Dependenţi de Orient Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 27 Vizualizări

Dependenţi de Orient

3157_dependen.gif
Discursul anual despre starea naţiunii susţinut miercuri de preşedintele american, George Bush, a fost dominat de situaţia geo-politică din Orientul Mijlociu şi impactul acesteia asupra Statelor Unite. În cuvântarea rostită în faţa Congresului american, George Bush a apărat ferm politica externă a administraţiei sale. El a justificat lupta împotriva terorismului şi războiul în Irak estimând că SUA nu-şi pot asigura securitatea "abandonându-şi angajamentele şi retrăgându-se în spatele propriilor frontiere. Nu există pace în retragere. Şi nu există onoare în retragere".
Bush a declarat că alegerile care au avut loc în Irak şi în Afganistan arată că democraţia avansează cu adevărat:"La începutul lui 2006, mai mult de jumătate din populaţia globului trăieşte în ţări democratice, dar nu vom uita nici oamenii din cealaltă jumătate, în ţări precum Siria, Burma, Zimbabwe, Coreea de Nord sau Iran."
Liderul de la Casa Albă a apreciat că principala sursă de rezistenţă în faţa libertăţii este radicalismul islamic, pe care l-a calificat drept pervertirea unei credinţe nobile într-o ideologie a terorii. În ceea ce priveşte prezenţa militară în Irak, preşedintele Bush a avertizat asupra consecinţelor unei retrageri pripite: "O retragere bruscă ar însemna abandonarea aliaţilor noştri irakieni în mâna morţii şi a închisorilor, ar însemna ca oameni ca ben Laden şi al-Zarqawi să preia conducerea unei ţări de importanţă strategică."
De asemenea, preşedintele Bush a promis că va cere tuturor ţărilor sa îşi reunească eforturile pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, după ce Teheranul a ameninţat că va relua operaţiunile de îmbogăţire a uraniului dacă dosarul său va fi trimis Consiliului de Securitate. El i-a acuzat pe liderii religioşi de la Teheran că "izolează şi reprimă" poporul.
Conştient de vulnerabilitatea ţării sale în faţa unei crize majore în regiunea Golfului Persic, Bush a declarat că America trebuie să pună capăt dependenţei sale de petrolul din Orientul Mijlociu, cea mai instabilă parte a lumii. Preşedintele SUA a anunţat măsuri pentru reducerea importurilor de petrol din Orientul Mijlociu cu 75 la suta până în anul 2025, obiectiv ce ar urma să fie realizat prin dezvoltarea unor surse alternative de energie, cum ar fi benzina pe bază de etanol şi alimentarea cu hidrogen.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE