Curat murdar! Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 154 Vizualizări

Curat murdar!

855_Curat.gifRaportul anual al Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu prezintă o situaţie mai bună în judeţul Mureş faţă de anii precedenţi. Azomureş, Bicapa şi Agroflip Gorneşti rămân principalii poluatori. Se resimte însă presiunea directivelor UE, care cer conformarea la standardele europene. Din cauza neconformărilor, celebrul poluator al Mureşului, Agroflip Gorneşti se închide. Până în 2007, crematoriile trebuie să dispară. În afară de proiectul gropii regionale de gunoi, alte depozite nu avem. Fondurile de conformare pompate de UE nu pot fi accesate decât prin proiecte. Judeţul Mureş ar putea accesa fonduri serioase.
Raportul de mediu pe anul 2004 elaborat de APM, prezintă aceeaşi situaţie dezastruoasă a judeţului. Îmbunătăţiri ale calităţii aerului sau apei nu s-au înregistrat, iar conformarea la directivele UE se face greoi. Astfel se prezintă bilanţul pe anul 2004, bilanţ prezentat şi la conferinţa de presă ce a avut loc săptămâna aceasta. “Nu s-au înregistrat lucruri deosebite”, a conchis şeful APM, Dănuţ Ştefănescu.
Deşi un număr semnificativ de societăţi au achiziţionat staţii de epurare, marii poluatori sunt în continuare “activi”. Staţia de epurare de la Cristeşti mai are doi ani până la o modernizare completă, iar restul instalaţiilor de acest gen sunt într-o perioadă de tranziţie, perioadă în care trebuie să se conformeze. Deşi Azomureş a făcut unele investiţii (cum ar fi instalaţia de oxid de azot ce elimină “coada de vulpe” tipică combinatului), batalurile sunt şi rămân încă o problemă majoră. “Combinatul are o perioadă de tranziţie, până în anul 2015. Investiţiile pe care trebuie să le facă pentru confirmarea directivelor impuse de UE se fac eşalonat. Dacă conducerea Azomureş nu va respecta directiva 22, se va trece la renegociere”, a spus şeful APM.

Agroflip îşi închide porţile. Definitiv

Nu la fel de norocos este Agroflip Gorneşti, care trebuie să-şi închidă porţile, având în vedere faptul că societatea este unul din poluatorii majori ai Mureşului. Cu atât mai mult cu cât conducerea firmei nu a luat nici o măsură de îmbunătăţire şi nu a respectat nici un angajament. “Agroflip nu a avut niciodată autorizaţie din partea APM. Investiţia de 500-600 mii de euro este mult prea mare pentru ca societatea să se conformeze până la sfârşitul anului 2006”, a fost concluzia celor de la APM. Însă nici după închidere Agroflip nu va scăpa de conformări. În termen de trei luni de la data închiderii, conducerea societăţii trebuie să elaboreze o documentaţie pentru stoparea unor potenţiale poluări ale râului Mureş. În caz contrar, APM va continua amendarea societăţii.

Stăm prost şi la gunoaie

Tot conform directivelor UE, crematoriile trebuie închise până în 2007. Doar că, deocamdată, deşi problema crematoriilor a fost îndelung dezbătută cu cei de la DSP, încă nu s-au demarat lucrări pentru construcţia unui incinerator. Cert este că până în 2007 în judeţul Mureş va trebui să intre în funcţiune un astfel de incinerator. “Au fost firme care deja s-au interesat de obţinerea unor autorizaţii pentru construcţia unor incineratoare. Obţinerea autorizaţiei şi punerea în funcţiune a incineratorului necesită cam un an, iar costul se poate ridica la aproximativ un milion de euro”, a fost de părere şeful APM. De asemenea, conform directivelor, în judeţ vor funcţiona doar două depozite de deşeuri menajere: cel de la Sighişoara şi de la Ungheni.
Un aspect pozitiv pentru judeţul Mureş este că, deşi trebuie să ne conformăm directivelor UE, fonduri serioase pot fi accesate prin întocmirea unor proiecte eligibile. Pentru problemele de mediu, UE a alocat pentru România suma de 29 miliarde de lei. Judeţul Mureş este unul destul de industrializat şi cu probleme, deci avem toate şansele să accesăm fonduri pentru conformare, de ordinul miliardelor de lei. Problema stă însă în seriozitatea de care vom da dovadă în întocmirea proiectelor.

Centura, un proiect superficial

În cadrul conferinţei, s-a luat în discuţie şi mai vechea dispută între primarul Florea şi APM în legătură cu construirea drumului ocolitor, dar pentru care edilul nu a primit undă verde. Dacă Florea a pus de ceva vreme banda cu acuzaţii şi afirmă că şeful APM nu dă aprobarea necesară demarării lucrărilor, pentru că, mai nou, acţionează politic, Dănuţ Ştefănescu a afirmat că, nu s-a primit aprobare din partea mediului “pentru că nu s-a întocmit un proiect prin care să reiasă în mod real avantajele pe care centura le-ar putea oferi din punctul de vedere al înlesnirii circulaţiei.” De asemenea, şeful APM a precizat că decizia agenţiei nu are legătură cu anumite ordine venite pe filieră politică, aşa cum susţine primarul Florea.
Până una alta, judeţul mai are mult de recuperat până la conformarea la directivele UE. Perspectivele nu sunt roze. “Dacă nu ne vom conforma, UE va amenda statul, care la rândul lui va da penalităţi firmelor care nu s-au confirmat”.

Cristina CORNEA
cristina@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE