Cel mai bun jucător Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Cel mai bun jucător

847_CelMaiBun.gifÎn toamna anului 1977, ASA a avut ultima întrevedere cu UEFA. Sorţii au
pus-o în faţa echipei AEK Atena, un adversar pe care la acea vreme nu prea şi-l dorea nimeni. Pentru formaţia lui Tiberiu Bone ieşirea de pe scena fotbalului european a fost totuşi onorabilă. La Târgu Mureş, în 14 septembrie, ASA a câştigat cu 1-0, printr-un gol marcat de Fanici în minutul 81. În "registrul istoric" al clubului mureşean scrie că "arbitrul bulgar Mitko Ciukov, lipsit de autoritate, a permis oaspeţilor dese momente de antijoc". În retur, la Atena, AEK a câştigat cu 3-0 şi s-a calificat în turul următor.

Ördögh Attila, antrenor al mureşenilor după plecarea lui Bone, secund la acea dublă cu formaţia elenă, consideră că în toamna în care a jucat cu AEK, ASA a avut vârful de formă al acelor ani. "Atunci, la meciul cu echipa din Grecia, am avut cea mai reuşită formulă de joc. Am şi făcut un meci foarte bun, dar formaţia elenă era redutabilă. La Atena ne-au învis la un scor categoric".
Ediţia de campionat 1977/1978 a început prost, printr-un meci nul cu Petrolul, la Târgu Mureş. După câteva etape mai slabe, Bone şi Ördögh au redresat corabia şi au ţinut echipa pe locul 1 timp de 8 săptămâni, din etapa a noua până la sfârşitul turului. În acel interval, mureşenii au avut şi câteva rezultate bizare, iar un exemplu a fost meciul din 30 noiembrie, când penultima clasată, Corvinul Hunedoara, a câştigat cu 1-0 la Târgu Mureş.
Problemele mari au început în retur, după etapa a 21-a. Până la finalul sezonului, mureşenii aveau să mai câştige puţine jocuri, aşa că etapa a 34-a i-a găsit pe locul 12, la doar 3 puncte de un loc retrogradabil. Bölöni a jucat 31 de meciuri şi a marcat de 3 ori.
Perioada "de aur" cum a fost numit intervalul 1974-1979, era pe sfârşite: locul doi în sezonul '74-'75, locul trei în '75-'76, 4 în '76-'77 şi… locul 12 în ediţia '77-'78.
Mureşenii au avut, totuşi, o consolare în acel sezon. La începutul anului 1978, Bölöni a fost desemnat pentru prima oară pe locul I în topul celor mai buni jucători români. Era vorba despre prestaţia lui din anul anterior, iar clasamentul a fost stabilit de antrenorii echipelor din campionatul românesc de Divizia A. Mijlocaşul târgumureşean a adunat 172 de puncte, cu 54 mai mult decât "gheata de aur" Dudu Georgescu, iar pe trei a venit Sătmăreanu. Bölöni avea să ajungă, din nou, în fruntea celor mai buni fotbalişti din România 6 ani mai târziu, în 1983.

Ultimii ani la ASA

Sezonul 1978-1979 nu a fost pentru ASA mult mai grozav decât ediţia anterioară de campionat, dar, cu toate acestea, Dinamo a pierdut iarăşi la Târgu Mureş, cu 2-1, în etapa a treia. Mureşenii au terminat turul pe 12 iar până la finalul campionatului au mai urcat 3 locuri. După 4 ani de maraton, echipa dădea semne de oboseală. Bölöni a jucat 32 de meciuri şi a mai înscris 3 goluri, într-un sezon în care atacantul Fanici a reuşit 13.
În 1979, Loţi a evoluat în 6 din cele 8 partide ale naţionalei României. A bifat în meciurile disputate de România contra Greciei, Spaniei, RDG, URSS şi Ciprului. În acel an nu a marcat nici un gol pentru tricolori, dar avea trecute deja în cont 4. Unul dintre ele a fost reuşit într-o zi de 13 (ce satisfacţie pe superstiţioşi!), în acel neverosimil meci cu Iugoslavia de la Bucureşti, în preliminariile Campionatului Mondial din 1977, încheiat cu un 4-6.
Pe 18 noiembrie, la meciul cu Cipru, din cadrul preliminariilor Campionatului European, Bölöni a jucat ultimul meci din acel an sub culorile naţionalei, cel de al 36-lea din carieră, România – Cipru 2-0. După două luni, pe 16 februarie 1980 avea să îl întâlnească pe Dino Zoff, la un meci amical cu Italia, disputat la Napoli, scor 2-1 pentru Squadra Azzura. Bölöni l-a învins pe portarul italian, dar golul acela a fost doar o chestiune de statistică. Până la adevăratul duel Bölöni – Zoff mai era ceva timp.

Motorul echipei

Din 1971 până după anii '80, ASA a fost una dintre echipele greu de învins din campionatul românesc. Formaţia condusă din teren de Bölöni a dat multe bătăi de cap adversarilor, iar publicul a ajuns la un moment dat să ceară norma de 3-4 goluri, la fiecare meci. După 1984, când s-a transferat la Steaua, Bölöni a rămas un jucător la fel de incomod pentru adversari. Foştii inamici din teren nu au uitat cum erau disputele cu cel mai titrat jucător al echipei ASA.
"Loţi era unul dintre jucătorii periculoşi, să spun aşa, de care orice antrenor, orice echipă când juca un meci contra celor de la Târgu Mureş trebuia să-i pregătească un blocaj special, era foarte aprig, foarte agresiv, calităţi pe care în ziua de astăzi toţi antrenorii le cer de la sportivi, deci el era un jucător modern încă din acea perioadă. În afară de asta avea un şut extraordinar, un şut cu piciorul stâng", îşi aminteşte Aurel Ţicleanu, adversar al lui Loţi când ASA întâlnea Universitatea Craiova. Tot în echipa din Bănie juca şi Silviu Lung, nu de puţine ori învins de Bölöni. "A fost un jucător foarte bun. Avea travaliu, era bun la pasele scurte, la pasele lungi, şi trăgea bine cu piciorul stâng. Meciurile cu ASA erau, într-adevăr, foarte grele".

Meticulosul Bölöni

Deşi era un jucător cerebral, Loţi şi-a asumat multe riscuri din dorinţa de a fi în teren tot timpul. Aşa s-a întâmplat şi în urma unui meci cu lotul naţional, când fotbalistul a suferit o accidentare la mână. Colegul şi apoi unul dintre antrenorii lui de la ASA, Kiss Madocsa, a istorisit acel moment: "Am mers cu maşina după el la Sighişoara. Venea de la un meci cu Cehoslovacia. Avea o rană la încheietura mâinii, unde a suferit o accidentare. Recomandarea medicală era să stea câteva zile fără antrenament. L-am lăsat acasă, iar după câteva ore era la teren, cu o atelă la mână. În meciul următor s-a numărat printre titulari".
Şi Iuliu Curtifan a fost martor la un episod care ni-l arată pe meticulosul Ladislau Bölöni, în starea lui cea mai pură. "Cred că s-a întâmplat în vara anului 1984. Loţi era accidentat rău la tendonul lui Achile şi a avut nevoie de operaţie. L-a operat doctorul Cornel Ciugudeanu, renumitul chirurg ortoped din Târgu Mureş. După operaţie a fost obligat să mai stea câteva zile în spital. Eu mergeam aproape zilnic la el să-i duc masa de prânz, un cotlet cu ceva garnitură. Într-o zi am ajuns la spital şi am văzut că nu este în pat. L-am căutat şi am dat de el la sala de recuperare a clinicii, trăgând la fiare. În zilele următoare, medicii m-au rugat insistent să-l conving să nu mai facă efort, pentru că i se desface operaţia. Nici nu a vrut să audă când i-am spus că trebuie să stea în pat. Îmi arăta o aşa-zisă grăsime de pe abdomen şi striga: «Uite, m-am îngrăşat 400 de grame din cauză că nu am făcut mişcare». Acesta era jucătorul Bölöni. De altfel, şi acum, la 52 de ani, arată la fel de bine, nu are deloc probleme cu kilogramele". Iuliu Curtifan a mai povestit că Loţi era foarte atent la meniu. Mânca totul calculat, nimic în plus faţă de ceea ce îi era necesar". Operaţia de care a povestit prietenul lui Bölöni l-a obligat pe fotbalistul mureşean să joace o vreme cu o gheată specială fabricată de firma ADIDAS, cu şiret la călcâi.
Va urma.

Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE