Nopţi albe în Târgu Mureş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

Nopţi albe în Târgu Mureş

1029_Nopti.gifDeclanşarea nemotivată a sistemelor de alarmă în toiul nopţii creează stări de agitaţie şi stres pentru tot mai mulţi mureşeni. Indolenţa unor patroni care nu se îngrijesc de oprirea alarmelor la timp duce la o poluare fonică inutilă. Din dorinţa de a face zile negre infractorilor, patronii fac nopţi albe locatarilor.

Modalităţile de organizare şi de executare a pazei adoptate de către unii patroni de societăţi comerciale creează tensiune şi nervozitate în rândul locatarilor. În funcţie de importanţă, specificul şi valoarea bunurilor pe care le deţin, unii preferă să se rezume la împrejmuiri, grilaje, obloane şi încuietori sigure. Alţii, în schimb, apelează la firmele de montare a sistemelor de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurării securităţii bunurilor. Declanşarea sistemelor de alarmă depinde de mulţi factori, care nu întotdeauna ţin de intrarea unui infractor în spaţiul respectiv.
În cartierul Dâmbul Pietros, zona pieţii, locatarii au avut nopţile trecute insomnii din cauza unei alarme care şi-a făcut de cap fără ca cineva să se grăbească să ia măsuri. "Este o mare nesimţire şi lipsă de respect pentru toţi ceilalţi ca un inconştient să instaleze un astfel de dispozitiv fără să-l controleze, indiferent dacă este vorba de maşină sau magazin. Nu am putut dormi toată noaptea. Înţeleg că se mai întâmplă, dar alarma a sunat câteva ore şi cred că vinovaţii ar trebui să fie mai drastic sancţionaţi", spune Viorica Jinga, o femeie deranjată de sunetul în miez de noapte a unor asemenea dispozitive.

Alarme declanşate de şoareci

Indolenţa unor patroni care nu respectă regulile de bun simţ în ceea ce priveşte grija pentru declanşarea alarmelor nu este trecută uşor cu vederea. "Butonul de panică nu este o glumă şi de multe ori unii se joacă cu nervii noştri. Ni s-a întâmplat ca în urma solicitării să ajungem la magazinul unde a pornit alarma, iar unul dintre angajaţi să ne răspundă, cu zâmbetul pe faţă, că şi-a aşezat picioarele pe birou sau alte scuze puerile", spune un agent de pază şi protecţie. În baza unui contract semnat între firma comercială şi cea de asigurare a pazei şi protecţiei se specifică şi o clauză conform căreia se stabileşte un anumit număr de intervenţii. Depăşirea acestuia atrage după sine penalizări în sume de bani. "Există mulţi factori care determină declanşarea alarmelor fără a avea vreo legătura cu infracţiunea dar, pentru a nu da de gândit infractorilor, am să mă rezum doar la două. Alarma porneşte la mişcările produse de unele rozătoare sau insecte care intră în senzorii de mişcare. O funcţionare eronată pe sistemul de alarmă este alt motiv pentru care porneşte nemotivat", spune Marcel Bolboacă, de la firma Dragon Star Security.

Noapte albă, zi proastă

Mult mai des sunt auzite alarmele montate de către şoferi pentru protecţia automobilelor. Declanşarea lor se face foarte uşor, uneori chiar şi numai la un tunet mai puternic. Nu puţine sunt situaţiile în care proprietarul maşinii ori nu este acasă, ori nu aude alarma, lăsându-şi vecinii să dispere ore întregi.
Tot nervi şi disperare provoacă şi patronii care folosesc sisteme de alarmă fără a avea contract cu o firmă de pază şi protecţie. În această situaţie, oprirea alarmei depinde doar de ei sau de angajatul care are această responsabilitate.
"Este o poluare fonică teribilă care disperă populaţia, mai ales în toiul nopţii, când somnul este întrerupt brusc. Mi s-a întâmplat şi mie să fiu trezită de mai multe ori din cauza unei alarme montate la un magazin în jurul căruia roiau o groază de şobolani. Rezultatele se văd a doua zi prin starea de oboseală şi nervi care se manifestă la cel care suportă aşa ceva", spune psihologul Anca Perşa.
Cultura asigurării a început să prindă şi în România. Numărul patronilor care preferă să-şi asigure paza pentru a trece primejdia rea este din ce în ce mai mare, cu atât mai mult cu cât societăţile de asigurare pretind acest lucru.
Din păcate, însă, prost instalate sau gestionate, aceste măsuri de protecţie mai degrabă fac cetăţenilor nopţi albe decât infractorilor zile negre.

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE