Greva poştaşilor a blocat judeţul Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 123 Vizualizări

Greva poştaşilor a blocat judeţul

823_Greva.gifGreva celor peste o mie de lucrători ai poştei din judeţ blochează activitatea băncilor, firmelor, instituţiilor, dar şi viaţa de zi cu zi a peste 300.000 de pensionari mureşeni. Aceştia nu îşi vor primi pensiile până când greva generală, care a debutat ieri, nu va înceta. În aceeaşi situaţie se află şi mureşenii care apelează la oficiile poştale pentru a achita facturi sau a utiliza modalităţile de transfer de bani internaţional.
Din 2001, Poşta Română este inclusă, alături de alte societăţi subvenţionate de stat, pe lista de monitorizare a FMI şi are restricţii la majorările salariale. “Nimeni nu a ştiut să ne explice de ce. Nu aveam şi nu avem datorii de stat”, explică Emilia Iacob, şef OJP Mureş şi lider sindical. Acţiunea fără precedent a angajaţilor Poştei Române este generată de salariile mici şi de faptul că, deşi au solicitat în timpul negocierilor o majorare a veniturilor cu 16%, la încheierea discuţiilor le-a fost oferit doar 4%, care înseamnă puţin peste 150.000 lei. Deşi Poşta Română are venituri anuale de peste 500 de miliarde lei, soluţia oferită de autorităţi este scoaterea în şomaj a unor angajaţi, pentru a putea mări salariile. “Din cunoştinţele mele, în nici un judeţ nu există un număr mai mare de angajaţi decât cel prevăzut”, precizează Emilia Iacob, care spune că peste 50% din angajaţii mureşeni au salariul brut de 4 milioane lei: “Multă lume nu ne crede când spunem ce salarii au poştaşii, oameni care au o mare responsabilitate în fiecare zi”.

Mureşul paralizat

“Sunt sigură că cele 10 zile vor avea un impact negativ şi ne pare rău. În momentul în care cererile noastre vor fi îndeplinite, vom lucra zi şi noapte pentru ca activitatea să intre în normal”, precizează Emilia Iacob. Este cert că pensionarii nu îşi vor primi pensiile, chiar dacă au optat pentru un cont în bancă, urmând să îşi ridice pensia de pe card, pentru că Poşta este cea care face viramentul către bancă.
În ceea ce priveşte alternativele, singurele care au de câştigat sunt firmele de curierat rapid. Până ieri la ora 12, operatorii specializaţi au înregistrat un număr mai mare de apeluri telefonice, aşteptând concretizarea prin cereri. “De azi dimineaţă am înregistrat cu 10-15 cereri mai mult decât în mod obişnuit”, a declarat reprezentantul Cargus, în timp ce TNT Târgu Mureş înregistrase cinci cereri în plus faţă de o zi obişnuită, dar şi foarte multe apeluri telefonice.

Jandarmi la oficii

La toate oficiile poştale orăşeneşti au fost plasaţi jandarmi, pentru a asigura siguranţa bunurilor. La Oficiul Poştal nr. 1 din Târgu Mureş uşa era ieri închisă, singurul semn pentru cetăţeni fiind un afiş cu “Grevă”. “Acum eu unde plătesc telefonul?”, se arăta contrariată o bătrână care era obişnuită să achite factura la poştă, şi nu la sediul companiei. Cei care se uitau nelămuriţi la uşa închisă erau de acord cu salariaţii, dar nu ştiau la ce soluţii să apeleze pentru a-şi rezolva problemele. “Ne-au zis că o să trăim bine, dar nici pensiile nu le luăm. Ce facem de Paşte?”, se întreba retoric un bătrân.

Poşta dă BNR peste cap

Conducerile băncilor mureşene căutau ieri o soluţie pentru a-şi proteja clienţii. Cea mai mare problemă o constituie, conform lui Ioan Marian, director Romexterra Mureş, decontul: “Tot circuitul deconturilor documentelor este blocat”. Deconturile vizează biletele de ordine şi cecurile barate, care trebuie să ajungă la Banca Naţională Română în original. Până ieri, operaţiunea se realiza prin intermediul Priori Post, serviciu al Poştei Române. “Acum, BNR va trebui să regândească acest sistem. Singura soluţie este să accepte copii, trimise prin fax sau poştă electronică”, anticipează Ioan Marian, care adaugă că cele mai mari costuri vor fi suportate de clienţi, cei care aşteaptă deconturile. O soluţie căuta ieri şi directoarea BCR Târgu Mureş, Lucreţia Tudose: “Ne afectează această situaţie. Suntem în şedinţe de azi-dimineaţă pentru a rezolva situaţia. Dacă aceste documente nu ajung în timp util, partenerii noştri vor avea necazuri”.
Negocierile au reînceput ieri, la ora 13, pentru ca greva generală anunţată pentru 10 zile lucrătoare să fie întreruptă.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE