Reprimare draconică Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Reprimare draconică

771_Reprimare.gifChina duce o campanie de reprimare feroce a musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang, aflată în vestul ţării, în numele luptei antiteroriste, au afirmat, marţi, Human Rights Watch (HRW) şi Human Rights in China. "Chiar şi activiştii cei mai paşnici sunt arestaţi, torturaţi, chiar executaţi. Represiunea cea mai îngrozitoare îi vizează pe cei acuzaţi de separatism, care este considerat din ce în ce mai mult drept terorism… Politica chineză înăbuşă activităţile şi exprimarea religioasă, inclusiv în şcoli si cămine culturale", se arată în raportul comun, de 114 pagini, al celor două organizaţii neguvernamentale.
"Uigurii sunt consideraţi de Beijing drept o ameninţare pentru statul chinez. Cum se presupune că islamul întăreşte identitatea uigură, China a luat măsuri draconice pentru a-l înăbuşi", subliniază Sharon Hom, directoarea Human Rights în China. Guvernul încearcă să controleze toate aspectele religioase, numindu-i pe clericii musulmani, indicând versiunea Coranului care poate fi folosită şi hotărând data şi modalitatea organizării festivalurilor religioase.
Uigurii, popor turcofon şi musulman, sunt principala minoritate etnică din Xinjiang, iar în cadrul acesteia există un curent separatist din ce în ce mai puternic, având obiectivul de a crea un Turkestan oriental. În regiune se înregistrează atentate şi violenţe, care nu sunt relatate de presa comunistă. La fel ca şi tibetanii, uigurii sunt ameninţaţi să dispară cultural din cauza instalării unui număr crescând de chinezi majoritari în provincia lor.
"Campania mondială contra terorismului furnizează Beijingului o scuză foarte pragmatică pentru reprimarea crescândă din Xinjiang. Sentimentele separatiste sunt reale în Xinjiang, dar ele nu pot constitui o justificare a interzicerii pe scară largă a drepturilor de bază", se afirmă în raport. În 2002, SUA au trecut "Mişcarea Islamică din Turkestanul de est (Xinjiang)" pe lista organizaţiilor teroriste, dar măsura a fost considerată drept o concesie făcută Beijingului în schimbul sprijinului acestuia pentru campania antiteroristă americană. Raportul recomandă SUA să nu mai accepte în viitor cereri ale Chinei privind înscrierea unor organizatii pe lista mişcărilor teroriste fără dovezi suficiente şi cere Beijingului să permită observatorilor ONG să viziteze Xinjiang şi să raporteze ceea ce vor constata acolo.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE