Căutări sau începuturi? Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 113 Vizualizări

Căutări sau începuturi?

1035_Cautari.gifLa Sala "Unirea" a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Târgu Mureş, s-a desfăşurat sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 11, vernisajul expoziţiei de pictură şi artă decorativă a artistului plastic Daniela Achim. Fără a avea o tematică anume, cele 40 de picturi reunite pe simezele expoziţiei – şi este demn de remarcat – în mod deosebit de inspirat, precum şi cele 20 de lucrări de artă decorativă prezentate, au reuşit să atragă nu numai atenţia publicului, dar şi aprecierile acestuia. Expoziţia este deschisă până pe data de 21 mai.

Născută în 1966, la Târgu Mureş, Daniela Achim a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, urmând ulterior cursurile Şcolii de Arte, secţia pictură. Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Târgu Mureş din anul 2003 şi a participat la numeroase expoziţii de grup şi colective la Sala „Unirea" din Târgu Mureş. Este demn de remarcat faptul că Daniela Achim a reuşit până în prezent să-şi împartă timpul între o mică afacere pe care o dezvoltă cu succes şi pictură. Face de asemenea şi operă de mecenat, susţinând material, pe timpul verii, timp de 10 zile, o mică tabără de creaţie la Şincai, destinată membrilor Asociaţiei.

Căutările creatorului

Referindu-se la lucrările prezente în expoziţie, profesorul Vasile Mureşan, artist plastic, a declarat: "La picturile Danielei Achim sunt demne de remarcat atât compoziţia, cât şi cromatica, dar mai ales mesajul. Observăm cu uşurinţă faptul că, indiferent dacă este vorba de o toamnă cu accente lirice sau de un portret, lucrările sale sunt încărcate de mesaj, de idei, de trăiri personale. Putem vorbi de un lirism cromatic şi depinde numai de privitor să fie capabil să recepteze acel mesaj. Căutările creatorului, fie el pictor, sculptor, ceramist, grafician – sau ce gen de artă abordează artistul – truda şi năzuinţa lui sunt necunoscute celor din afară. Ei văd doar obiectul creat, opera finală şi percep numai bucuria facerii fără a înţelege şi simţi de multe ori, durerile facerii, care nu sunt nici mici şi nici puţine… Suntem fericiţi când creaţia noastră iese în lume şi suntem şi mai fericiţi atunci când ea este admirată şi mai presus de orice atunci când îl bucură pe privitor. Abia atunci simţim cu adevărat ceea ce se numeşte bucuria de a crea, bucuria proprie artistului. Ne bucurăm să putem fi martorii acestui debut reuşit al Danielei Achim şi o aşteptăm şi cu alte creaţii".
Radu Florea, redactor la Radio Târgu Mureş, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici: "Expoziţia Danielei Achim cred eu, se poate constitui şi într-un moment de
reflecţie asupra condiţiei femeii-artist din zilele noastre. Şi acest lucru cu atât mai mult cu cât, însăşi lucrările ei, pe care le putem admira cu toţii aici, îndeamnă în primul rând la reflecţie, la meditaţie profundă. Căutările ei care tind spre epurarea formei, acordă în schimb o atenţie sporită potenţării mesajului prin mijloacele specifice ale artistului".
Daniela Achim, artist plastic: "Am ezitat în a-mi denumi această expoziţie fie "Căutări", fie "Începuturi". Nutresc speranţa că am reuşit să transmit ceva din ceea ce am simţit eu şi publicului prezent. Nu ştiu cât vor dura căutările mele, poate un an, poate doi… Ceea ce ştiu cu siguranţă este faptul că acesta este cu siguranţă un început".

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE