în Delegaţia Permanentă lui Băsescu. Câştigul lui Patriciu a fost plasarea în fruntea partidului şi în fruntea Guvernului Alianţei a unui om fidel lui, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, desemnat apoi pentru a ocupa funcţia de premier. Potrivit aceloraşi surse, cu ocazia "retragerii" lui Stolojan, Patriciu i-ar fi învederat lui Băsescu că, în cazul în care nu va duce Alianţa spre victorie, PNL va bate palma cu PSD. Înaintea retragerii lui Stolojan, facţiunea lui Patriciu risca să fie redusă la tăcere. Stolojan a reuşit totuşi să nu-l includă pe Patriciu pe listele Alianţei, în ciuda vociferărilor şi a contestaţiilor sale care nu au fost luate în calcul. Astfel, în urma retragerii lui Stolo, greii PNL au reuşit să redobândească puterea, Tăriceanu a fost numit lider interimar şi premier al Alianţei.

Patriciu, un Iacubov "liberal"

În 2003, printr-o hotărâre, Guvernul Năstase "ordonă" SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa, companie aparţinând lui Patriciu, ca, în contul datoriilor restante să emită obligaţiuni în valoare de 603 milioane de dolari, emisiune subscrisă în totalitate de Ministerul Finanţelor. Astfel, Patriciu şi Tender, în egală măsură, sunt două exemple elocvente pentru ceea ce înseamnă în România şi mai cu seamă sub Guvernarea Năstase, tunuri economice pentru bugetul de stat, girate de Năstase pentru bunăastarea apropiaţilor. Un aspect deloc de neglijat este faptul că Patriciu s-a arătat dispus să tragă PNL în vitorul Guvern PSD, dacă Alianţa D.A. va pierde alegerile. Patriciu a moştenit în 2001, anul privatizării Rompetrol, datorii de 285 de milioane care au devenit, în 2003, 603 milioane de dolari, datorii preluate de executiv.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE