Ţãranii îşi declarã averile Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 18 Vizualizări

Ţãranii îşi declarã averile

2972_verile.gifBovine, ovine, caprine, porcine, cabaline, mãgari, catâri, iepuri de casã, pãsãri, albine, numale de blanã (vulpi, nurci şi nutri), terenuri agricole, utilaje agricole, toate vor trebui sã figureze pânã în 20 ianuarie 2006 în registrele agricole ale primãriilor comunelor din judeţ. Dar reactualizarea datelor nu este o treabã uşoarã, pentru cã aşa cum suntem obişnuiţi şi nu ne mai mirãm, problemele apar sau ni le facem noi.

La Sânger, Registrul Agricol nu se va scoate din primãrie, preferându-se varianta în care fiecare membru al comunei, adicã 6.000 de oameni, sunt aşteptaţi pentru a-şi declara avutul. "Bineînţeles cã datele pe care unii ni le spun nu sunt exact conforme cu realitatea. Alţii nici nu se deranjeazã sã vinã pânã la primãrie, aşa cã datele le culegem de pe la veterinar şi de la însãmânţãtor", ne-a declarat agentul agricol al comunei Sânger, Maria Olar. Recensãmântul va fi fãcut în etape, în funcţie de lucrãrile agricole care se desfãşoarã. Astfel, dupã 20 ianuarie, urmeazã 15 februarie, când se declarã terenul din proprietate, apoi 15 iunie cu mijloacele de transport şi utilajele agricole, precum şi cu justificarea modului de utilizare a terenului agricol aflat în folosinţã sau proprietate particularã. Ar mai fi numãrãtoarea pomilor şi evoluţia efectivelor de animale pe primul trimestru al anului. Cu atâtea termene limitã şi numãr de deplasãri la primãrie, nu ne mai întrebãm de ce preferã oamenii sã stea acasã.

Totalul porcinelor

Fiecare rubricaturã a registrului agricol are o serie de bifurcaţii. Doar cea referitoare la porcine se referã diferit la scroafele de prãsilã, scrofiţe, tineret porcin, plus evoluţia pe semestru, fãtãri, vânzãri cumpãrãri. "Ţinem rubricatura cum se poate, pentru cã intereseul oamenilor de a ne spune adevãrul despre ce se gãseşte la ei în gospodãrie a scãzut în ultimii ani. Cum declaraţiile sunt pe proprie rãspundere şi cum verificãri nu se fac", ne-a spus Maria Olar. Asta la Sânger, pentru cã la Petelea viceprimarul Vasile Niculescu este de altã pãrere, pentru cã au adoptat o strategie diferitã. Trimit oameni de-ai primãriei din casã în casã, din gospodãrie în gospodãrie, pentru cã altfel oamenii nu vor veni de bunã voie la Primãrie. "Desfãşurãm personal din casã în casã pânã la sfârşitul lunii. Aceşti oameni numãrã toate animalele, astfel cã cifrele vor fi exacte", ţine sã ne asigure viceprimarul Niculescu. Am dorit sã aflãm care este situaţia şi la Iclãnzel, dar centrala telefonicã vorbitoare doar de limba englezã, ne-a timorat şi ne-am mutat interesul cãtre comuna Mica.

Strategie diferitã

Virginia Druş este unul dintre agenţii agricoli supãraţi pe o hotãrâre de Guvern de anul trecut, care prevede cã datele recensãmântului agricol din acest an vor fi trecute tot în registrul de anul trecut. "Loc nu mai este deloc, aşa cã vom face adnotãri pe margine, cum ne vom pricepe mai bine pentru ca sã încapã toate datele", ne-a spus Virgia Druş. Strategia comunei Mica este diferitã de a celorlaţi, aşa cã cele 4.800 de suflete rãspândite în cele şapte sate ale comunei, vor fi aşteptate în anumite zile în cãminele culturale ale fiecãrui sat în parte. Oricum, se presupune cã nici timpul nu va ajunge, nici oamenii nu vor veni toţi. "Realitatea din registru este alta decât cea din teren. Depinde cum mint, în funcţie de interesul pe care îl au. De regulã apar diferenţe la capitolul "teren de pãşune", pentru cã aici fenteazã cu predilecţie, declarând mai puţin", ne-a spus Virginia Druş.
Aşa cum spuneam. Prinşi între registre agricole neîncãpãtoare, oamenii sunt hotãrâţi sã declare mai puţin decât au.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE