Represalii islamiste Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

Represalii islamiste

3132_represalii.gif
Luptători mascaţi au ocupat pentru scurt răstimp, luni, biroul Uniunii Europene din Gaza în semn de protest faţă de publicarea de către un ziar danez a unei caricaturi care îl ridiculizează pe profetul Mahomed, întemeietorul Islamului. Indivizii, înarmaţi cu grenade, arme automate şi lansatoare de rachete anti-tanc, au cerut ca Danemarca şi Norvegia să prezinte scuze şi cetăţenii celor două ţări să nu fie lăsaţi să intre în Fâşia Gaza. Ei au adresat cetăţenilor celor două ţări sfatul să le ia în serios ameninţarea, deoarece celulele lor sunt gata să o aducă la îndeplinire. Indivizii au plecat după o jumătate de oră, fără să tragă nici un foc.
În septembrie 2005, cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat 12 desene, care au fost reluate luna aceasta de ziarul norvegian Magazinet. În ciuda avalanşei de proteste venite din partea comunităţii musulmane daneze, care numără aproximativ 200 000 de membri, Jyllands-Posten a refuzat să-şi ceară scuze, invocând libertatea de expresie. Ameninţările cu moartea primite prin email şi telefon au forţat jurnalul să angajeze gărzi de securitate pentru protejarea ziariştilor.
Printre desenele incriminate se află o caricatură, în care profetul Mahomed este prezentat cu un turban în formă de bombă cu fitilul fumegând. Tradiţia islamică interzice orice reprezentare plastică a profetului, cu atât mai puţin una insultătoare, de teama idolatriei.
Caricaturile au stârnit reacţii vehemente în toată lumea islamică. Ambasadori din 11 ţări musulmane, inclusiv Iran, Pakistan şi Turcia, au semnat o scrisoare cerându-i premierului Rasmussen tragerea la răspundere a cotidianului Jyllands-Posten pentru "ultragierea Islamului în numele democraţiei, drepturilor omului şi a libertăţii de expresie". Produsele daneze au început să fie boicotate, iar sâmbătă, palestinienii au ars steaguri daneze în două oraşe din Cisiordania.
Brigăzile Martirilor al-Aqsa, o grupare violentă, având legături cu mişcarea Fatah, au revendicat responsabilitatea pentru incidentul de la biroul UE. Brigăzile al-Aqsa sunt autoarele unei mari părţi a haosului care domneşte în Fâşie în ultima perioadă.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE