Trebuie să ne izolăm termic locuinţele Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Trebuie să ne izolăm termic locuinţele

965_Trebuie.gifÎn judeţul Mureş, conform datelor recensământului din 2002, doar 32% din totalul de 217.032 locuinţe sunt încălzite prin termoficare sau prin centrale termice. Majoritatea restului locuinţelor, provin din mediul rural, fiind încălzite cu sobe, fie pe bază de gaz, fie pe bază de lemne. În plus, reprezentanţii Ministerului Transportului, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) apreciază că, din totalul de 8.110.407 locuinţe existente la nivel naţional, 30% au nevoie de izolare termică, pentru a folosi cât mai eficient energia. Această grijă a apărut după ce Uniunea Europeană ne-a impus ca, până în 2012, în România să se eficientizeze considerabil consumul de energie, prin economii drastice. Iar aceste economii nu pot fi făcute în cazul în care locuinţele românilor sunt izolate aşa cum sunt. Reprezentanţii ministerului au declarat că românii pot să înceapă aceste izolări prin investiţii minime în recondiţionarea radiatoarelor, instalarea termostatelor sau etanşeizarea ferestrelor.
Aceste izolări presupun costuri destul de reduse, însă nu sunt prea eficiente. Izolările eficiente şi de durată presupun termoizolarea pereţilor, a podelei şi a tavanului, montarea geamurilor termopane şi izolarea conductelor. Toate aceste investiţii costă mult, iar românii, în marea lor majoritate, nu au banii necesari. Însă puţini ştiu că aceste investiţii pot fi acoperite în proporţie de 85% prin credite, din care 30% sunt prime oferite de stat prin subvenţii de la bugetul MTCT. În cazul persoanelor fizice, există şi posibilitatea finanţării în proporţie de 15% a cheltuielilor din fondul de reparaţii al asociaţiilor de locatari sau proprietari.
Cu toate acestea, românii nu se înghesuie să facă astfel de investiţii, iar problema va deveni din ce în ce mai acută o dată cu apropierea de termenul impus de UE pentru limitarea pierderilor de energie din apartamente.

Cătălin HEGHEŞ
catalin@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE