Romii nu au căutare Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

Romii nu au căutare

1030_Romii.gifDeşi anual se organizează burse de locuri de muncă şi cursuri de calificare pentru romi, se estimează că, din totalul populaţiei de romi a judeţului Mureş, aproximativ 40% nu au nici o ocupaţie, câştigându-şi
existenţa prin munci ocazionale.

Vineri, 13 mai, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş organizează cea de-a treia ediţie a Bursei Locurilor de Muncă pentru romi. Deşi a fost anunţată din timp, la acest eveniment şi-au anunţat până acum participarea doar nouă agenţi economici, care oferă 62 de locuri de muncă. Dintre acestea 30 sunt la Reghin, 25 la Sighişoara, 4 la Sovata, 2 la Târgu Mureş şi unul la Luduş. Surprinde însă Târnăveniul, unde există o comunitate însemnată de romi, dar de unde nu a venit până acum nici o ofertă.

Dezinteres faţă de instruire

Problemele nu se opresc aici, deoarece o mare parte din romii care se prezintă la AJOFM nu au un nivel de pregătire care să se ridice la cerinţele angajatorilor. În plus, romii refuză să urmeze cursurile de calificare în cazul în care nu au certitudinea obţinerii unui loc de muncă. Statisticile sunt cât se poate de clare în acest sens: la cursurile au fost urmate de 65 de persoane, în timp ce alţi 266 de romi au semnat refuzul de participare la curs. Referitor la acest aspect, Reghina Fărcaş a declarat ieri că este vorba de o problemă de mentalitate, dar şi de sărăcie. “Pentru ei această perioadă petrecută la cursurile de calificare reprezintă un timp relativ pierdut, în care ar fi putut presta diferite munci ocazionale care să le susţină existenţa”, a explicat directorul AJOFM situaţia.

Patronii sunt reticenţ

Din totalul de 10-11.000 de şomeri existenţi în judeţ, doar 10% se declară romi, pentru că agenţii economici au reticenţe la angajarea acestora. După estimările lui Nicu Turcata, consilier pe problemele romilor în cadrul Prefecturii Mureş, numărul total al membrilor acestei etnii în judeţul Mureş se apropie de 100.000, din care aproximativ 40% sunt şomeri. El atrage atenţia asupra şi abordării problemei: “Poate nu ar trebui etichetaţi ca romi, ca tot oameni sunt şi ei. Există încă o problemă de mentalitate la noi, pentru că dacă angajatorul îl recunoaşte pe candidat după trăsături ca fiind rom, acel candidat nu mai are aceleaşi şanse de angajare”.
Rezolvarea acestei probleme, în viziunea AJOFM, în acest sens fiind înaintată şi o propunere către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, este organizarea unor burse de locuri de muncă pe tematici, şi nu neapărat pe grupuri ţintă defavorizate, cum se face acum.

Cătălin HEGHEŞ
catalin@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE