Aviz crescătorilor de iepuri Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 623 Vizualizări

Aviz crescătorilor de iepuri

Creşterea iepurilor de casă a fost dintotdeauna o preocupare avantajoasă din punct de vedere economic. Românii s-au dedicat creşterii acestor animale în special pentru consumul propriu. Există numeroşi crescători, care deţin un număr relativ mic de iepuri, pentru consumul în familie.
O familie din comuna Band creşte iepuri de ani buni deci ştiu deja care sunt necesităţile acestor animale. În funcţie de anotimp, ele necesită îngrijiri speciale. "De exemplu, puii sunt cei care trebuie protejaţi de căldură sau frig, vânt şi ploaie, iar cuştile trebuie să fie construite în aşa fel, încât să nu permită ieşirea iepurilor, dar nici intrarea altor animale în cuşcă", spune Iosif David, crescător de iepuri.
Recomandări pentru crescători
Cei care intenţionează să facă din creşterea acestor animale o mică fermă, care să le aducă profit, trebuie să aibă în vedere multitudinea de reguli pe care trebuie să le pună în aplicare pentru a avea iepuri sănătoşi. Asociaţia Mondială a Crescătorilor de Iepuri oferă crescătorilor unele recomandări privind spaţiul în care aceste animale trebuie să trăiască, precum şi a aşternutului ce trebuie folosit. Potrivit acestei asociaţii, pentru a putea fi crescuţi în sistem semintensiv (microferme) iepurii trebuie să fie ţinuţi în cuşti foarte bine izolate termic, amplasate sub cerul liber, sub şoproane sau în spaţii închise. Acest sistem poate fi folosit doar pentru un număr de cel mult 100 de femele şi producerea a maximum 10 tone de carne pe an. Utilizarea acestui sistem de creştere a iepurilor de casă presupune reproducerea sezonieră, cu prima montă în 15 februarie şi ultima înţărcare în noiembrie.

La nivelul judeţului Mureş nu sunt înregistrate microferme sau crescătorii de iepuri. Sunt doar câţiva crescători independenţi care folosesc animalele pentru consumul propriu. Din păcate, la nivelul ţării, microfermele de iepuri sunt foarte puţine la număr, deşi sunt foarte avantajoase din punct de vedere economic. Acest lucru se întâmplă, pe de o parte, pentru că oamenii nu îşi dau interesul în a creşte aceste animale, care sunt oarecum sensibile la condiţiile meteo şi, pe de altă parte, pentru că nu există încă o legislaţie care să le aducă avantaje celor care ar dori să crească iepuri pentru producţia de carne, la fel cum se întâmplă cu crescătorii de bovine sau porcine.
Szabo Arpad,
director executiv, Oficiul de Consultanţă Agricolă Mureş

Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE