Tinerii români sunt intoleranţi Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Tinerii români sunt intoleranţi

780_Tineri.gifSunt intoleranţi, în special cu minorităţile sexuale, sunt creativi, dar îngrijoraţi de lipsa unui loc de muncă, interesaţi de manele, mai puţin de cultură şi total dezintersaţi de politică- acesta ar fi profilul tânărului din România după rezultatele unui sondaj Gallup comandat de British Council. Sondajul s-a făcut pe un eşantion destul de numeros de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, dar nici jumătate dintre cei chestionaţi nu au vrut să răspundă la întrebări. Ceea ce denotă şi o atitudine refractară.
Tinerii sunt atraşi de carieră, îşi doresc un loc de muncă bine plătit şi sunt dispuşi să acumuleze exprienţă pe parcurs sau să facă cursuri postuniversitare. Majoritatea doresc să studieze şi să lucreze în oraşul în care s-au născut, deci mirajul Bucureştiului este pe cale să dispară, deşi majoritatea sunt conştienţi că aici ar avea mai multe şanse. 21% dintre cei chestionaţi consideră că în România nu ar trebui să trăiască homosexuali sau lesbiene, iar 24% dintre ei acceptă minorităţile religioase. Mult mai toleranţi se dovedesc faţă de persoanele cu handicap, 40% declarând că ar accepta în grupul de prieteni, persoane cu deficienţe. Minorităţile care se bucură de mai puţină simpatie sunt cei aparţinând etniei maghiare şi romi. Tinerii sunt influenţaţi în atitudinea faţă de romi de percepţia pe care o au străinii faţă de noi.

Limbi străine da, politică nu.

Cei chestionaţi sunt foarte puţin interesaţi de viaţa politică, 78% dintre respondenţi spun că politica nu-i interesează. Pentru majoritatea, implicarea în politică înseamnă înscrierea într-un partid şi votul. Principala cauză a acestei lipse de interes este percepţia lor asupra politicienilor, pe care-i consideră iresponsabili şi dezinteresaţi, dar şi din cauza şanselor reduse pe care le au în acest domeniu.
În schimb tinerii au o apetenţă crescută faţă de învăţarea limbilor străine deoarece cred că asta le asigură mai multe şanse de a face carieră.
Într-un top al încrederii tinerilor, pe primul loc se află biserica, în proporţie de 70%, urmată de mass-media, educaţie şi armată.
Aproape 70% dintre bărbaţii chestionaţi consideră că femeile "au atâtea drepturi cât trebuie", în timp ce, din contră, femeile consideră că acestea au prea puţine drepturi.
Majoritatea tinerilor fug de spectacole de balet, muzică clasică, teatre sau expoziţii, dar agreează manelele, muzica house şi dance, iar cei cu studii superioare ascultă jazz sau disco-pop.
În funcţie de cum îşi petrec timpul liber, tinerii se împart în "mondeni", "familişti", "săraci", "implicaţi" şi "elitişti". Studiul făcut de Gallup se numeşte "Tânăr în România".

Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE