Chitanţe sănătoase Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 35 Vizualizări

Chitanţe sănătoase

2904_capChitan.gifUna dintre noutăţile din domeniul sanitar din 2006 sunt chitanţele de decont, eliberate fiecărui pacient care apelează la serviciile sanitare de stat. Măsura, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie, dă dureri de cap conducerii instituţiilor sanitare mureşene, situaţia fiind asemănătoare în întreaga ţară.

Sistemul de decont a fost introdus cu scopul precis ca fiecare intervenţie medicală să fie calculată până la ultimul leu, iar pacientul să fie conştient de cât au costat serviciile medicale de care a beneficiat. Sistemul informatic şi lipsa de personal au împiedicat însă eliberarea vreunui decont de cheltuieli în judeţ. Conform directorului DSP Mureş, Silviu Morariu, în cursul zilei de astăzi va fi pus la punct un sistem comun, atât pentru unităţile sanitare, cât şi pentru medicii de familie, care ar urma să fie funcţional chiar de săptămâna viitoare. Tot DSP Mureş ar trebui să controleze şi unităţile spitaliceşti, pentru a constata dacă această prevedere este respectată. "Momentan, prioritatea este de a stabili o regulă la unităţile sanitare, care sunt mai mari. De aceea aştept nişte propuneri în cursul zilei de azi (n.r. ieri)", a declarat Morariu.

Decont pe clinici
Momentan, fiecare unitate speră ca numărul externărilor să fie cât mai mic până ce prevederea legală poate deveni funcţională. Oricum, DSP nu realizează încă vreun control, din moment ce nu a stabilit încă regulile de decont.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, directorul administrativ, Marius Dohon, a declarat că deconturile vor fi eliberate de fiecare clinică în parte. "Partea bună este că nu avem încă un val de externări. Problema deconturilor este una naţională, lipsa de personal şi problemele informatice fiind una dintre cauze", ne-a declarat Dohon.

Preţuri diferite
Dacă în ambulatoriu preţul unei consultaţii sau al unui tratament se calculează la nivel naţional, în cazul decontului la unităţile spitaliceşti se va calcula separat, deoarece şi tariful pe caz este diferit, de la un spital la altul. În plus, fiecare medic de familie va trebuie să elibereze câte o chitanţă fiecărui pacient. Această măsură vine după ce medicii de familie au contestat în dese rânduri ineficacitatea noilor reţete medicale, care necesită un timp dublu de completare.
Foaia cu decontul va rămâne la pacient, fără ca acesta să fie obligat să o predea Casei de Sănătate.

Noutate în sănătate
Din acest an vor contribui la fondul de asigurări de sănătate şi românii care lucrează în străinătate. Românii care au încă domiciliul în ţară, dar muncesc în străinătate trebuie să achite 6,5% din salariu minim brut pe ţară. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a acuzat în dese rânduri faptul că românii care lucrează în străinătate vin în ţară pentru a se trata de diverse afecţiuni, fără să achite însă o contribuţie la CNAS.

Sorin Oprescu a contestat în instanţă decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a-l demite de la conducerea Spitalului Universitar Bucureşti, iar Curtea de Apel i-a dat dreptate. Ministerul Sănătăţii are drept să conteste decizia Curţii în termen de 5 zile. Oprescu poate reveni în postul de director la Spitalul Universitar.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE