Dupã gripã aviarã, rabie? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Dupã gripã aviarã, rabie?

Aproape an de an, la interferenţa iernii cu primãvara, vorbim despre rabie şi efectele ei asupra animalelor şi oamenilor. Rabia este o boalã infecţioasã acutã produsã de virusul rabic, caracterizatã prin tulburãri grave ale sistemului nervos central, boalã cu o evoluţie nedoritã cãtre paralizie şi deces, indiferent dacã virusul a fost contactat de om sau de animal. Traseul bolii este pe sens unic, de la animal la om. Cele mai periculoase animale din acest punct de vedere sunt vulpile, lupii, şobolanii, şoarecii, iepurii, câinii, pisicile, mai rar vite, cai sau porci. Ajunge doar ca un animal bolnav sã zgârie un animal sãnãtos sau un om pentru ca virusul bolii sã fie deja transmis. De aceea este recomandat ca toate leziunile provocate de contactul cu animalele sã fie tratate cu maximã responsabilitate.

Primele afectate

Animalele infectate cu rabie au un comportament ciudat, care este de fapt şi semnalul de alarmã care ar trebui sã ne ţinã la distanţã. Acestea nu se mai tem de om, devin aparent blânde, intrã în sate, se lasã chiar prinse de oameni şi pot apoi chiar sã-i atace pe neaşteptate pe aceştia. Virusul de rabie este unul care a învãţat sã se protejeze. Primele simptome pot apãrea la un animal aparent sãnãtor dupã douã trei sãptãmâni dupã ce a intrat în contact su virusul. Sau la şase-opt luni. Nimic nu e sigur în acest sens. De aceea recomandãm cã dacã este depistat un animal cu rabie sã nu aşteptãm un anumit termen pentru a vedea dacã animalele noastre au fost infectate sau nu, ci sã le vaccinãm preventiv. La noi în judeţ, în ultimii ani a fost depistatã rar câte o vulpe cu rabie. Au fost gospodãrii în care porcii au turbat în urma contactului cu un animal.", ne-a spus Bathory Andras, medic veterinar.

Transferul bolii

La om, perioada de incubaţie a virusului este de 1-2 luni şi boala debuteazã cu simptome ca amorţeli, furnicãturi sau dureri la nivelul rãnii, dureri de cap. Cel infectat este deranjat de zgomote, de luminã, ochii îi sunt injectaţi, este agitat, îşi pierde pofta de mâncare şi saliveazã abundent. " Când boala debuteazã apar insomniile şi halucinaţiile, accese de violenţã extremã urmate de stãri de apatie profundã. Dupã şapte zile de la debut pacientul intrã în comã şi totul s-a terminat. De aceea trebuie urmatã o profilaxie postaccident strictã. Imediat dupã contactul cu animalul bolnav, rana se spalã cu apã şi sãpun din abundenţã şi se va lãsa sã sângereze o perioadã pentru a se curãţa. Apoi se aplicã un pansament steril şi va apela la ajutorul specializat al medicului. Vaccinul antirabic este recomandat cel mai adesea în astfel de cazuri", ne-a spus medicul Bathory Andras.

Eugenia Kiss

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE