Curăţenia culturală de primăvară Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Curăţenia culturală de primăvară

758_Curatenia.gifPreşedintele CJ, Lokodi Edita, pregăteşte o “curăţenie de primăvară” la nivelul conducerii instituţiilor culturale subordonate Consiliului Judeţean Mureş. Lokodi Edita a recunoscut că nu este mulţumită de nici un director al vreunei instituţii subordonate CJ, cu excepţia Teatrului Ariel. În privinţa motivelor există mai multe versiuni.

Preşedinta Lokodi a admis ieri că se gândeşte foarte serios la destituirea directorului Ansamblului Artistic Profesionist Mureşul. De asemenea, a anunţat o analiză a activităţii tuturor instituţiilor culturale care beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean. De altfel, toţi şefii insituţiilor subordonate au primit adrese scrise din partea conducerii CJ prin care le era anunţată intenţia schimbării lor.

“Instituţiile culturale să prindă viaţă”

Principalul reproş adus de preşedintele CJ este nivelul scăzut al veniturilor proprii realizate de aceste instituţii. Managerilor li se reproşează activitatea slabă în atragerea publicului către artă şi lipsa proiectelor de promovare a culturii mureşene în exterior. “Vom face o analiză a instituţiilor de cultură, iar aici e nevoie să organizăm puţin lucrurile, să facem ordine. Nu pot realiza venituri proprii dacă nu ştiu de unde să le ia. Nimeni nu vine în oraş să ne viziteze”, s-a plâns Lokodi Edita.
Directorul Ansamblului Artistic Mureşul, Titi Boantă, a fost nominalizat ca fiind obligatoriu de înlocuit, teoretic din cauza managementului considerat prea slab.
Lokodi a declarat că Boantă este vinovat pentru situaţia în care se află Ansamblul, care nu poate nici măcar să plătească salariile, apreciind că aceasta nu este o societate de binefacere.
În replică, directorul Titi Boantă ne-a precizat că încă nu a primit nici un răspuns la raportul activităţii înaintat conducerii CJ. “La nivelul plăţii salariilor nu se pot realiza venituri proprii niciodată. Din spectacolele organizate cu fundaţia Romafest am prezentat dovada că am avut şi noi încasări. Am avut, e adevărat, o serie de spectacole gratuite organizate de diverse primării, cele mai multe cu Primăria Târgu Mureş. Dacă vrea să mă schimbe, e poziţia dânsei şi nu aş dori s-o comentez. Cred că ar fi păcat ca experienţa mea să se piardă”, ne-a precizat directorul Titi Boantă. El a mai spus că se aşteaptă ca activitatea sa să fie analizată în Comisia de Cultură a CJ, iar apoi raportul să ajungă în plen, negând faptul că s-ar fi făcut presiuni pentru ca el să plece.

De ce Muzeul Judeţean?

Muzeul Judeţean este, de asemenea, în vizorul CJ, Lokodi arătându-se nemulţumită de gradul de cunoaştere în rândul turiştilor şi de nivelul veniturilor, dar directorul Valer Pop crede că nu este cazul să plece. Mai mult, Pop are şi diplomă de doctorat, iar legea îi permite să rămână în funcţie şi după depăşirea vârstei de pensionare. “Noi ne-am încadrat planului stabilit şi, lună de lună, ne-am încadrat situaţiei financiare. Ni s-a cerut în mod repetat o creştere a încasărilor şi am îndeplinit şi această cerinţă. Am primit din partea CJ o solicitare scrisă pentru a mă pensiona, dar eu am înaintat o cerere Comisiei Ştiinţifice Naţionale în care am arătat că doresc să rămân. Răspunsul a fost afirmativ şi l-am trimis şi Consiliului Judeţean, de fapt acesta a fost şi răspunsul instituţiei. Preşedinta Lokodi mi-a spus telefonic că doreşte o întinerire a managerilor. Am angajat personal tânăr , care a adus şi rezultate”, ne-a declarat Valer Pop. El a mai precizat, de asemenea, că este încă “în putere” şi că a auzit că s-ar dori un “director de altă naţionalitate”. Preşedintele CJ a negat influenţa vreunui algoritm politic, însă nu şi existenţa unui astfel de protocol. “Eu nu am participat la nici o negociere, personal eu nu am negociat. Algoritmul politic asupra instituţiilor CJ nu a fost discutat la nivelul meu. Eu nu am văzut protocolul între partide”, a declarat Lokodi.
Preşedintele CJ susţine că doreşte ca aceste instituţii să fie conduse de tineri şi că lumea nu trebuie să se sperie de schimbări, singurul ţel urmărit fiind profesionalismul.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE