De la independenţă, la liberali Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

De la independenţă, la liberali

3211_dela.gif
Mircea Purenciu este unul dintre reprezentanţii PNL în cadrul Consiliului Local Sighişoara. S-a născut la 10 august 1946, a absolvit Institutul Politehnic Cluj şi este inginer, activând ca asistent la SC ANSER REL din Sighişoara. În timpul liber preferă să citească şi recunoaşte că recuperează anii cu un grad şi mai mare de ocupare profesională.

* Reporter: Din 1992 până în 2000 aţi fost consilier local independent. De ce aţi ales PNL?
Mircea Purenciu: M-au determinat să fac acest pas doi factori pe care i-am considerat determinanţi. Primul a fost constatarea că nu se poate face nici o schimbare dacă România nu se integrează în capitalismul european conform principiului că nu ai ce împărţi dacă nu aduni prima dată. Apoi, apariţia lui Stolojan în fruntea PNL, omul care mi s-a părut capabil să polarizeze în jurul lui o forţă politică pentru ajungerea la vârful politicului românesc.
* Rep.: Aţi văzut munca în CL altfel după alinierea politică?
M.P.: Sigur că experienţa de independent m-a ajutat foarte mult. Pentru că practic am crescut toţi deodată învăţând pas cu pas să străbatem democraţia. În actuala legislaţie, toţi sunt oameni care pot contribui la elaborarea unor decizii de calitate care să se reflecte apoi în calitatea vieţii sighişorenilor. Este un plus de siguranţă şi de profesionalism. Din păcate, nici în urma apariţiei Legii 215 a Administraţiei Locale, atribuţiunile, drepturile şi obligaţiile consilierilor locali nu sunt suficient de bine conturate. De parcă asta nu ar fi de ajuns, am văzut nu de mult un proiect de lege elaborat de Asociaţia Primăriilor din România, care nu face altceva decât să menţină dezechilibrul dintre executiv şi administrativ. Am discutat acest aspect la întâlnirea Ligii aleşilor locali şi vom aborda din nou acest subiect la întâlnirea PNL, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Cluj.
* Rep.: Puteţi să vă exprimaţi nemulţumirile ca putere administrativă…
M.P. Nu e doar atât. Legea 393/2004 a alesului local stipulează că o sancţionare a viceprimarului poate fi promovată doar de către primar. Aşadar, consilierii locali pot acumula neplăceri la capitolul activitate din partea viceprimarului şi o mustrarte nu poate fi făcută decât de primar. Dacă vrea, el o face şi noi vom fi de acord.
* Rep.: Aceste aspecte vă pot face să renunţaţi la politică?
M.P.: Nu. Politica de partid la Sighişoara este deschisă şi constructivă. Dacă din partea executivului către administrativ ar exista o deschidere mai mare şi dacă Legea 215 ar fi mai clară, ar fi totul aproape bine. Iar PNL este un partid puternic. Alegătorii apelează la noi cu diverse probleme către soluţionare. În zilele dedicate acestor probleme pot fi văzut prin primărie şi câte patru-cinci ore consecutiv. Ca şi volum de lucru, între două şedinţe, pot spune că munca de consilier îmi ocupă echivalentul a trei sau şase zile complete de muncă. Activitatea de până acum este una vizibilă. Anul trecut în urma inspecţiilor în toate şcolile Sighişoarei am alocat lucrărilor de reparaţii dublul sumei anului 2004, iar investiţiilor de două ori mai mult.
Am reorganizat Teatrul din Turm. Au avut loc două manifestări reuşite organizate de trupa domnului Radu Macrinici şi sperăm ca anul acesta teatrul să îşi ocupe locul binemeritat în Turnul Fierarilor, acolo unde a funcţionat iniţial. Una din aceste manifestări s-a numit "Teatrul de mâine în spaţii de ieri, pentru publicul de azi". Să sperăm că anul 2006 va fi cel puţin la fel de bun ca anul trecut.

A consemnat
Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE