Conclavul mileniului Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Conclavul mileniului

834_Conclavu.gifCei 115 membri ai Conclavului Cardinalilor au început ieri deliberările pentru alegerea succesorului Papei Ioan Paul al II-lea. Cardinali de pe şase continente, reprezentând 52 de ţări, s-au baricadat în hotelul Domus Sanctae Marthae din Capela Sixtină, o construcţie de 20 de milioane de dolari ridicată la ordinul fostului suveran pontif.
Pentru a asigura deplina confidenţialitate a lucrărilor conclavului, serviciile de securitate ale Vaticanului au luat măsuri de protecţie fără precedent. În Capela Sixtină sunt interzise orice telefoane mobile, ziarele, radiourile, televizoarele şi Internetul. Înainte de venirea cardinalilor a fost scotocit fiecare ungher în căutarea de microfoane ascunse. De asemenea, în Capela Sixtină a fost construit un planşeu fals, sub care sunt dispuse o gamă întreagă de dispozitive electronice de bruiaj, ca să anihileze orice încercare de ascultare.

Ritualul votării

Observatorii anticipează că actualul conclav va dura mai multe zile, fiind nevoie de voturi repetate până să se obţină majoritatea necesară de două treimi. Selecţia noului Papă va fi făcută pe baza procedurii stabilită în 1996 de Ioan Paul al II-lea, în Constituţia Apostolică intitulată Universi Dominici Gregis. Potrivit procedurii, în fiecare zi vor avea loc patru runde de vot, două dimineaţa, două după-amiaza. Dacă nimeni nu este ales în primele trei zile, cardinali vor lua o pauză de o zi pentru rugăciune după care vor mai vota timp de încă şapte zile, urmate de încă o zi de rugăciuni. În cazul în care după primele 12 zile nu este ales un nou Papă cu două treimi din voturi – 77 din 115, cardinalii pot alege noul Papă cu o majoritate simplă – 58. În acestă fază regulile permit eliminarea tuturor cardinalilor care au primit voturi pentru a deveni noul Papă, cu excepţia a doar doi cardinali, cei care au primit cele mai multe voturi.
În momentul selectării Papei, acesta va fi întrebat dacă acceptă decizia cardinalilor şi ce nume doreşte să îşi aleagă. Apoi, unul dintre cardinali va păşi în balconul central al bazilicii Sfântul Petru şi va anunţa: "Habemus Papam"- “Avem un papă”. Noul papă va apare în balcon pentru a da lumii prima sa binecuvântare apostolică.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a declarat că celebrul fum care anunţă rezultatele votării va putea fi văzut de două ori pe zi, la amiază şi în jurul orei 20. În cazul în care nu există un învingător, fumul degajat de arderea buletinelor de vot, tratate cu o substanţă chimică specială, va fi de culoare neagră. În momentul desemnării suveranului pontif, fumul care se va ridica deasupra Vaticanului va fi de culoare albă. Pentru prima dată, fumul va fi însoţit de sunetul clopotelor.
Cei care vor comite indiscreţii în timpul conclavului sunt pasibili de pedeapsa cu excomunicarea. Nici un conclav din ultimii 100 de ani nu a durat mai mult de cinci zile. Fostul Papă, Ioan Paul al II-lea, a fost desemnat în urma a opt runde de vot, desfăşurate de-a lungul a trei zile.

Panzerkardinal

Deşi mass-media a făcut numeroase speculaţii în privinţa noului suveran pontif, este imposibil de anticipat cine va ieşi învingător, mai ales că un vechi proverb de la Vatican spune că cine intră în conclav cu şanse mari de a deveni Papă iese cardinal. Cu cele mai multe şanse este creditat “Panzerkardinal”, germanul Joseph Ratzinger, 78 de ani, cu vederi apropiate de cele ale lui Ioan Paul al II-lea. Alte nume vehiculate sunt Jorge Mario Bergoglio (Argentina, 69), Godfried Danneels (Belgia, 72), Cláudio Hummes (Brazilia, 71), Norberto Rivera Carrera (Mexic, 63), Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga (Honduras, 63), Christoph Schönborn (Austria, 60), Dio nigi Tettamanzi (Italia, 71) Jean Marie Lustiger, (Franţa, 79), Giovanni Batista Re (Italia, 71), Angelo Scola( Italia, 74), Francis Arinze (Nigeria, 73 ani) şi Ennio Antonelli, (Italia, 69), arhiepiscopul Florenţei. Acesta din urmă a declarat inainte de debutul conclavului că “Noul Papă a fost ales deja de către Dumnezeu. Trebuie doar să ne rugăm pentru a înţelege cine este”.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE