Un miliard pentru un studiu incomplet Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 28 Vizualizări

Un miliard pentru un studiu incomplet

838_UnMiliard.gifAgenţia pentru Protecţia Mediului a respins, pentru a doua oară, studiul de impact întocmit de Primărie. Drumul ocolitor realizat prin defrişarea pădurii rămâne un vis pentru edilul Florea. Alte 800 de milioane din bani publici au fost cheltuite în van.
Organizaţiile non-guvernamentale, care au atras în repetate rânduri atenţia asupra pericolului reprezentat de proiect, au salutat ieri decizia Agenţiei Pentru Protecţia Mediului. “Considerăm că această decizie justă a salvat Pădurea Dealu Mare şi Pădurea Târgu Mureş”, se arată în poziţia comună a Ligii Pro Europa, Asociaţiilor Valea Soarelui, Rhododentron şi Pro Bicilo Urbo.

Fără argumente

Ca urmare a cererii adresate de Primăria Târgu Mureş privind reluarea procedurii de admitere a Acordului de mediu pentru defrişarea a 8,24 ha aflate în Pădurea Dealul Mare şi Pădurea Târgu Mureş pe relaţia SE-NE, în urma analizei documentelor transmise şi a parcurgerii etapei de analiză a Raportului la Studiul de Impact, APM a emis decizia finală privind respingerea acestui raport. Printre motive, se regăsec exemple clare despre modul în care Primăria iroseşte banii publici: studiul nu cuprindea o argumentare fundamentată privind oportunitatea implementării proiectului propus şi nu avea o abordare globală, care să ţină cont de dezvoltările existente în zonă. Altfel spus, administraţia locală nu a fost în stare să întocmească un studiu complet, irosind alte 800 milioane de lei. De asemenea, studiul evidenţia “tratarea neadecavată a impactului asupra biodiversităţii şi topografiei şi geologiei arealului”.
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu şi-au exprimat speranţa că Primăria nu va mai cheltui alţi bani, pentru un al treilea studiu de impact. “Dorim să prevenim o altă încercare izvorâtă din orgoliu şi pentru alte interese a Primăriei. S-a dovedit că organizaţiile noastre aveau dreptate”, a spus Varga Istvan, reprezentantul Asociaţiei Pro Biciclo Urbo. “Drumul promovat de Primărie nu rezolvă problema invocată a circulaţiei. Este foarte bine că s-a respins acest proiect, pentru că Primăria dorea o şosea de legătură şi nu un drum ocolitor. În capitolul vizând impactul asupra mediului exista o frază în care se spunea că se presupune că nu va avea un impact major asupra mediului. Iată cum Primăria chetuieşte bani publici pe presupuneri”, a declarat Haller Istvan, coordonatorul Biroului pentru Drepturile Omului al Ligii Pro Europa.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE