Opţiunea militarã Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 25 Vizualizări

Opţiunea militarã

2954_optiunea.gifStatele Unite iau în calcul opţiunea intervenţiei militare pentru a împiedica Iranul sã dezvolte arma nuclearã, a declarat preşedintele american George W. Bush, care a precizat cã deocamdatã nu se pune problema unui atac. Afirmaţiile liderului de la Casa Albã survin pe fondul tensionãrii relaţiilor dintre ţãrile occidentale şi regimul de la Teheran, suspectat cã urmãreşte sã producã arme atomice. Germania a cerut ieri Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomicã sã evalueze consecinţele reluãrii de cãtre Iran a cercetãrilor sale nucleare. Într-o scurtã declaraţie acordatã presei la încheierea unui seminar guvernamental în sudul Berlinului, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat cã, rupând sigiliile de la centrele de cercetãri nucleare, "conducerea iranianã a trecut peste o limitã iar iranienii ştiu bine cã acest lucru nu poate sã rãmânã fãrã consecinţe". Steinmeier i-a solicitat directorului general al AIEA, Mohamed ElBaradei, "sã realizeze în termen scurt o evaluare a ceea ce ameninţã sã se dezvolte în activitãţile iraniene. Pe baza acestei evaluãri, voi încerca în aceastã sãptãmânã sã determin alãturi de colegii mei francezi şi britanici atitudinea pe care trebuie sã o avem, înainte de toate pentru a decide dacã negocierile noastre mai au vreun sens. "
Astãzi, reprezentanţii grupului UE3, compus din Franţa, Marea Britanie şi Germania, urmeazã sã se reuneascã pentru a analiza decizia Iranului de reluare a activitãţilor nucleare. AIEA a confirmat marţi cã cercetãtorii iranieni au îndepãrtat sigiliile de la mai multe centre de cercetãri nucleare, printre care cel de la centrul de îmbogãţire a uraniului de la Natanz, în pofida protestelor comunitãţii internationale.
Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA în rãzboiul din Irak, a declarat cã nu ia în calcul o acţiune militarã împotriva Iranului. Potrivit ministrului de externe, Jack Straw, "o acţiune militarã nu este pe ordinea noastrã de zi şi nu cred cã este pe agenda cuiva. Aceastã chestiune trebuie rezolvatã pe cale diplomaticã şi prin alte mijloace non-militare – aceasta figureazã în prezent pe agenda noastrã".

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE