Sãnãtatea sub teroare Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Sãnãtatea sub teroare

3087_sighisoara.gifSpitalul Municipal din Sighişoara a fost dat exemplu pe plan naţional pentru cã nu are datorii Dar care este de fapt preţul acestei situaţii? * Lipsa de medicamente este o realitate cu care se confruntã în fiecare zi pacienţii * Personalul sanitar este terorizat de actualul director, Aurelia Maşca Medici de valoare au fost alungaţi din spital, iar pentru a te angaja femeie de serviciu trebuie sã plãteşti cel puţin 500 de euro Ramificaţiile de la direcţiunea spitalului se întind pânã la Primãria Sighişoara şi CJAS Mureş * Aurelia Maşca neagã orice acuzaţie

Femeile de serviciu de la Spitalul Municipal din Sighişoara recunosc cã nu de puţine ori cumpãrã supozitoare pentru copiii de la pediatrie. La Urgenţã, unei paciente i s-a replicat sãptãmâna trecutã cã spitalul nu are Piafen şi Ketonal şi cã ar fi mai bine sã îşi cumpere. Medici care au lucrat zeci de ani la spitalul din Sighişoara au pãrãsit unitatea sanitarã în ultimii ani, de când Aurelia Maşca a devenit director. Acestea sunt realitaţile din spitalul din Sighişoara, care ar trebui sã deserveascã peste 50.000 de persoane din municipiu şi împrejurimi.
Cu toate acestea, secţiile importante au rãmas cu un singur specialist, dupã ce mai mulţi medici au pãrãsit spitalul, sãtui de presiunile la care erau expuşi zilnic. Asta în condiţiile în care medicii de calitate sunt foarte greu de gãsit. Acum, fiecare dintre ei activeazã în cabinete particulare, departe de conducerea lui Maşca, dar încã speriaţi. Mulţi dintre ei refuzã sã vorbeascã, chiar şi sub protecţia anonimatului. Cei care o fac sunt însã de-a dreptul distruşi de situaţia în care se aflã. Dupã zeci de ani de practicã, medici experimentaţi au renunţat la funcţia lor. Alţii au fost înlãturaţi, fãrã remuşcãri. Pentru câţiva, mãsura a fost fatalã.

Teroarea

Medicii şi personalul sanitar sunt sceptici când vine vorba de directorul spitalului. Majoritatea asistentelor de la Pediatrie au pãrãsit secţia în ultimii ani. "Au plecat unde au putut", spun colegele. Alţi medici sunt prea bãtrâni sã o mai ia de la capãt. Concluzia generalã este una, pe cât de tristã, pe atât de alarmantã: "Orice medic bun care vrea sã vinã la Sighişoara renunţã. Cei care erau buni specialişti au plecat deja", mãrturiseşte un medic pentru care spitalul din Sighişoara a fost loc de muncã aproape douã decenii.
Şi totuşi, nimeni nu ştie cui sã se adreseze. Dacã vor sã îşi deschidã un cabinet, un laborator ar trebui sã aibã contract cu CJAS, dar influenţa Aureliei Maşca se întinde pânã la Târgu Mureş. Şi la primãrie, unde soţul Aureliei Maşca colaboreazã uşor cu medicul instituţiei, Simion.

Bursa locurilor de muncã

Conform legii, în 2005 nu au putut fi angajate persoane în sistemul bugetar, decât în cazuri de excepţie, cum ar fi concediul de maternitate. În timp ce Maşca ne-a declarat cã: "Am avut doar douã sau trei provizorate pe concedii de maternitate. Persoanele respective au fost angajate când cei de pe secţie nu s-au mai descurcat şi ne-au semnalat acest lucru", angajaţii spitalului spun altceva. Bursa angajãrilor ilegale la spital este de 500 de euro pentru a deveni femeie de serviciu şi 1.500 de euro "fatã care mutã hârtia".

"Cumpãr eu medicamente, sã nu mã fac de ruşine"

Deşi pacienţii semnaleazã lipsa multor medicamente şi materiale sanitare de strictã necesitate, iar medicii cu obraz recunosc cã merg personal şi le cumpãrã de la farmacie, apoi le ţin în buzunar sã nu se facã de ruşine când au pacient. Maşca neagã acuzaţiile. "Când am fãcut licitaţiile anul trecut trebuiau sã ne ajungã 4-5 luni. Bineînţeles cã un calcul strict nu putea fi fãcut. Acum nu lipsesc soluţiile perfuzabile, trusele de perfuzie, acele, siringile sau feşele. Chiar dacã nu este Algocalmin, pentru cã am înţeles cã cei cu care colaborãm, Sicomed, nu mai produc, avem sigur NoSpa sau Ketonal", asigurã Maşca. Cu toate acestea, sãptãmâna trecutã la urgenţã medicamentele lipseau cu desãvârşire. Maşca dã vina pe medici, care ar trebui sã cearã la farmacia spitalului. Directoarea recunoaşte deci cã existã lipsuri pe secţii, dar pretinde cã farmacia este aprovizionatã ca la carte.

Trecutul

Aurelia Maşca a profesat mai întâi la Saschiz, apoi la Vânãtori. A ajuns la Sighişoara, iar pentru a accede la conducere a trãdat încrederea medicilor care au ajutat-o de când a ajuns prima oarã în Sighişoara. Chiar dacã erau medici de calitate, şefi de promoţie la vremea lor.
În ceea ce priveşte averea sa, Maşca spune cã a dobândit-o prin munca de mulţi ani, fiind avatanajatã de faptul cã nu are copii, dar şi pentru cã a fost singurul copil al unei familii bine cotate. Cu toate acestea, la bursa neagrã, o "intervenţie" influentã în 1999 costa 500 de mãrci, acum ajunge la 1.000 de euro. Mai mult decât atât, dacã eşti medic cu "relaţii", ai noroc. Cel mai bun exemplu, doctoriţa Cârcovean, al cãrei soţ i-a realizat directoarei Maşca proiectul de gaz la casã, proprietate personalã. În schimbul acestui „favor", Cârcovean este şef de secţie la ORL şi i s-au trecut cu vederea mai multe reclamaţii fãcute de pacienţi la conducerea spitalului. Iar secţia ORL, care avea iniţial 20 de paturi, a fost transformatã într-una de 5 paturi, tocmai pentru ca un medic sã fie de ajuns.

Corina ALBOTA

"Nu am avut nici un fel de reclamaţie în ultimele şase luni privind lipsa de medicaţie la Sighişoara. Important este sã existe un fond de rezervã. Dupã sesizarea dumneavoastrã vom începe un control pentru a analiza aceste lucruri"
Silviu Morariu,
director executiv DSP Mureş

La câteva ore dupã ce reporterii Zi de Zi au discutat cu medicii şi personalul sanitar sighişorean, aceştia au semnalat faptul cã au primit telefoane din partea Aureliei Maşca. Directorul spitalului i-a chestionat pe aceştia cu privire la persoana care a “vorbit cu ziariştii”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE